https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Gastronomia – Maresme

Les Jornades Gastronòmiques del Maresme, una gran aposta

Maresme
e44a30a686fbfbc9254ee287d0e26f4d.jpg

A Catalunya no hi ha cap altra comarca que funcioni amb un model en el que durant 10 mesos a l’any tingui jornades gastronòmiques de forma continuada com passa al Maresme. Ja fa vint anys que al Maresme el Gremi d’Hostaleria i Turisme es va avançar en el temps i va apostar pel producte de proximitat autòcton com una oportunitat de col·laborar amb els productors i d’ajudar a impulsar productes que estaven passant per hores baixes.

Les primeres jornades gastronòmiques van ser les de La Pesolada de Caldetes, de les que enguany s’han celebrat els 20 anys, un esdeveniment que va fer que Caldetes impliqués els restauradors de la zona i engegués, sense saber-ho, una maquinària imparable. Així per donar suport al pèsol, el Gremi va decidir que el plat de Mataró fos “Pèsols amb sípia i patata” i es comencessin a fer els primers opuscles per vendre la ruta del pèsol on hi havia la Pesolada de Caldetes, el plat de Mataró i els pèsols de Llavaneres, immediatament es van afegir els restauradors de Cabrils que acabaven de constituir una Associació d’Hos-talers en la que estaven associats tots els restaurants del municipi. 

A partir d’aquí arrenca el model i, paral·lelament, apareixen els bolets, ja que, malgrat no era un producte de la terra en sentit primari, ja que és lliure, podia ser una gran aposta. Així van quedar les Jornades del Pèsol a la primavera i les del Bolet a la tardor, i d’aquí a vuit jornades anuals quasi sense adonar-se.

Ràpidament s’afegeix el Calamarenys (com una aposta d’alguns restaurants d’Arenys de Mar), les Maduixes de la Vallalta; les jornades de la D.O. Alella, molt centrades en el territori D.O. Alella, les Jornades del Tomàquet, que van començar com una aposta de l’Ajuntament de  Sant Vicenç de Montalt creant les Jornades del Tomàquet Ecològic i de les Varietats Antigues perquè es volia recuperar tota una sèrie de varietats de tomàquets que es produïen aquí i que en els darrers 20 anys s’havien deixat de produir. Després de dos anys el Gremi, que necessitava un producte d’estiu potent, fa seves aquestes jornades i les inclou en la programació.

Les Jornades del Fesol del Ganxet són les setenes de les jornades, una aposta decidia de l’Alt Maresme i que, a més, des de fa dos anys és un producte amb Denominació d’Origen Protegida per la Unió Europea. Les darreres en posar-se en marxa són les Jornades del Peix i Marisc, l’aposta d’estiu i que el proper 12 de juny arrencaran la seva cinquena edició.

El funcionament del model està establert ja des de fa anys, des del Consorci s’estableix un calendari de primavera amb les Jornades del Pèsol, la D.O. Alella i les Maduixes;  un d’estiu amb el Tomàquet i el Peix i Marisc; un quart de tardor que compta amb el Calamarenys i els Bolets i finalment el Fesols del Ganxet tanquen el calendari d’hivern. Cada jornada es comença a treballar dos mesos abans i d’aquesta manera restauradors i ajuntaments tenen temps d’adaptar-se al producte i de programar receptes o esdeveniments relacionats.

Que el model funciona queda clar quan es fa una anàlisi de les dades, així l’any 2013 en el total de les vuit jornades van participar 105 restaurants, i en cada nova edició de les diferents jornades el nombre de restaurants i poblacions participants augmenta o, si més no, es manté. Aquí la participació és variable, hi ha poblacions que participen només en alguna de les jornades i d’altres que participen en quasi totes. Només hi ha quatre poblacions del Consorci que no participen en cap d’elles.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.