https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Gastronomia – Maresme

La cuina del Maresme en el camí del Slow Food

Maresme
e580911a9182201ea527f54ea899b9bc.jpg

Sense proposar-s’ho conscientment, al menys en un inici, sense pensar-hi gaire, simplement per una confluència en les maneres de fer, de pensar, de la seva filosofia, la gastronomia del Maresme encaixa perfectament dins el corrent, cada vegada més estès mundialment, del Slow Food.

I aquesta confluència ha provocat que alguns restauradors de la zona, així com productors, comerciants… hagin pres la iniciativa d’adherir-se al moviment i començar a transitar conscientment i activa per aquest camí d’una producció, una elaboració i un consum més raonable, més sostenible i més just.

La gastronomia del Maresme és una gastronomia molt basada en els productes naturals que ofereixen la seva terra i el seu mar, uns productes de qualitat, produïts molt a prop del consumidor final, per tant moltes vegades catalogable com a productes de quilòmetre 0 i que, cada cop més, són més ecològic. En definitiva una cuina amb unes línies d’actuació molt coincidents amb tot allò que defensa l’Slow Food.

El moviment del Slow Food va néixer l’any 1986 a Bra, Itàlia, de la ma de Carlo Petrini i actualment està present a 150 països amb una gran xarxa de 100.000 socis agrupats en associacions locals anomenades Convivium, grupuscles que treballen per defensar la seva cultura alimentària local. L’Slow Food s'acosta a l'agricultura, a la producció alimentària i a la gastronomia basant-se en un concepte de qualitat alimentària que es fonamenta en tres criteris interconnectats  “bo, net i just” i reivindica el dret i el plaer de menjar amb calma i consciència. I, per sobre de tot, la necessitat de fer-ho amb productes de qualitat i proximitat, o sigui de temporada, sobretot procedents de conreus lliures de productes químics, respectant el medi ambient. Ja que pel moviment del Slow Food el futur de la cuina passa per preservar el producte, i no perdre la identitat.

Davant de totes les coincidències del moviment Slow Food i la gastronomia maresmenca era inevitable que s’acabés creant un Convivium a la comarca. Finalment, el passat 20 de març, va tenir lloc la presentació oficial a la Fonda Marina de Montgat, i davant d’una bona participació de restauradors, productors, periodistes, estudiosos de la gastronomia… naixia l‘Slow Food Maresme i el 9 d’abril es realitzava la primera trobada al restaurant Xeflis de Cabrils.


Els promotors del moviment, representat per la imatge d'un cargol, defensen els aliments de proximitat pels seus beneficis mediambientals i per la salut que aporten als consumidors. La comarca del Maresme compta, des de fa anys, amb productors conscienciats, que volen enaltir, posar en valor i fer extensiva una alimentació bona, saludable i justa amb el productor i amb el medi ambient. Així el  segell Slow Food no és només un reconeixement a la qualitat i l'exigència, sinó també, i en definitiva, a un model sostenible amb l'economia local i a un compromís amb la comunitat.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.