https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Gastronomia – Maresme

Els calamars omplen els plats pel Calamarenys 2017

Maresme
fb55a49ad5c245a48ee02c75f1555add.jpg
Del 5 al 28 d’octubre a Arenys de Mar.

Un any més, i ja en van 22, Arenys de Mar celebra, com cada mes d’octubre, les Jornades Gastronòmiques del Calamarenys. Aquestes jornades, ja molt consolidades, serveixen per promocionar un producte típic de la vila com és el calamar i també per potenciar l’economia local, tant del sector pesquer com el de la restauració.
 
A la romana, a l’andalusa, farcits, guisats, sols o acompanyats… els calamars són un ingredient molt present a la cuina mediterrània. Ja fa 22 anys que el cuiner arenyenc, Joan Majó, va tenir la idea de posar en marxa unes jornades dedicades a aquest producte del Mediterrani partint de la base que al Maresme, i a Arenys en concret, hi ha el millor calamar del país. Des de llavors les Jornades han anat creixent i compten amb els restauradors més importants de la vila.
 
Paral·lelament al Calamarenys, l’ajuntament del municipi crea actes relacionats, però no purament gastronòmics –aquests queden a les mans professionals dels restauradors–, com actes infantils relacionats amb el mar, rutes guiades pel port per explicar el passat mariner de la vila o la celebració d’una subhasta de peix a la manera tradicional, cantada a viva veu com es feia abans que el procés quedés mecanitzat.
 
PROGRAMA

 
Divendres 6 d’octubre
De 20 a 23 h Mostra gastronòmica del Calamarenys. Part nova coberta de la Riera. Dóna el tret de sortida a les 22es Jornades Gastronòmiques tastant en format de tapa alguns dels plats que els restaurants d’Arenys de Mar han elaborat especialment per a aquesta mostra. Actuació musical a càrrec d’Ananda i Ramon. 
Compra de tiquets el mateix dia a partir de les 18 h. 
 
Diumenge 15 d’octubre  
11 h Ruta “El Port d’Arenys, tradició i futur”, a càrrec de Sinera Cultura. Sortida des de la rotonda d’accés al port. Viatjarem des del s. XV fins a l’actualitat per comprendre com ha estat d’important el port d’Arenys de Mar al llarg d’aquests anys i les diferents transformacions del front marítim. La tradició de les mestrances i els seus oficis, la pesca tradicional, les llotges i el mític Mont Calvari. 
Inscripcions a l’Oficina de Turisme o a turisme@arenysdemar.cat o al tel. 93 795 70 39.

 
 
Dijous 19 d’octubre 
18 h Hora del conte especial Calamarenys: “Contes a la vora del Mar”, a càrrec de Mercè Boher. Sala d’Actes de la Biblioteca. 
 
Divendres 20 d’octubre  
20 h Calamarenys al Mercat. Mercat Municipal. Jornada gastronòmica en què paradistes i restauradors de la vila oferiran tapes amb el calamar d’Arenys, dolços, vi, cava i cervesa a preus populars.
 
Diumenge 22 d’octubre  
11 h Ruta “El port d’Arenys, tradició i futur”, a càrrec de Sinera Cultura. Sortida des de la rotonda d’accés al port. Viatjarem des del s. XV fins a l’actualitat per comprendre com ha estat d’important el port d’Arenys de Mar al llarg d’aquests anys i les diferents transformacions del front marítim. La tradició de les mestrances i els seus oficis, la pesca tradicional, les llotges i el mític Mont Calvari. Inscripcions a l’Oficina de Turisme o a turisme@arenysdemar.cat o al tel. 93 795 70 39.
 
Dissabte 28 d’octubre 
11 h Subhasta del peix, a càrrec d’en Josep Masdeu. Pati del Centre Cultural Calisay d’Arenys de Mar. Aquesta activitat pretén reproduir la manera com se subhastava anteriorment el peix i, així, explicant al públic com es feia anys enrere. Es tracta de posar les espècies en cistelles de vímet i el venedor canta els preus fins que algú el compri. 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.