En temps d’incertesa com la que estem vivint, la solidaritat és un dels valors a l’alça. Aquesta premissa, Calçados Díaz Lopez l’ha portat al seu màxim. Des de l’inici d’aquesta emergència sanitària, Calzados Díaz produeix màscares protectores per ajudar a tots els serveis essencials que treballen en pro de tota la comunitat. Hem parlat amb ells, Nando Díaz i David Díaz, pare i fill, promotors d’aquest projecte altruista.
“El material utilitzat per les impressores 3D per a fer aquestes viseres és el PLA, àcid polilàctic, un termoplàstic molt utilitzat en impressores 3D d’escriptori.”
1- Com neix la idea de fer aquestes màscares protectores?
Tot va començar amb una publicació a Facebook per part d’una comunitat de makers, el meu pare la va veure i me la va enviar perquè buscarà informació. Arran d’això vaig trobar un grup a Telegram, Open Source Medical Supplies, des d’on es va començar a coordinar aquesta iniciativa i compartir els arxius per a imprimir.
2- Quins materials necessites per fer aquestes màscares protectores?
El material utilitzat per les impressores 3D per a fer aquestes viseres és el PLA, àcid polilàctic, un termoplàstic molt utilitzat en impressores 3D d’escriptori. La comunitat ho ha organitzat tot perquè els makers només fem les viseres amb la impressora sense necessitat de més material, però veient l’escassetat de material en els nostres voltants optem per produir EPIs (equip de protecció indivudal) pel nostre compte. Aquestes estan compostes per una visera de PLA amb una goma elàstica i una làmina transparent de PVC o acetat.
3- Explica una mica el procés de construcció del producte.
Primerament, partim d’un disseny 3D de lliure accés que podem trobar a la pàgina web coronavirusmakers.org. Es prepara mitjançant un programa per a ser imprès i després d’unes primeres impressions, que serveixen per a veure com funciona el model, es prepara per a imprimir en el menor temps i amb la qualitat més gran possible. Actualment, depenent de la impressora, triguem una mitjana d’una hora per visera. Treballem amb més o menys 6 impressores, ja que solen donar algun problema quan estan sotmeses a tant de treball seguit. Una vegada acabades es revisen, es reparen si és necessari, es desinfecten i es lliuren amb les gomes i les làmines de PVC necessàries.
“Hem superat les 300 i fins que ens quedem sense material continuarem produint més i més”
4- A qui arriba aquest material que esteu fent?
Sanitaris, policia, comerços, residències, treballadors socials, voluntaris, tots aquells que continuen treballant per a sortir d’aquesta situació, són receptors d’aquest equip de protecció individual.
5- Aquest projecte l’esteu fent de manera coordinada diferents empreses. Quina és l’aportació de cadascuna d’elles?
Durant tot aquest temps s’han anat sumant empreses que col·laboren amb nosaltres. Així, nosaltres mateixos Calçats Diaz Lopez i INNOV4 produïm les EPIs. Conserves Dani ens ha cedit el local on treballem. Edukem-nos ens ha cedit dues impressores 3D,. També s’han adherit comerços del poble com La Copisteria que ens va donar les primeres làmines de PVC i La Merceria Fil i Punt que ens va facilitar les primeres gomes elàstiques. Finalment, després d’uns dies es va sumar al projecte l’Ajuntament de Vilassar de Mar per a organitzar la distribució d’aquestes i l’Escola Els Alocs que ens va cedir una altra impressora. L’última incorporació és l’empresa PeradeJordi.
6- Finalment, quantes unitats porteu fetes i quantes espereu fer-ne?
És difícil donar un número d’ EPIs lliurades. N’hem fet moltes des que vam començar… n’hem perdut el comte! Però sé que ja hem superat les 300 i fins que ens quedem sense material continuarem produint més i més.