Pànxing Pirineus

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Notícies – Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona

Confinament i generació de residus

Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona
Residus domèstics||

Els efectes del confinament d’aquestes darreres setmanes estan tenint una clara repercussió sobre el medi ambient. Una dada significativa és la reducció dels residus generats, que han sofert una davallada generalitzada del 24% de mitjana. Això ha passat en totes les fraccions i són dades de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. S’estan assolint uns nivells de generació que no es veien des del 1989.

Font: AMB. Àrea Metropolitana de Barcelona, http://www.amb.cat/

 

Les mesures preses per lluitar contra el COVID-19 han afectat les nostres pautes de consum i, de retruc, a la generació de residus. Bars i restaurants tancats, canvi dels hàbits higiènics, compres més espaiades, àpats sempre a casa, activitats no essencials aturades, etc. La quantitat de residus, molt vinculada a l’activitat econòmica i als patrons de consum, ha canviat dràsticament.

La reducció segons tipus de poblacions

El confinament ha produït un augment de la brossa dels habitatges i una forta davallada a la generació de residus comercials. Això és especialment notori a les ciutats més poblades i que atreuen a gran quantitat de treballadors i estudiants. En serien bons exemples Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, l’Hospitalet o Cerdanyola del Vallès. El cas més notori és  el de Barcelona, on és concentra més activitat comercial, més sector de serveis i restauració, així com major afluència turística.

Paral·lelament, municipis petits com Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat o Torrelles, han tingut un lleuger augment entre el 12 i el 15% a la seva generació. Això es deu a que tenen un percentatge elevat de població que anava a treballar o estudiar fora i que ara roman a casa.

On també s’observa una forta disminució és en els residus provinents de la neteja viària. Seria el cas dels recollits en papereres i durant l’escombrat de les vies. Aquest tipus de residu s’ha reduït en un 54% i es deu a la desaparició de l’activitat turística i la poca freqüentació de l’espai públic. També hi ha ajudat el tancament d’establiments que venen menjar envasat per emportar.

 

Font: AMB. Àrea Metropolitana de Barcelona, http://www.amb.cat/

 

L’estudi dut a terme per l’AMB afirma que, tot i generar menys quantitat, els hàbits de separació en diferents fraccions de residus de les llars i de les activitats que romanen actives no han variat respecte a abans del confinament, continuant en uns valors del 38% de reciclatge.

Text: www.smambientals.com

 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.