https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

20, juny del 2024

Search
Close this search box.

20, juny del 2024

Notícies – Maresme

Cauen ocupació i llocs de treball al Maresme

Maresme
|Operaris en una fàbrica. Imatge d'arxiu (Foto: ACN).
Imatge de la fàbrica de càpsules de cafè que la multinacional Nestlé té a Girona (Horitzontal)

Es veia a venir i així ha estat: cauen ocupació i llocs de treball al Maresme i ho fa amb registres que des de feia molts anys no es veien.

És la primera vegada des de 2013 que la població ocupada del Maresme cau durant el primer trimestre de l’any. I és que en aquest primer trimestres de 2020 cauen ocupació i llocs de treball. L’informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal en motiu de la celebració del  1er de maig, Dia internacional de les treballadores i treballadors, conclou que la població ocupada ha baixat. I ho ha fet tant en la comparativa interanual com en referència al trimestre anterior. Aquest descens, amb més o menys intensitat, es registra als 30 municipis del Maresme.

Un primer trimestre de l’any que acostuma a ser bo

El primer trimestre de l’any sol ser un període que registra xifres positives per a l’ocupació al Maresme. Aquest any, però, s’evidencia l’impacte de les mesures preses per fer front a la COVID-19 i es registra una caiguda tant de la població ocupada com dels llocs de treball i afiliacions al règim general i a l’autònom.

Pel que fa a l’ocupació, la reducció, en comparació amb el trimestre anterior, és del 3,35%, percentatge que es correspon amb 6.201 persones ocupades menys que a 31 de desembre de 2019. La  comparativa interanual també reflecteix xifres negatives. La població ocupada ha disminuït un 2,97%. Es tracta del primer descens en un primer trimestre en termes interanuals des del 2013, moment en què encara es notaven els efectes de la crisi anterior.

Cauen ocupació i llocs de treball a totes les poblacions

Totes les poblacions registren xifres d’ocupació negatives respecte al trimestre anterior. Ara bé, és en els municipis amb més influència turística on els percentatges es disparen fins al 5,31% (Calella) o superen el 4%: Malgrat de Mar, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar.

Pel que fa a les afiliacions i llocs de treball, primera caiguda des de 2014. La disminució dels llocs de treball és del 3,69% vers el trimestre passat, el que es correspon amb 5.026 llocs de treball menys en termes absoluts. Encara s’instensifica més en la comparativa interanual arribant la disminució al 3,79% ( 5.166 llocs de treball).

Les afiliacions al règim general disminueixen un 4,53% vers el trimestre passat i un 4,81% respecte d’un any abans. En termes absoluts parlem de 4.547 i 4.833 llocs de treball menys, respectivament.

Quant a les afiliacions al règim especial de treballadors autònoms, els descensos són menys intensos, de l´1,34% intertrimestral i del 0,93% interanual; 479 i 333 treballadors autònoms menys, respectivament.

La caiguda per sectors

Per seccions econòmiques, els descensos més  intensos respecte del trimestre passat s’ha registrat a les Activitats artístiques i d’entreteniment (-9,95%), la Construcció (-8,16%), l´Hostaleria (-7,68%), el Transport i emmagatzematge (-6,91%) i Altres serveis (-6,54%).

Pel que fa als nombres absoluts, les variacions a la baixa més voluminoses s’experimenten a les seccions del Comerç a l´engròs i al detall (-1.002), l´Hostaleria (-929), la Construcció (-846), les Indústries manufactureres (-565) i les Activitats sanitàries i de serveis socials (-486).

La caiguda per municipis

Aquesta tendència es veu reflectida a la majoria de municipis maresmencs, si bé amb diferents graus d’incidència. Santa Susanna, en termes relatius, és el municipi de la comarca que registra el major descens d’afiliacions i/o llocs de treball. Ho fa amb pràcticament un 20%. El segueixen Tordera (-10,64%), Calella (-7,77%) i Malgrat de Mar (-5,41%).

Pel que fa la comparativa interanual, Santa Susanna experimenta un descens proper al 30%, també el més elevat. El segueixen els de Palafolls (-11,39%), Calella (-9,36%) i Malgrat de Mar (-7,58%), si bé el nombre d´afiliacions ha disminuït també, en aquests termes, en la pràctica totalitat de municipis.

Cauen ocupació i llocs de treball
Operaris en una fàbrica. Imatge d’arxiu (Foto: ACN).

Si t’ha interessat la notícia Cauen ocupació i llocs de treball al Maresme, potser també t’interessa aquesta informació 30.000 afectats per ERTOS al Maresme.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.