Pànxing Solsonès

4, març del 2024

Search
Close this search box.

4, març del 2024

Gastronomia – Solsonès

Fira del trumfo i la tòfona de Catalunya

Solsonès
17 Fira del trumfo c
Dels productes que es produeixen i conreen a la comarca del Solsonès en podríem destacar un com a autòcton i singular. Aquest és el trumfo o la patata. Aquest tubercle és cultivat per nombroses explotacions agràries de la comarca i, gràcies a les condicions climatològiques de la zona i el tipus de terreny tenim un producte genuí i molt apreciat en la gastronomia. La zona de la comarca on és més cultivat i on hi ha més productors és al municipi d’Odèn, situat a l’alt Solsonès. La seva situació i el clima de muntanya fan que s’hi produeixi una patata de consum amb un sabor i qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres indrets.

Les varietats més cultivades són el Bufet (blanc i negre), el Kennebec i la Red Pontiac. Totes elles cultivades a més de 1.000 metres d’altitud i amb un procés molt artesanal i sense aplicar cap producte fitosanitari.

L’altre protagonista de la Fira és la tòfona. Gràcies als nostres boscos i al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ubicat a Solsona, s’ha potenciat el cultiu i l’explotació de la tòfona. Per aquest motiu també comparteix protagonisme amb el trumfo a la fira.

Des de fa cinc anys s’ha incorporat a la Fira, la Festa del Vi, un espai ubicat físicament al centre del recinte firal on hi són presents petits cellers de diferents denominacions d’origen catalanes i vins del Solsonès, així com també elaboradors i entitats promotores de productes alimentaris locals. Amb aquesta incorporació, la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya s’ha convertit en un esdeveniment gastronòmic i de promoció del producte local de la comarca.

fira del trumfo
fira del trumfo
trumfo

Els origens

La Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona decidí organitzar un certamen firal durant el primer trimestre de l’any, per tal de dinamitzar el comerç local de la ciutat. Per fer-ho, escollí el trumfo i la tòfona. Després d’anys al capdavant de la Fira, la UBIC decidí traspassar la seva titularitat al Consell Comarcal del Solsonès per les dimensions que estava adquirint. Així doncs, des de la sisena edició de la Fira, és el Consell Comarcal qui l’organitza. Amb aquests anys, la Fira ha canviat d’ubicació per l’increment més que considerable d’expositors, activitats i visitants. Enguany la Fira s’adaptarà a la situació excepcional de la pandèmia. Es combinaran els actes presencials amb els telemàtics.

Més informació sobre el procés del cultiu del trumfo:

Si t’ha agradat llegir l’article Fira del trumfo i la tòfona de Catalunya, també et pot interessar Varietats de pomes.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.