https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Notícies – Maresme

12a edició del Revela’t

Maresme
Poster-RT-1-1
Cristina de Middel, Richard Renaldi i Quim Vives, entre d’altres, exposaran a la 12a edició del Revela’t, el Festival Internacional de Fotografia Analògica de Vilassar de Dalt que se celebrarà del 18 de maig al 16 de juny i comptarà amb trenta exposicions

La 12a edició del Revela’t, el festival internacional de fotografia analògica de Vilassar de Dalt, se celebrarà  del 18 de maig al 16 de juny   i, un any més, esdevindrà un espai de trobada, de pensament i creació per als aficionats de la fotografia i l’art en general.

El festival, que compta amb gran reconeixement a escala global, acollirà reconeguts fotògrafs d’arreu del món en trenta exposicions que giren entorn al concepte “Identity”. La identitat entesa com un tema ampli, complex i polièdric. Una celebració de la diversitat i una afirmació d’allò universal que ens connecta. El Revela’t pretén ampliar aquesta idea i representar-la des de perspectives actualitzades.

EXPOSICIONS REVELA’T 2024

El Revela’t 2024 tindrà com a exposició principal “Cartas al Director”, una gran retrospectiva dels últims treballs de la fotògrafa documental i artista alacantina guanyadora del Premio Nacional de

Fotografia 2017 Cristina de Middel -autora enguany homenatjada pel festival-, que és també presidenta de la reputada agència Magnum. La retrospectiva comptarà amb extractes de les exposicions “Gentlemen’s Club”, sobre la prostitució des de la perspectiva dels clients; “Journey to the Center”, que reimagina la ruta de migració a través de Mèxic cap a Amèrica Central com una gesta heroica; i “The Kabuler”, una col·laboració amb Lorenzo Meloni, que explora el retorn dels talibans al poder a Afganistan.

Altres fotògrafs internacionals de renom que exposaran al Revela’t són el nord-americà Richard Renaldi amb l’aclamada serie “Touching Strangers” on ajunta desconeguts en retrats únics; la taiwanesa Annie Wang amb “The Mother as a Creator” on afirma el seu paper actiu en la creació d’una altra vida, reformulant la maternitat com un gran esforç creatiu; l’argentí Ignacio Coló amb l’exposició inèdita “Eduardo & Miguel” que retrata la vida de dos bessons orfes que mai s’han separat des que van néixer; la dupla holandesa formada pel fotògraf Ari Versluis i l’estilista Ellie Uyttenbroek amb la serie “Exactitudes”, un registre antropològic dels intents de les persones de distingir-se dels altres assumint una identitat de grup.

També la documentalista txeca Dita Pepe amb la serie “Self Portraits 1999-2023”, explorant de manera sistemàtica qüestions socioculturals relacionades amb la identitat i el gènere, incloent la seva pròpia identitat; la britànica Roman Manfredi amb l’exposició “We/Us. Butches and Studs from Working Class Backgrounds Within the British Landscape”, un projecte intergeneracional de fotografia i història oral que celebra la presència no documentada de butches i studs -lesbianes d’apariència i estètica masculina-; el britànic Curtis Hughes amb “Modern Love” que explora meticulosament l’evolució de les dinàmiques de l’amor al món contemporani, liderat per la tecnologia i el sempre canviant panorama social; i el projecte del fotògraf sirià Serbest Salih “Sirkhane DARKROOM”, un taller social de fotografia analògica per a nens situats a prop de la frontera turco- siriana, al Revela’t s’hi exposaran les fotos preses per aquests nens i nenes.

RIODEJANEIRO-FELIPE, de la sèrie Gentlemen’s club, 2018, any. 

© Cristina De Middel / Magnum Photos.

La convocatòria oberta per exposar al Revela’t ha rebut 638 projectes de 59 països diferents, una xifra que s’incrementa edició rere edició i que és mostra del bon moment d’aquesta disciplina artística a nivell mundial

També exposaran artistes catalans com Quim Vives amb l’exposició “En: La Sociedad de la Nieve”, un projecte editorial que reflexiona, de forma personal i a través de la imatge, sobre el rodatge cinematogràfic de La Sociedad de la Nieve, pel·lícula dirigida per Juan Antonio Bayona; el rubinenc Jordi Baron que fa més de 20 anys que documenta tot el procés de buidament de pisos i cases de l’Eixample i el Barri Gòtic de Barcelona després de la mort dels seus inquilins en el projecte “Domus Barcino”; i l’alemany resident a Barcelona Gunnar Knechtel -guanyador del Visionat de Portafolis 2023- amb l’exposició “Fronton Walls in Spanish Villages” sobre aquest mur que és testimoni silenciós de la història dels pobles d’Espanya. També s’exposarà “Fotoramblas” de la Col·lecció Santos Montes, una mostra important de la vida entre els 50’s i els 70’s a Barcelona fotografiada per aquest estudi fotogràfic especialitzat en retrats situat a les rambles. També amb Barcelona com a teló de fons el Revela’t tindrà l’exposició “1977. Se Destapa la Libertad” de l’argentí resident Barcelona Oscar Laser, que va fotografiar per diferents mitjans els clubs i les festes durant “el destape” després de la mort de Franco. Per últim també s’exposarà “La imatge perduda. El Vilassar de fa cent anys en cent imatges” de la mà de la Col·lecció Sala Losdijck.

Altres artistes estatals que participaran al Revela’t són Ignacio Navas amb “Kickflip”, un projecte fotogràfic que es materialitza en un videojoc mitjançant una instal·lació audiovisual interactiva que recull el testimoni d’un grup d’amics que en l’adolescència es trobava al voltant d’un skatepark; Miguel Ángel Cruzado amb “El Legado de Luís Raluy” sobre la tradició circense; i Rubén H. Bermúdez amb “Y tú, ¿por qué eres negro?” una invitació a compartir experiències i promoure un diàleg sobre qüestions identitàries.

© Quim Vives. “En: La Sociedad de la Nieve”

© Richard Renaldi. “Touching Strangers”

DESTACAT

Altres artistes destacats del Revela’t 2024 són el nord-americà Richard Renaldi amb l’aclamada serie “Touching Strangers” on ajunta desconeguts en retrats únics

OPEN CALL REVELA’T 2024

Cada any el Revela’t obre una convocatòria per exposar al festival i que edició rere edició rep més i més sol·licituds. Els projectes premiats que s’exposaran a la Fàbrica Cal Garbat han estat “Pillar to Post” del britànic Sam Wright i “Based on True Events” de l’alemany Arne Piepke, que s’exposaran per primera vegada, i “Better Days” del coreà Seunggu Kim.

ESPAIS DEL FESTIVAL

L’antiga fàbrica tèxtil de Cal Garbat acollirà el gruix de la programació. A més, altres espais de Vilassar de Dalt, molts d’ells locals d’entitats socials herència del passat industrial de la vila, acolliran exposicions com el Teatre de la Massa, la sala d’exposicions de L’Estrella, el casal Els Rajolers, Can Baylach, i diferents carrers del poble que acolliran exposicions de gran format a l’exterior com el carrer Salvador Riera, la Plaça del Teatre i l’exterior de l’església.

REVELA’T, FESTIVAL PIONER I DE RESSÒ INTERNACIONAL

El Revela’t és el primer festival de fotografia analògica del món i és conegut internacionalment per la seva programació artística així com per les seves activitats professionals. Des de 2012, s’ha convertit en un punt de trobada i networking entre apassionats de la fotografia analògica d’arreu del món.

Les convocatòries per participar com a autor al Revela’t cada any reben més sol·licituds. Enguany, per exposar al festival s’han rebut 638 projectes de 59 països diferents, el participant més jove tenia 17 anys i el més gran 79. Això suposa un augment del 20% de propostes rebudes. Al Visionat de Portafolis, una activitat de mentoria exprés i presencial durant la Main Week del festival, s’han presentat 177 projectes de 148 autors i de 29 països. Aquestes dades reflecteixen que la fotografia analògica és una disciplina artística en plena efervescència a nivell global i que interessa a totes les generacions i que el Revela’t és considerat per molts un festival de referència a nivell internacional.

Algunes activitats destacades

Homenatge Revela’t 2024

Durant el Main Weekend, el divendres 24 de maig, té lloc la inauguració oficial amb l’entrega del distintiu de Plata a la fotògrafa homenatjada de l’any, la nostra estimada Cristina de Middel.

Conferències

També durant el Main Weekend, 25 i 26 de maig, tenim un programa de conferències i presentacions gratuït, amb ponents relacionats amb exposicions i fotollibres d’aquesta edició.

Visites guiades expos

Els dissabtes i diumenges hi haurà visites guiades a exposicions per part de la nostra guia Nerea Arrojeria i el cap de setmana principal també podrem veure alguns dels autors en les seves exposicions.

Tallers fotogràfics

Aprofitarem la construcció d’un nou laboratori per a oferir diferents tallers durant els dies del festival, tant d’iniciació com més especialitzats i també alguns teòrics.

Tota la informació i entrades a:

revela-t.cat

instagram: @revelatfestival

facebook: @revelatfest

El Festival Revela’t i el Festival Floral 

presenten una programació conjunta els dies 19 i 25 de maig

Aquest any el festival de fotografia analògica Revela’t (Vilassar de Dalt) i el festival de música amb perspectiva de gènere Floral (Vilassar de Mar i de Dalt) coincideixen en dies i han decidit unir esforços i col·laborar programant algunes activitats conjuntes.

Els dos festivals han posat a la venda un abonament que permet accedir a totes les exposicions i activitats del Revela’t i a tots els concerts del Floral. L’abonament ja està a la venda a la web d’ambdós festivals 

www.revela-t.cat i www.festivalfloral.cat

El diumenge 19 de maig hi haurà un vermut musical al pati de la Fàbrica de Cal Garbat amb una sessió afrollatina de la mà d’Angela Blackburn aka. Metralleta Rumbera DJ que servirà com a tret de sortida del Revela’t i com a prèvia del Floral.

El dissabte 25 de maig hi haurà una actuació de la ballarina i coreògrafa Ariadna Peya a la sala l’Estrella. Presentarà un solo inèdit, una peça única i creada per aquesta ocasió; un soliloqui a través del cos que, dialogant amb l’espai, vol oferir una reflexió oberta entorn el concepte d’identitat, que és la temàtica d’enguany del Revela’t. En acabar aquesta actuació, començarà a l’Estrella una visita guiada per Vilassar de Dalt que connectarà els espais patrimonials dels dos festivals.

El festival Floral és un festival que dona veu a propostes liderades per dones i que promou el patrimoni cultural de Vilassar de Mar i de Dalt.

PROGRAMA

Divendres 24 de maig

TORRE D’EN NADAL A 

VILASSAR DE MAR

Magalí Sare, cantautora i multi-instrumentista catalana que presentarà la seva música eclèctica i personal en la gira del seu segon disc, Esponja.

Seguidament Christina Rosenvinge, la cantant madrilenya hispanoamericana considerada un dels principals referents de cançó d’autor. 

Tancaran les DJs Pussil de Asalto, que punxaran al seu poble natal per fer ballar el públic a ritme de patxanga, reggaeton old school i neo perreo.

Dissabte 25 de maig

JARDINS DEL PARC DE CAN RAFART A VILASSAR DE DALT

Eva Fernández. Concert de la saxofonista i cantant, una de les noves promeses de l’escena jazzística, en format trio.

Seguidament, MARO, la reconeguda cantant portuguesa. Ha participat en el festival d’Eurovisió l’any 2022 i ha col·laborat amb artistes de la categoria d’Eric Clapton o Jacob Collier, presentarà el seu últim treball discogràfic Hortelâ . 

Tancaran la nit DJFricandones, el projecte de petardeo conscient. Durant la sessió de les DJ Fricandones al Parc de Can Rafart, hi haurà una projecció que planteja una reflexió entorn “les identitats”, la temàtica del Revela’t 2024.

Diumenge 26 de maig

JARDÍ DE CAN SUST A 

VILASSAR DE MAR

OKDW, la cantant i compositora protagonitzarà el darrer concert del Floral 2024, en horari vermut. L’artista reflexiona entorn la Generació Z, els mems, la salut mental, i el col·lectiu LGTBI+ a través de cançons que transiten entre estils tan diversos com el pop, el jazz, el soul o l’R&B.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.