https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Gastronomia – Maresme

Xarxa de Productes de la Terra, únicament productes locals

Maresme
9de29084b1a4a9f1d8f48c35cfb15fc5.jpg

En la tradició de la seva vinculació a l’agricultura i la pesca, i el camí encetat al Maresme en la recerca d’assolir una gastronomia d’excel·lència, potenciant al màxim el producte de proximitat, de temporada i absolutament autòcton, en un moment determinat es va confluir amb les politiques alimentàries del Consell Comarcal del Maresme i el projecte de la Xarxa de Producte de la Terra, una iniciativa de la Diputació de Barcelona que va néixer, ara ja en un llunyà, 2007 quan es veu la necessitat de potenciar els productes locals i de proximitat.

Detectada la necessitat, el Servei de Teixit Productiu de la Diputació va engegar la iniciativa i el primer que fa és identificar els productors i els productes per poder incloure’ls a la Xarxa de Productes de la Terra.

De fet la Xarxa no deixa de ser un pla estratègic i operatiu, un gran pla que va arrencar al 2010 i que, precisament, aquest any 2014 arriba al seu termini, encara que la intenció es allargar-lo. L’objectiu principal, a més de tenir censats a tots els productors d’artesania alimentaria, és ajudar a millorar la producció i la comercialització dels producte d’artesania alimentària local de la província de Barcelona. Així dins de la Xarxa tot pivota al voltant del cens de productors i del manteniment d’aquest cens el més actualitzat que sigui possible. En la darrera actualització del cens del Maresme la xarxa ja comptabilitzava un total de 130 productors.
Entre les principals activitats de la Xarxa de Productes de la Terra està la formació dels productors (cursos per millorar la producció o la gestió), tota la promoció de les jornades gastronòmiques, promocions directes dels productes del Maresme amb l’edició cada any d’un calendari amb fotografies dels productes característics de cada mes, campanyes com la ja popular “Aquí servim Productes de la Terra” a la qual ja s’han adherit més de 30 restaurants que es comprometen a utilitzar en les seves receptes productes del cens de productors i la prospecció de noves vies de comercialització dels productes d’artesania alimentària com el darrer que és el Mercat de Producte de la Terra.

l Mercat de la Terra s’ha convertit en aquests moments en el principal repte de la Xarxa de Productes de la Terra ja que és el millor aparador per mostrar, tastar i comprar els productes del cens.

El Mercat de la Terra presenta una oferta amb identitat pròpia i vinculada al territori, incorporant els productes de qualitat que s’hi produeixen en ell. Així sota l’eslògan “Dissabte, vine al mercat” els visitants només podran adquirir o tastar productes que formen part del cens de productors del Maresme.

En aquest moments la iniciativa, que només fa dos mesos que ha arrencat amb quatre seus rotatòries: Montgat, Tiana, Argen-tona i Arenys de Mar, està funcionant de manera òptima i productors i consumidors mostren la seva satisfacció. Nou productors formen part, de moment, d’aquest Mercat de la Terra i entre ells trobem un forn, una melmelaria, diverses parades de fruita, verdura i hortalisses, cervesa artesana, formatges i ous.

L’objectiu no és altre que els productors de proximitat tinguin facilitats per comercialitzar la seva producció d’una manera senzilla i facilitar l’accés al consumidor de la zona que valora un producte amb un plus de qualitat.

 

AGENDA DEL MERCAT DE LA TERRA:

7 de juny
MONTGAT
Plaça de les Mallorquines

14 de juny
TIANA
Carrer Matas (Antic Camp de Futbol)

21 de juny
ARGENTONA
Plaça de vendre

28 de juny
ARENYS DE MAR
Plaça de l’Església

5 de juliol
MONTGAT
Plaça de les Mallorquines

L’horari del mercat, depenent dels municipis és de 9.00 a 14.00h o de 10.00 a 14.00h.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.