https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Notícies – Maresme

Gent gran de Vilassar, gent estupenda

Maresme
9d25fb220c31c9ba9fa74b5ed8b4ed93.jpg

Un ampli ventall d’activitats de tota mena, 21 anys celebrant la Setmana de la Gent Gran com un homenatge de reconeixement als més veterans del municipi, una mirada a llarg termini i un col·lectiu de gent gran engrescada, amb iniciativa, inquietuds i moltes ganes de tot, situen a Vilassar de Mar com un municipi referent en atenció a la gent gran.

Tallers de coordinació i activació muscular, de relaxació i meditació, de mandales o de patchwork, de teatre i molts altres, però també de marxa nòrdica, de gimnàstica, de piscina, d’aquagym o de Txi-kung. Als que cal afegir tallers de memòria, de funcionament d’smartphones, d’Internet o d’anglès. En definitiva, un ampli ventall on triar i remenar, perquè com explica la Núria Arasa, regidora de Gent Gran de Vilassar de Mar, “partim de la filosofia que tots els tallers tenen un objectiu: la persona ha d’estar equilibrada. Per tant, hi ha d’haver activitats relacionades amb el cos, amb la ment i amb les emocions, i tot ha de tenir-hi cabuda. Per tant, tenim tallers més cognitius, de manualitats, d’esports…”.
 
La filosofia que impregna totes aquestes activitats és intentar que la gent gran es mogui, que no es quedi a casa i mantenir aquest col·lectiu el màxim de temps possible al domicili; és a dir, endarrerir la residència. Segons Arasa “això és un objectiu aconseguit. El fet que la gent tingui un horari com els nens, unes rutines que fan que sàpiguen que dimarts han d’anar aquí i dijous allà, provoca que, per una banda es relacionen amb gent del seu entorn, però a la vegada amb tècnics i professional. Això ens va bé perquè els professionals estan pendents del que veuen i per tant, si ho creuen necessari, recomanen una visita al metge o que es mirin determinades coses. En definitiva, es crea una xarxa on l’excusa és l’activitat però on es fa tot un treball indirecte d’atenció i això és la riquesa més gran de les nostres activitats. Per això, crec que invertir en això beneficia; tenint aquesta mirada llarga, evitem inversió del servei a domicili, de residències, de sanitat… i funciona. A més, també ens serveix per detectar de seguida la soledat i posar-hi solucions”.
 
 
A aquestes activitats programades directament des de l’Ajuntament, s’han de sumar les que ofereixen els dos centres cívics de Vilassar, el del Passeig i el de Lluís Jover. Però a més, hi ha altres iniciatives interessants i que estan funcionant molt bé. D’una banda, ja fa un parell d’anys que Vilassar compta amb aules universitàries sèniors. Hi ha tot un volum de gent gran però que és jove, i cap al 2014  es van començar a moure per intentar endegar aquestes aules. Ja fa dos anys que funcionen i l’ajuntament l’únic que fa és donar-hi suport. Arasa comenta que “es tracta de gent jubilada, o prejubilada, superactiva, que tenen moltes ganes de fer coses, que a nivell laboral tenien unes altres inquietuds i que ara que tenen temps volen profunditzar en altres temes. 
Fa 2 anys es van constituir com a entitat, van endegar les aules i estan funcionant molt i molt bé. De fet, és la nostra manera de fer, deixem que la gent ens marqui el camí, que proposin què volen i nosaltres busquem la manera de poder-ho tirar endavant”.
 
 
Però el ventall sembla no acabar-se mai. Una de les darreres iniciatives posades en marxa  és un projecte d’interrelació entre escola bressol i residència. Es tracta que els avis vagin a les escoles bressol, o bé els infants a les residències, i compartir una estona de lectura, de jocs, de memòria… Una altra activitat relacionada amb la memòria va sorgir de l’Arxiu Municipal, iniciada com una de les activitats del programa d’activitats formatives. L’objectiu es va iniciar com una crida a la gent gran per intentar localitzar i posar noms a persones, llocs i moments dels centenars de fotografies de l’Arxiu, com una manera de recuperar la memòria del poble. Ja fa temps que no forma part del programa perquè funciona sola i amb una gran quantitat de gent. 
 
La Setmana de la Gent Gran
I si hi ha un esdeveniment que durant una setmana converteix a la gent gran en absoluta protagonista a Vilassar de Mar, aquest és la Setmana de la Gent Gran. Amb una història ja de 22 edicions, i fent-la coincidir sempre amb el Dia Mundial de la Gent Gran, l’1 d’octubre, és una celebració molt arrelada. Arasa creu que “som dels municipis del Maresme amb més antiguitat en la celebració d’aquesta festa i crec que som dels que més gent movem. Independentment del color polític que hagi tingut l’ajuntament sempre s’ha mantingut, i va a més i si cal augmentar el pressupost, s’augmenta. En aquest sentit, mai queda una activitat per fer per culpa de pressupost”.
 
 
L’organització de la Setmana de la Gent Gran penja d’una comissió mixta amb les tècniques de Serveis Socials, la regidora, els dos Centres Cívics, els voluntaris de Nou Vents i la parròquia. Aquesta Setmana serveix per fer un tastet de tot el que ja es fa i de les coses noves que es volen fer durant el “curs” que comença. Per a Arasa és molt bonic, perquè “és com una mena de retrobament. Hem estat tot l’estiu parats i ens retrobem, la setmana comença amb cada Centre Cívic organitzant les seves activitats, les entitats que volen participen i fan les seves, es fan campionats de petanca, d’escacs, festes… i llavors el divendres arriba el gran dia, el Concurs de Truites. El concurs es fa a la plaça de l’Ajuntament, i s’aplega moltíssima gent. Fem el programa de ràdio al carrer, ve l’àvia Remei… vénen el Pairal i el Casal i es convida a totes les residències privades; moltes hi participen. Aquell dia fan com una mena d’excursió, treuen a tota la gent amb cadires de rodes… és un acte molt pensat perquè aquells que no poden anar a altres llocs hi puguin estar. La idea és que la gent gran es mogui i que aquella setmana puguin anar a tot arreu i se sentin els protagonistes. És com un gran homenatge que fa el municipi a la gent gran”.
 
 
Una Setmana que cada any compta amb més participants, i on la gent gran té l’oportunitat de fer petits tastets de tot aquell ventall d’activitats que s’ofereixen per l’any següent. I si les polítiques de gent gran de Vilassar de Mar semblem exitoses i encertades, no només és feina de l’administració. Quan se li demana a Arasa que descrigui a la gent gran del municipi, no dubta: “són gent amb moltes inquietuds, molta iniciativa, moltes ganes de fer coses i que ens exigeixin contínuament això fa que nosaltres estiguem activats i ells contents i agraïts. Però per sobre de tot, com diuen ells mateixos, no són gent gran, són estupendus”.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.