Pànxing Pirineus

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Notícies – Cerdanya Pirineus

Un documental de Cadena Pirenaica recrea els aiguats de 1982 a través de sis testimonis

Cerdanya Pirineus
ec510180-f329-4e09-9b64-21cdd28ef693_16-9-aspect-ratio_default_0

Coincidint amb els 40 anys dels aiguats del 7 i 8 de novembre de 1982, Cadena Pirenaica ha produït el documental ‘I les fonts van parlar’.  A través de diversos testimonis, el grup de comunicació dels Pirineus ha recreat com es van viure aquells dos dies tràgics per part de sis persones de Cerdanya, Alt Urgell i Andorra.

Els fets que es narren van tenir lloc a Martinet, el Pont de Bar, Montferrer, Andorra i Oliana, i repassen des dels moments més complicats de la nit fins als episodis del dia posterior, quan encara es van viure situacions d’alarma, com a Martinet i Oliana. 

El documental també s’atura al Pont de Bar, que va quedar destruït completament per la riuada, a través de la història de supervivència d’alguns dels seus veïns. Arran d’aquells fets, a Andorra van desaparèixer 12 persones, i el film guarda un record per les víctimes amb el relat d’un d’aquests casos.

Un altre episodi que ocupa un lloc destacat en la projecció està situat a Montferrer, on el teulat d’una granja va ser el refugi de cinc persones. Finalment, al sud de l’Alt Urgell, a Oliana, dues històries van conviure en l’espai, a la presa i a la Centre Hidroelèctrica. Els seus treballadors van jugar un paper clau per evitar una catàstrofe i són veus presents en el documental.

D’aquesta manera, ‘I les fonts van parlar’ explica alguns dels fets inèdits d’aquells dos dies amb format narratiu innovador, combinant les entrevistes amb testimonis i les escenes recreades per actors i actrius, sota la direcció de l’Escola de Teatre de la Seu d’Urgell. Al mateix temps, és un homenatge a totes aquelles persones anònimes que van viure i patir de primera mà els aiguats del 1982.

El projecte ha estat produït per Cadena Pirenaica, amb la col·laboració de 16nou Audiovisuals Andorra, i amb el suport de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, d’Endesa i de l’Associació de Vehicles de l’Alt Urgell.

 El documental es presentarà en públic properament, però aquest dimarts, coincidint amb els 40 anys d’un d’aquells dos dies tràgics, s’ha donat a conèixer ja el tràiler!

Si t’ha agradat llegir la notícia Un documental de Cadena Pirenaica recrea els aiguats de 1982 a través de sis testimonis, també et pot interessar llegir El Curling Puigcerdà, campió de la Lliga Catalana.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.