https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Gastronomia – Maresme

Viure sense gluten… cada cop més fàcil

Maresme
d8220a6ea61707344b31a255b2ce1a04.jpg
Si fa un anys, tants o tant pocs com 8 ó 9, establir un diagnòstic de malaltia celíaca podia ser un llarg i penós camí ple de consultes a diferents especialistes  i de proves i més proves mèdiques. Per quan, finalment, s'aconseguia saber que estava passant i en un paper posaven “vostè és un malalt celíac”, començar un altre penós camí per intentar fer una vida normal. Tot aquest panorama avui ha canviat exponencialment. Diagnòstics molt més ràpids i una oferta per poder fer una vida normal han permès que els malalts celíacs no hagin de viure un infern.

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten, la seva “complicació” es basa en que aquesta proteïna es troba en molts aliments bàsics com els cereals, el pa, les galetes i fins i tot en algunes salses i adobs. Es calcula  que actualment la prevalença de la malaltia és d'1 cada 100 persones, amb una relació de dues dones per cada home, i que, actualment, el 90% estan encara sense diagnosticar malgrat avui amb una senzilla anàlisi de sang i una posterior biòpsia intestinal n'hi ha prou per confirmar o descartar la malaltia.
 
Si una persona celíaca ingereix gluten, encara que sigui en molt poca quantitat, patirà una reacció immunitària a l'intestí prim que li provocarà una inflamació crònica acompanyada de símptomes que varien segons els casos ja que aquests poden variar en cada individu o, fins i tot presentar-se de manera asimptomàtica. La celiaquia pot manifestar-se a qualsevol edat i no sempre ho fa d'una manera evident ja que encara que popularment està associada a símptomes gastrointestinals (panxes inflades, descomposicions, deposicions freqüents, mals de panxa…) també pot donar una clínica indefinida com una simple colitis (colon irritable), una manca de ferro resistent a la teràpia oral, una malaltia òssia, o un cansament similar als pacients de fatiga crònica.  També hi ha casos silents, que, en absència de símptomes molt evidents, són diagnosticades ocasionalment en els individus de risc, com són els familiars de primer grau dels celíacs o pacients diabètics. 
 
Un cop diagnosticada la malaltia és fonamental saber que ens trobem davant una malaltia crònica que no té cura, però, si el pacient segueix una dieta lliure de gluten es recupera completament.
 
Què és el gluten?   
El gluten és el nom d'una de les proteïnes presents al blat, al sègol, a la civada i a l'ordi, als que cal afegir l'espelta, el Kamut i el triticale (aquests darrers no tan freqüents en la nostra dieta). El gluten és la substància de la farina que aporta l'estructura de la massa, unifica el producte i actua com llevat. Quan aquesta proteïna es fa present a la dieta d'un celíac es torna tòxica i malmet el budell. Si això no es tracta pot provocar deficiència nutricional i malalties posteriors com anèmia ferropènica, disminució de la densitat òssia, aprimament no intencional, deficiència de folat i de vitamina B12.
 
I són precisament aquests cereals que contenen gluten els més utilitzats per a l'elaboració de pans, cereals elaborats, pastes, pizzes, pastissos i galetes a més d'ingredients addicionals de molts aliments processats. Per aquest motiu una persona celíaca ha de llegir l'etiqueta dels productes, per assegurar-se que entre els ingredients no hi hagi algun dels cereals no aptes i, tot i així, cal cura perquè el fabricant no està obligat a etiquetar la contaminació creuada. Aquesta contaminació es pot produir quan un aliment sense gluten entra en contacte amb un aliment amb gluten o amb una superfície contaminada, a través d'estris, d'equips, de roba o de mans.
 
L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut consisteix a mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. Per tractar la celiaquia és fonamental  excloure de l'alimentació tots els aliments que contenen gluten i no oblidar que la recuperació serà permanent sempre que no s'exposi a nous contactes amb el gluten, ja que la ingestió de petites quantitats de gluten pot causar trastorns importants i no desitjables.
 
I… és possible una vida normal
El primer a tenir en compte és que mai s'ha d'iniciar una dieta sense gluten sense prescripció d'un metge especialista. Un cop feta la prescripció, a Catalunya és relativament fàcil fer una dieta sense gluten, pràcticament es poden trobar sense gluten tots els aliments, no com fa un anys quan la varietat era molt limitada. Es pot fer una vida perfectament normal, tenint sempre en compte que s'ha de controlar molt bé el que es menja i què es compra.
 
La dieta sense gluten permet alimentar-se de manera sana i equilibrada. S'ha d'eliminar totalment, qualsevol producte que contingui blat, ordi, sègol, espelta, kamut o triticale i utilitzar preferentment aliments frescos i poc elaborats perquè serà l'opció més segura. La dieta es basarà en aliments naturals i frescos que no continguin gluten: llet, carns, peixos, ous, fruites, verdures, llegums i cereals que no continguin gluten com el blat de moro, l'arròs, el mill, el sorgo, entre d'altres i combinats entre ells de manera variada.
 
Afortunadament, a més, en els darrers anys, restaurants, hotels i supermercats s'han anat conscienciant sobre la necessitat de respectar la malaltia i ofereixen multitud de productes i menús adequats pels afectats. Des de l'any 2000, moltes grans superfícies col·laboren amb la FACE (Federación de Asociaciones de Celiacos de España) afegint una amplia varietat de productes sense gluten als seus prestatges. 
 
Està clar que els productes sense gluten ja han fet el gran salt de les petites botigues d'herbolaris, on es van començar venent, a les grans cadenes de supermercats, on es troba tota una gran varietat i gamma de productes pel consum diari. De la mateixa manera que han aparegut botigues especialitzades on es podrà trobar des de pasta fresca, plats preparats, pastisseria d'alta gamma i fins i tot els pastissos i postres especials de qualsevol diada de celebració com els bunyols de Quaresma, el tortell de Reis, neules, coques de Sant Joan, mones… tots ells elaborats sense gluten.
 
Tot i així, està clar, que darrera el mostrador de la petita botiga, és on ens trobarem sempre a aquella persona que ens podrà assessorar en tot aquells dubtes i preguntes que ens puguin sorgir alhora de comprar aquests tipus de productes.
 

Establiments relacionats

Restaurants amb cuina sense gluten

  • Restaurant l'Era – Arenys de Munt
  • Restaurant La Ribes – Cabrera de Mar

Venda de productes sense gluten

  • El Gourmet sense gluten – Mataró
  • Maresme Salut – Vilassar de Mar
  • Agrobotiga Cal Mamà – Cabrera de Mar
  • L'espígol – Vilassar de Mar

Centres d'especialitats pediàtriques

  • CEP Ferrés

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.