Pànxing Pirineus

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Notícies – Cerdanya Pirineus

El confinament ajudarà a la reproducció del gall fer

Cerdanya Pirineus
Imatge d'un exemplar de gall fer (Arxiu ACN).|Rètol que indica zona de protecció de gall fer en una estació d'esquí (Foto: ACN).
Primer pla d’un rètol que indica zona de protecció de gall fer a l’estació d’esquí de Port Ainé. Imatge del 18 de desembre del 2019. (horitzontal)

La tranquil·litat que es viu als boscos fa pensar als experts que serà un bon any de cria per a força espècies animals. En concret, es creu que el confinament ajudarà a la reproducció del gall fer als boscos de la Cerdanya i del Berguedà, on la seva presència actualment hi és amenaçada.

 

Rètol que indica zona de protecció de gall fer en una estació d’esquí (Foto: ACN).

 

El confinament ajudarà a la reproducció del gall fer. Les molèsties humanes i l’excés de freqüentació dels espais on viu aquesta au és una de les amenaces per aquesta espècie en perill d’extinció. El confinament arran del coronavirus ha portat als boscos de l’Alt Pirineu la tranquil·litat que el gall fer necessita. Això fa preveure als experts que serà un “bon any” per la seva reproducció.
Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha explicat que els mesos d’abril i maig són claus. Garriga ha afegit que la poca afluència de gent al bosc “beneficia” la fauna. Actualment, els mascles censats no arriben als 400 exemplars a Catalunya. Els experts confien que les setmanes de confinament hagin ajudat a recuperar la fauna i allunyar-la del perill d’extinció.
L’amenaça involuntària de boletaires i excursionistes

La població del Parc Natural de l’Alt Pirineu es va estimar, l’any 2015, en uns 120 mascles adults, que representen un terç de la població catalana i un 20% dels mascles de tota la Península Ibèrica.

El gall fer es veu molt afectat per l’estrès, que el pot fer aturar el sistema immunitari i fins i tot inhibir la reproducció. Aquesta primavera, aquests animals i molts altres, han estat més tranquils que mai per l’absència d’excursionistes per la muntanya, gent que va a recollir bolets de primavera o a practicar bicicleta de muntanya.

El gall fer percep les persones com a depredadors. És una espècie molt poruga i sensible a l’estrès, així que fuig. Aquest estrès continu inhibeix la reproducció i les fugides provoquen la mort d’individus per esgotament de les seves reserves energètiques. Aquest abril i maig, han estat més tranquils que mai i els experts confien que els porti a una bona reproducció de l’espècie. Cap a l’abril o maig comença l’època de zel del gall fer.

Molt amenaçat als boscos de la Cerdanya
En els deu últims anys l’espècie ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català. Per comarques la situació més greu es troba a la comarca de la Cerdanya on la davallada d’exemplars ha estat del 71%, seguida de l’Alt Urgell, amb una davallada d’un 55%, i la Val d’Aran, de prop d’un 40%. En la resta de comarques, les reduccions són menors, entre el 10 i el 20% (Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès), o presenten una situació de certa estabilitat (Alta Ribagorça i Berguedà).
ACN Llavorsí
Altres articles
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia El confinament ajudarà a la reproducció del gall fer potser també t’interessa Welcome Summer Cerdanya, una iniciativa per reactivar el turisme.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.