https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

22, abril del 2024

Search
Close this search box.

22, abril del 2024

Notícies – Maresme

El Maresme demana passar a la fase 1

Maresme
El centre de Calella
El centre de Calella, ple de vianants, el setembre de 2017. (horitzontal)

El Maresme demana passar a la fase 1 de forma “integral”. Els municipis del nord adscrits a la regió sanitària de Girona preparen ja la represa del comerç i la restauració.

De forma integral, així és com el Maresme demana passar a la fase 1. I és que en la darrera proposta del Departament de Salut per avançar en el desconfinament, en aquesta es parteix per la meitat la comarca del Maresme. Si la regió sanitària de Girona acaba passant a fase 1 i l’àrea metropolitana contia a la fase 0, el Maresme es desconfinarà dues velocitats. Així, hi haurà deu municipis del nord estan adscrits a Girona i els altres vint a la regió metropolitana.

Davant les “incongruències” que això pugui generar, ajuntaments i Consell Comarcal demanen que hi hagi un tractament “integral”. Volen que tota la comarca pugui passar a la fase 1 a partir de dilluns. Perquè això sigui així el govern espanyol ho ha d’acabar validant la proposta de la Generalitat. Entretant, sectors com el comerç o la restauració dels pobles de l’Alt Maresme ja es preparen per a la represa de l’activitat.

Un maresme dividit en dos

La ‘frontera’ sanitària al Maresme se situaria, si res no canvia, entre Arenys de Mar i Canet de Mar. Tots dos municipis marquen l’inici de la zona coneguda com l’Alt Maresme però Arenys de Mar depèn sanitàriament de la regió metropolitana i Canet de Mar és el primer poble de la regió sanitària de Girona.

“No té sentit que no puguis anar al municipi veí i puguis arribar fins al país veí”, exclama el president del Consell Comarcal i alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, que plantejarà en el sí del govern comarcal demanar formalment al Departament de Salut un tractament integral de la comarca perquè avanci a una mateixa velocitat en el desconfinament.

Del Clot admet que les decisions del Departament són “molt complexes” durant tota la crisi, però reclama no crear un greuge en el sí de la comarca: “En totes les decisions que prenem com a govern comarcal intentem que no hi hagi diferències entre municipis i aquesta decisió va en contra de la lògica del govern comarcal”.

També demana un tractament unitari l’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader, un dels municipis que segur es veurà afavorit pel canvi de fase previst a Girona. “A nivell geogràfic estem al mig i el més lògic seria que el Maresme no quedés separat i tota la comarca pugui avançar a la mateixa velocitat”, apunta l’alcalde malgratenc.

Mercader entén també la dificultat de la decisió i recorda que quan es va plantejar el desconfinament per províncies el seu municipi hagués estat dels més afectats: “Estem a la frontera amb Girona i no haguéssim pogut anar a Blanes, que ho tenim a deu minuts. Ara el que no podem és anar a Mataró”.

L’afegit de les segones residències

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, també veu positiu que tota la comarca sigui tractada igual davant la previsió que la gent es pugui “embolicar” amb els límits territorials: “Que la comarca estigui dividida per la meitat i avanci a diferents ritmes ens pot comportar algun problema”.

Amor fa especial esment a les segones residències. Considera que cal tenir present l’efecte crida que pot provocar a persones de l’àrea metropolitana que es vulguin desplaçar a municipis de l’Alt Maresme. Si el pla del Govern es confirma, l’alcalde de Pineda demanarà al Departament d’Interior que faci “controls en origen” per evitar l’arribada massiva de visitants als municipis de costa.

El cas de Canet i Arenys de Mar

On també es faran controls és al límit dels termes municipals de Canet de Mar i Arenys de Mar, que separa les dues regions sanitàries. Els dos municipis tenen una platja “comuna” on es difícil identificar on és el límit i on ja avui hi ha confusió entre les persones que surten a passejar o a fer esport.

L’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, assegura que s’haurà de posar una patrulla a la zona perquè “la gent no s’adonarà” i estarà corrent pel municipi veí. “Tampoc és la frontera de les dues Corees. Estarem allà per informar i esperem que sigui només una setmana que haguem d’estar en aquesta situació”, explica.

Malgrat les dificultats, Moreno es mostra prudent a l’hora de demanar la unitat de criteri per al conjunt de comarca. Explica que “si pensem en les conseqüències econòmiques el millor és passar a fase 1. Però hem de posar en mans dels criteris de l’autoritat sanitària per evitar que hi hagi nou rebrots. No està de més ser prudents”.

Altres alcaldes com la batllessa de Calella, Montserrat Candini, són també més prudents. Diu que, per davant de tot, cal respectar els “criteris mèdics”. Tot i això veu bé que el Maresme pugui ser tractat com un tot. Calella sí passaria a fase 1 amb Girona, però Candini entén que municipis del sud també ho vulguin perquè “no tenen res a veure” amb l’àrea metropolitana.

ACN Mataró
Altres articles

Si t’ha agradat llegir El Maresme demana passar a la fase 1, també et pot interessar llegir Represa progressiva del Consorci Sanitari del Maresme.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.