Pànxing Pirineus

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Notícies – Cerdanya Pirineus

Ferrocarrils presenta el Projecte Ecovall de Vall de Núria, referent de sostenibilitat i de compromís amb el medi ambient

Cerdanya Pirineus
projecte ecovall vall de nuria
La Diada de Sant Gil ha estat l'escenari de la presentació del Projecte Ecovall com a compromís audaç envers la sostenibilitat, les energies renovables, la millora de la gestió de residus i la innovació ambiental, tot sota els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquest primer de setembre s'han reunit pastors vestits segons la tradició i s'han fet oficis religiosos, balls de sardanes i una jornada festiva plena de tradició i comunitat.

Com cada any, l’1 de setembre, Vall de Núria ha celebrat la Diada de Sant Gil, un esdeveniment profundament arrelat en la història de la Vall de Núria. Aquesta edició ha tingut un marcat accent de futur amb la presentació del Projecte Ecovall com a eina per reforçar la capacitat d’adaptació cap a un turisme amb la mínima petjada de carboni i per definir les futures estratègies i esdevenir referents en gestió ambiental.

Eguany, la Diada de Sant Gil ha comptat amb la presència del secretari de Mobilitat i Infraestructures, Sr. Marc Sanglas Alcantarilla, el president d’FGC, Sr. Toni Segarra Barreto, el director d’FGC Turisme, Toni Sanmartí Rovira, la directora general de Turisme, Marta Domènech Tomàs, la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós Barrés, i l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives Sicília, així com altres represetants territorials.

Activitat turística amb el mínim impacte ambiental gràcies a la iniciativa Ecovall

Amb motiu de la festa de Sant Gil, Vall de Núria ha presentat el Projecte Ecovall en el marc de la gestió cada cop més responsable de l’equipament com a guia per implementar accions alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Tot i que el projecte Ecovall s’ha presentat aquest setembre, ja fa temps que els responsables de Vall de Núria treballen per a un equipament respectuós amb el medi ambient. De fet, està en marxa un conveni amb el Parc Natural de les capçaleres del Ter i el Freser per dur a terme accions de col·laboració en la preservació i divugalció dels espais naturals a l’entorn de la Vall. Per altra banda, el Tren Cremallera, mogut 100% per energia d’origen solar, és l’única forma d’accés a Vall de Núria, actuant al mateix temps com a regulador de l’accés de visitants al Parc Natural. Una altra fita ja assolida a destacar és que l’explotació compta amb la certificació ISO 14001 de gestió ambiental de totes les activitats que es porten a terme a l’estació.

ecovall

El Projecte Ecovall se centra també en l’origen i l’eficiència de l’energia utilitzada. Fins ara, s’ha realitzat l’ampliació de la instal·lació de geotèrmia de 240 a 300 kW, i s’han connectat l’energia hidràulica i geotèrmica per augmentar l’eficiència energètica en un 116%. Així mateix, s’ha assegurat que el subministrament elèctric sigui d’origen renovable solar garantit, reforçant el compromís amb les energies netes. La gestió de residus també ha millorat, amb un increment de la fracció orgànica i la reducció del rebuig.

El projecte també preveu accions futures, incloent-hi l’expansió de l’ús de l’energia geotèrmica fins a 840 kW, la substitució de vehicles de servei que funcionen amb gasoil per models elèctrics 4×4 i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics de les persones visitants a totes les parades de la línia del Cremallera, entre d’altres.

Mitjançant aquest ambiciós projecte, Vall de Núria s’està convertint en un model d’equipament compromès amb la preservació del medi ambient i la reducció de l’empremta de carboni.

Diada de Sant Gil

Però Vall de Núria també és història i per això durant la diada les persones visitants han pogut gaudir de l’exposició “1923: Josep Danés transforma Núria” que commemora els 100 anys de la col·locació de la pedra inaugural del complex del santuari-hotel, mostrant la rellevància històrica i cultural d’aquest lloc únic.

La festivitat de Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu ha ofert un programa d’actes amb oficis religiosos tradicionals, la ofrena dels pastors que porten en processó la Mare de Déu des del Santuari fins a l’ermita de Sant Gil, ballada de sardanes, exhibició de gossos d’atura i visita teatralitzada, entre altres.

La llegenda que envolta Sant Gil va donar origen a aquesta celebració, recordant la seva tasca d’evangelització i protecció dels pastors mitjançant la instal·lació d’una campana.

En definitiva, la Diada de Sant Gil 2023 ha tingut una empremta de tradició i una alenada d’aire fresc de futur amb la presentació del Projecte Ecovall. Ambdues realitats marquen un moment crucial per Vall de Núria, que reafirma el seu compromís amb la tradició, la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

Font: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Si t’ha agradat llegir la notícia Ferrocarrils presenta el Projecte Ecovall de Vall de Núria, referent de sostenibilitat i de compromís amb el medi ambient, també et pot interessar llegir Recollida campanya solidària Banc d’Aliments de la Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.