https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

14, abril del 2024

Search
Close this search box.

14, abril del 2024

Notícies – Maresme

Entrevistem Ester Vico, infermera del CAP de La Ronda Cerdanya de Mataró

Maresme
Ester Vico és Infermera del CAP de La Ronda Cerdanya de Mataró

Ester Vico Asensio és infermera al CAP de La Ronda Cerdanya de Mataró. Ens explica com es viu l’actual situació des d’aquest centre d’atenció primària.

Com es viu la Covid19 des de d’àrea de pediatria?

Crec que en els diferents serveis tant professionals com usuaris ho estem vivint amb sentiments i percepcions compartides.
Angoixa, por, tristesa, incertesa serien les emocions més presents en aquest moment.
És cert que potser depenent del servei la vivències és una mica diferent ja que fins en el moment els nens són el menys afectats, poden presentar clínica però no estan emmalaltint com els adults.
Les famílies són molt conscients de que les mesures de protecció i confinament són molt importants i les estan seguint sense masses problemes.

Es tracta igual a un infant que a un adult?

En el cas que el motiu de consulta sigui per clínica respiratòria adoptem les mesures de protecció i seguretat iguals per tots els pacients indistintament de la seva edat.
S’han diferenciat zones en les sales d’espera. En una de les zones ubiquem a les persones amb clínica respiratòria i a l’altra les persones que consulten per qualsevol altre motiu.
També hem habilitat una consulta diferenciada en el cas de necessitar aïllar algun pacient per sospita de Covid19.

Estem organitzats en grups de treball, uns fan assistència i estan en contacte amb el pacient respiratori, un altre que atén els motius no respiratoris, i un tercer que fa seguiment no presencial ( organització d’agendes, valoració i seguiment de persones que estan confinades a casa per sospita o diagnòstic de Covid19). I pel que fa a l’atenció domiciliària, també hi ha un equip de metge i infermera que donen atenció domiciliària als malalts respiratoris i un altre que assumeix la demanda de la resta de motius.
És una manera de no estar tots exposat a l’hora.

Una part important de la nostre feina està destinada al control dels nostres avis de les residències ja que són pacients molt vulnerables i son considerats com domicilis conjunts pel que tenim un equip que diàriament es desplaçant als nostres Centres geriàtrics per controlar i ajudar a l’assistència dels residents

Com es viu des de dins la pandèmia, tu que estàs a primera fila?

Ho estem vivint amb angoixa, tristesa i també por, sobretot per la incertesa que ens genera estar davant d’una malaltia nova, per la rapidesa com es transmet, pel nombre de casos de contagis i per les prediccions del col·lapse del sistema sanitari.
Però també tenim esperança de que tot això passarà, I que cada dia que passa és un dia menys de pandèmia.
Som un equip de professionals amb molt bones aptituds i actituds, compten amb una direcció mèdica i d’infermeria que està fent una tasca d’organització excel·lent i un recolzament i suport emocional fantàstic.
En moments de crisis es quan tothom dona el millor d’un mateix.

Com ho viuen el vostres pacients, nens i les seves famílies?

Penso que la persones adultes ho estan vivint amb més preocupació i angoixa, també amb por, perquè la incertesa provoca por.
I els nens doncs potser des de la seva mirada innocent encara sense contaminar i sense la capacitat encara de fer la reflexió de la gravetat de la situació ni de projectar-se cap el futur, segur que més tranquils i relaxats.
Penso que el fet d’estar tancats a casa sense poder seguir amb les seves activitats (escola, esports, aficions, trobades amb els amics,…) és el que portin amb més dificultat i no tant la situació de pandèmia tant greu i desoladora a la que ens estem afrontant.
I com a professionals, intentant donar resposta a les necessitats del nen i de les seves famílies fent educació sanitària, informant de les mesures d’actuació, fent contenció i seguiment telefònic.

En el centre assistencial on treballes, teniu material per poder desenvolupar correctament la vostra feina?

Aquest va ser un dels problemes a l’inici, la manca de material de protecció per poder atendre als pacients amb clínica respiratòria amb la màxima garantia de qualitat i seguretat dels nostres professionals. És des de fa varies setmanes que els equips de protecció individuals ens han arribat a la primària, tenim mascaretes amb diferents nivells de protecció, monos i bates, pantalles i ulleres així com solucions hidroalcohòliques i desinfectants a l’abast de tothom.
També ens ajuden els protocols e informacions que ens arriben amb els canvis constants segons l’evolució de la pandèmia al nostre territori.

Que sents quan parlen de vosaltres com a “herois i heroïnes” i que et sembla aquests homenatges que es donen a totes les ciutats i pobles a les 8 del vespre?

Doncs s’agraeix molt aquest reconeixement.
Aquesta pandèmia ens ha fet més visibles i imprescindibles per donar resposta a les necessitats de salut actual i sense voler-ho ens ha convertit en herois i heroïnes.
Però nosaltres sempre hem estat aquí, atenent i oferint les nostres cures a les persones que ho necessiten, fent educació sanitària i promoció i prevenció per la salut.
Des de l’anonimat i des de la humilitat i tenint clar que la cura de les persones i la seva salut és un valor implícit en la nostra professió.

Espero que aquesta experiència que ens està tocant viure ens ajudi a ser més visibles a la societat, a ser millors professionals i sobretot millors persones i a tenir molt present que el més important a la vida és que el més important sigui el més important (Stephen Covey).

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.