https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, juny del 2024

Search
Close this search box.

12, juny del 2024

Notícies – Maresme

L’exposició ‘El Modernisme i les flors’ visita Canet de Mar

Maresme
Expo-El-Modernisme-i-les-flors_-Foto-Eva-Guillamet-Cultura-DIBA

L’exposició ‘El Modernisme i les flors’ visita Canet de Mar. Aquesta és una mostra que reivindica el Modernisme local i la preservació in situ del patrimoni.

La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar acull des d’aquest divendres la mostra “El Modernisme i les flors” sobre la influència de la natura en l’arquitectura modernista. L’exposició s’estrena coincidint amb la Festa Major de Canet i es pot visitar, adaptada a les noves condicions de seguretat, fins al 28 d’agost.

La mostra està organitzada per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Amb el subtítol “De la natura a l’arquitectura” la mostra aprofundeix en el paper de la natura com a font d’inspiració de l’arquitectura modernista, la qual va tenir sempre present el món vegetal a través de les arts decoratives.

Organitzada en diferents àmbits, s’hi analitza l’estudi dels artistes de l’època per capturar el model natural de plantes i flors a través del dibuix i la pintura. O també amb les primeres fotografies. També es fa un recorregut per les tècniques de diferents arts aplicades a l’arquitectura i es mostren exemples de motius florals en estructures de ferro, estuc, ceràmica, mosaic hidràulic i vitralls.

 

Exposició El Modernisme i les flors. Foto Eva Guillamet. Cultura DIBA.
Exposició El Modernisme i les flors. Foto Eva Guillamet. Cultura DIBA.

 

Un viatge de la natura a la ciutat

“La natura, la font de la inspiració” és el primer dels quatre àmbits en què s’estructura la mostra i s’hi analitza el procés creatiu dels artistes per capturar la imatge de les plantes i les flors. En aquest apartat es detalla l’estudi directe del món vegetal com a exercici d’observació per tal de representar i immortalitzar en l’art decorativa el model natural efímer. I tot això a través del dibuix, la pintura i, fins i tot, les primeres fotografies.

El segon àmbit, “L’obrador, la creació de les arts de la construcció”, fa un recorregut per vuit arts aplicades a l’arquitectura, com són ceràmica, mosaic, ferro, pedra, estuc, mosaic hidràulic, vitrall i enguixat. S’hi recullen els diferents processos de creació que mostren com materials bàsics i senzills com el ciment, el fang, la pedra o el vidre, esdevenien art, recreant o transformant el món vegetal dins l’escenari arquitectònic.

En el tercer àmbit, “L’arquitectura, el jardí urbà”, s’ofereix un passeig expositiu de flors i plantes a través de les arts aplicades als edificis. Hi ha exemples representatius, com ara la fulla d’acant, el card de bosc, el pi, la margarida o el castanyer d’Índia. D’entre totes les plantes, predomina la rosa, considerada la reina de les flors, per la qual cosa se li dedica un espai especial relacionat amb el seu simbolisme.

L’últim àmbit, “La ciutat, la natura perduda”, exposa la dificultat en la conservació de les arts aplicades a la construcció . Reivindica el Modernisme local i la preservació in situ del patrimoni representatiu de les ciutats en què va tenir més adeptes.

 

Exposició El Modernisme i les flors. Foto Eva Guillamet. Cultura DIBA.
Exposició El Modernisme i les flors. Foto Eva Guillamet. Cultura DIBA.
Exposició accessible

L’exposició convida a escoltar i visualitzar els processos de producció dels ornaments. A més, el programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil ha adaptat els seus continguts per a la comunitat amb dificultat visuals. També per al col·lectiu sord signant i oralista amb codis QR vinculats al canal de Youtube del programa . Els visitants poden descarregar-se els continguts accessibles.

Des de la seva presentació l’abril de 2018, la mostra itinerant ha visitat els dos museus locals que han participat en la seva coproducció. Per exemple, Can Tinturé dels Museus d’Esplugues de Llobregat o el Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès. També el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, el Museu de Badalona, el Museu d’Història de Sabadell o el Museu de Sant Cugat.

Altres articles

Si t’ha agradat llegir L’exposició ‘El Modernisme i les flors’ visita Canet de Mar també et pot interessar llegir Tornen les projeccions del Cicle Gaudí.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.