Malgrat la situació sanitària actual, el certamen ha volgut seguir endavant i fer valdre la cuina del Pirineu i de la Cerdanya
Puigcerdà va acollir el passat 19 i 20 d’octubre la cinquena edició de GastroPirineus. A conseqüència de l’actual situació sanitària, es va haver de reformular i dur-se a terme a través d’internet. Tot i això, el nombre de visualitzacions de l’esdeveniment en les primeres hores va multiplicar gairebé per quatre el nombre d’inscripcions que s’havia tancat pel format presencial, que era d’unes 170. Originalment, la mostra s’havia de celebrar el ja es va haver d’endarrerir per culpa de la Covid-19
Més d’una vintena de cuiners, així com alguns productors d’aliments, han participat durant aquests dos dies a les jornades professionals de gastronomia i de la cuina del Pirineu. El programa que ha arrencat amb una sessió de cuina en directe a càrrec dels Germans Torres.
Fidels al lema que ha guiat aquesta edició, “Que no s’apaguin els fogons”, l’organització ha fet mans i mànigues perquè finalment es pogués celebrar. Amb l’ajut i compromís de l’Ajuntament de la Vila, l’esforç dels patrocinadors i, per sobre de tot, l’empenta dels cuiners, s’ha fet front a la situació sanitària motivada per la pandèmia i s’ha pogut culminar el certamen amb totes les garanties de seguretat.
La cita va reunir xefs d’ambdós costats de la frontera: Ada Parellada, del restaurant Semproniana, Miren Villena, del Nou Cal Caterí de Pi o Carles Gaig, de la Torre del Remei de Bolvir. Del costat francès, François Will, de La Chaumière de Font Romeu o l’Alexis Saint Martin de Le Viscous de Saint Savin d’Occitània.
Els diferents cuiners van presentar les seves creacions, úniques i variades entre elles. No obstant, totes comptaven amb un nexe comú que les unia. Es tracta del producte de proximitat i de temporada i les arrels pirinenques que també defineixen l’essència del GastroPirineus.
Més enllà dels fogons
En aquesta edició 2020 del GastroPirineus, també s’han donat cita, més enllà dels cuiners i els representants del món gastronòmic, representants d’iniciatives turístiques. Així, actors del món turístic de banda i banda de la frontera han presentat projectes emmarcats dins de l’àmbit turístic.
Una de les iniciatives presentades ha sigut la transfronterera EPirEMed. Es tracta de la consecució d’un pas endavant en la integració turística del territori del Pirineu oriental. Mitjançant la col·laboració de les principals entitats públiques i privades de la regió en promoció i gestió turística, es desenvoluparà una estratègia de visibilitat. També es vol impulsar el desenvolupament d’oferta i màrqueting per a productes de turisme rural i de muntanya.
Sigui com sigui, el GastroPirineus s’està consolidant de mica en mica com una de les cites gastronòmiques amb més seguiment a la nostra comarca, esdevenint un bon aparador pels restauradors i productors de la Cerdanya.
Si t’ha agradat llegir la notícia El GastroPririneus s’adapta a la nova normalitat, també et pot interessar Recuperant la memòria de la dona del món rural.