Pànxing Pirineus

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Notícies – Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona

Recomanacions per a un confinament saludable per a persones que tenen una addicció i per a les que les envolten

Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona
recomanacions-per-a-un-confinament-saludable-per-a-persones-que-tenen-una-addiccio-i-per-a-les-que-les-envolten

Si teniu una addicció a l’alcohol o altres drogues, o una addicció comportamental, tingueu en compte la informació i recomanacions següents. Adapteu-ho a la vostra situació particular.

Cuideu el vostre estat de salut i benestar i el de les persones del vostre entorn! La vostra seguretat i la dels que us envolten és ARA el més important!

RECORDEU

Els recursos i centres d’atenció a les drogodependències (CAS) continuen oberts per poder garantir els serveis essencials i l’atenció a les urgències.

Els recursos d’atenció a les addiccions comportamentals com les unitats de joc patològic (UJP) fan atenció telefònica.

 • Informeu-vos de les alteracions d’horaris i serveis que afecten el vostre centre de salut.
 • Eviteu d’anar-hi si no teniu una cita prèvia i no hi heu rebut una indicació contrària per telèfon. En general, evita anar als serveis d’urgències i als centres d’atenció primària!

Si teniu dubtes o necessiteu ajuda:

 • Truqueu al vostre CAS o UJP (si esteu en tractament)
 • Truqueu a la Línia Verda (900 900 540) o al CAS o UJP que estigui més a prop del vostre domicili (si no esteu en tractament).

Si voleu deixar de fumar, consulteu el Programa ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM

Si teniu alguna URGÈNCIA, truqueu al 061 Salut Respon o al 112.

Eviteu d’anar als serveis d’urgències i als centres d’atenció primària!
És important fer un ús responsable dels telèfons d’atenció

RECOMANACIONS GENERALS QUANT A LA PROTECCIÓ DAVANT DEL CORONAVIRUS

Extrema les mesures de prevenció davant del coronavirus

Tingueu en compte que les persones consumidores de substàncies per via fumada, amb malalties cròniques o amb el sistema immune deprimit poden tenir més risc de complicacions greus si es contagien amb la COVID-19.

Cuideu la vostra salut en la mesura del que sigui possible i seguiu les recomanacions preventives.

Cuideu tot el que pugueu la vostra alimentació perquè sigui variada i us aporti tots els nutrients que necessiteu. Si teniu suplements vitamínics prescrits, seguiu prenent-los.

→  Si esteu prenent ANTABUS (DISULFIRAM), opteu per rentar-vos bé les mans amb aigua i sabó i eviteu les solucions hidroalcohòliques que poden provocar una reacció adversa.

Si us heu contagiat:

Actueu segons el protocol específic: Fes seguiment i vigilància dels teus símptomes amb STOP COVID19 CAT.

Informeu el personal sanitari que us atengui de la medicació que preneu.

 

RECOMANACIONS GENERALS QUANT AL MANEIG DE L’ADDICCIÓ

1. Continueu cuidant-vos:

→ Si esteu en tractament, rebreu instruccions per part del vostre CAS sobre el seguiment que haureu de fer durant aquest període quant a la medicació i les teràpies. Expliqueu-los com us trobeu i les vostres circumstàncies perquè es puguin fer les adaptacions necessàries d’acord amb les vostres necessitats.

Si heu rebut una alta de comunitat terapèutica o heu volgut marxar voluntàriament per seguir el confinament a la vostra casa o us han donat un permís o acabeu de sortir de presó, seguiu les instruccions i consells que us hagin donat sobre com i on seguir amb el vostre tractament.

→ Si preneu drogues llegiu amb deteniment les Consideracions complementàries quant a la protecció davant de la infecció per la COVID-19 per a persones usuàries de drogues.

Si no esteu en tractament, però voleu iniciar-ne un, consulteu els recursos següents:

 • Tabac: Consulteu el web del Programa ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM, on trobareu una sèrie de recursos en línia.
 • Alcohol o altres drogues: Truqueu a la Línia Verda (900 900 540) o al CAS que tingueu més a prop al vostre domicili.
 • Joc amb diners, ús compulsiu d’Internet o altres addiccions comportamentals: Truqueu a la Línia Verda (900 900 540) o a la UJP que tingueu més a prop al vostre domicili.
 • Reduïu gradualment la quantitat que consumiu per evitar la síndrome d’abstinència (VEGEU L’APARTAT 6).
 • Consulteu algun manual d’autoajuda, com el Manual d’Estratègies de l’OMS (aquest manual està pensat per a les addiccions a substàncies, però alguns aspectes es poden adaptar en cas d’addicions comportamentals).

2. Continueu amb la vostra pauta de medicació com sempre:

No feu cap canvi en la medicació pel vostre compte. Recordeu que deixar-la de forma sobtada, o prendre’n més o menys, pot comportar un empitjorament del vostre estat de salut. Si teniu dubtes, parleu amb el vostre/a professional del CAS o UJP.

A la vostra farmàcia de referència us facilitaran, com sempre, la medicació (BUPRENORFINA, etc.) que teniu prescrita.

En cas que a la farmàcia habitual no la tingui en estoc, la podeu demanar al seu proveïdor i contactar-vos telefònicament quan la tingui. Eviteu desplaçar-vos a altres farmàcies.

Si preneu METADONA, el vostre CAS us la continuarà subministrant i s’adaptarà la pauta per tal de minimitzar els vostres desplaçaments.

No us aprovisioneu de medicació amb potencial risc d’abús.

3. Tingueu a mà un pla d’actuació en cas d’urgència:

Assegureu-vos que aquest pla d’actuació inclogui:

 • Definició de les situacions de recaiguda i d’urgència.
 • Com heu d’actuar davant les ganes de consumir i petits consums per tal d’evitar que aquests vagin a més i puguin acabar en una situació més greu.
 • Mesures de seguretat vostres i per a les persones del vostre entorn.
 • Que han de fer les persones del vostre entorn en cada situació.
 • Truqueu al 061 Salut Respon o al 112 en cas d’urgència.

COMPARTIU aquest pla d’actuació amb les persones del vostre entorn!

→ Si us confineu en solitari mantingueu contacte telefònic o digital regular amb alguna persona de confiança.

→ Si us confineu amb una o més persones que en depenen (persona gran, discapacitada, fill/filla), demaneu ajuda a persones del vostre entorn i/o a algú del veïnat i/o els serveis bàsics d’atenció social locals.

→ Si no teniu un lloc estable on viure durant el període de confinament, contacteu amb els serveis bàsics d’atenció social locals.

 • Consulteu el cercador de serveis bàsic d’atenció social

4. Presteu atenció dia a dia a com us trobeu emocionalment:

→ Sensacions normals davant la situació actual: dificultats per a mantenir els hàbits de vida saludables i els cicles de son i vigília, avorriment, incertesa, solitud, tristor, frustració, por, angoixa, irritabilitat i estrès.

 • Si teniu preguntes sobre el confinament, podeu resoldre-les consultant el Canal Salut.
 • Si us amoïnen temes laborals i socials, podeu consultar la informació relacionada amb el coronavirus SARS-CoV-2 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
 • Si teniu preguntes sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o la renda garantida, podeu trucar al Servei d’Ocupació de Catalunya al 900 800 046 o demanar-ne una cita prèvia a: gencat.cat.

→ Algunes sensacions poden ser degudes a l’addicció: Desig intens de consumir

El desig compulsiu de tornar a experimentar els efectes d’una substància, o de tenir un comportament al qual s’és addicte, pot aparèixer en qualsevol moment durant el procés de recuperació i algunes de les situacions i sentiments associats al confinament poden induir a la seva aparició.

→ Afrontament i prevenció de recaigudes. Algunes recomanacions:

 • En el cas d’addició a substàncies, desfeu-vos de manera segura de totes les substàncies que tingueu a casa. Tenir-hi accés pot induir a les ganes de consumir-ne.
 • Per a addiccions comportamentals:
  • Inscriviu-vos al Registre general d’interdiccions d’accés al joc.
  • Bloquegeu les pàgines web i elimineu els jocs o aplicacions que estiguin relacionats amb el problema.
 • Estigueu alerta davant de possibles situacions de risc, tan externes (disponibilitat o accés a la substància d’abús, conflictes amb les persones amb qui conviviu, males notícies, dificultats amb la feina…) com internes (canvis d’estat d’ànim, malestar emocional, avorriment, frustració, etc.).
 • Feu ús d’autoregistres de manera diària per poder monitorar com us sentiu (situacions que desencadenen el desig de consumir, la seva intensitat, etc.).
 • Practiqueu i poseu en marxa les habilitats d’afrontament que millor us funcionen (relaxació, demanar un temps fora, distreure-us amb activitats que us agradin, parlar amb algú o contactar amb companys/es de teràpia, etc.) i les estratègies de solució de problemes (anàlisi dels pros i contres, demanar ajuda, etc.).
  • Parleu-vos positivament dient-vos que aquests són pensaments negatius i que passaran.
  • Recordeu les conseqüències negatives i els problemes que et poden ocasionar si torneu a consumir.
  • Evoqueu imatges positives que us ajudin a allunyar els pensaments i el desig de consumir.
 • Eviteu al màxim el consum de qualsevol substància (alcohol, cànnabis, hipnosedants, etc.) com a forma d’afrontament de la situació, atès que:
  1. els efectes físics i psicològics posteriors poden ser negatius i acabar empitjorant- la, i poden comportar una recaiguda important;
  2. us exposaríeu a una situació de més vulnerabilitat en cas de contagi pel coronavirus.

5. Cuideu de les persones del vostre entorn:

També com en el vostre cas, aquestes persones (ja siguin familiars, amistats o companys/es de teràpia) han d’adaptar-se a la nova i incerta situació i, per tant, poden experimentar tot el que s’ha dit a l’apartat 4) i poden tenir dificultats també per fer-hi front.

És important:

 • Distribuir les tasques domèstiques de forma equilibrada entre tothom que comparteix confinament en funció de la responsabilitat que cadascú pugui assumir i prestant especial atenció que ningú se senti amb més sobrecarrega i tothom tingui temps per a si mateix/a.
 • Feu activitats junts, però també mantingueu espais personals.
 • Parleu regularment, sobre com us sentiu i ajudeu-vos a fer front els moments de dificultat, respectant les necessitats particulars o específiques (hi ha persones que prefereixen aïllar-se en els moments difícils i altres necessiten parlar) que cadascú pugui manifestar.
 • Si teniu fills o filles, expliqueu-los la situació seguint aquestes recomanacions del Canal Salut.
 • Si teniu gent gran a prop, preocupeu-vos-en; truqueu-los.
 • Cuideu-vos molt perquè si esteu bé, la situació de confinament us serà més fàcil i també pera tothom.

6. Estigueu alerta davant d’algunes situacions que poden ser de risc:

Síndrome d’abstinència: La interrupció sobtada dels consums de substàncies (tabac, alcohol, marihuana, cocaïna, hipnosedants, heroïna, etc.) o de comportaments (joc amb diners, videojocs, compres, etc.) a què s’és addicte, pot provocar l’aparició d’un seguit de símptomes, físics, psicològics i psiquiàtrics molestos. Aquests seran diferents en funció de la substància, de la gravetat de l’addicció i poden aparèixer fins a set dies després dels darrers consums.

 • Simptomatologia d’abstinència*:
  Els quadres habituals: desig intens i incontrolable de consumir o de tornar a fer la conducta (jugar, apostar, etc.), canvis d’humor, somnolència, insomni, malsons, tremolor a les mans o altres parts del cos, calfreds, piloerecció, sudoració, debilitat, cansament, badalls, mal de cap, deshidratació, dolor muscular, nàusees i vòmits, dolor abdominal i diarrea, dificultats per a respirar o respiració agitada i augment de la freqüència cardíaca, flux nasal o llagrimeig, inapetència o augment de la gana, tensió, irritabilitat, ansietat, inquietud, dificultats de concentració, dilatació de les pupil·les, hiperactivitat i estat d’alerta exacerbat. Els quadres més greus apareixen en persones que consumien grans quantitats d’alcohol o de fàrmacs ansiolítics i/o hipnòtics: malestar generalitzat, debilitat extrema, simptomatologia greu ansiosa-depressiva, desorientació, malsons, sudoració excessiva, febre, convulsions, deliris, al·lucinacions, idees i pensaments de mort i fins i tot temptatives de suïcidi.
  *(els símptomes subratllats són comuns a les addiccions a substàncies i a comportaments)

En cas que comenceu a experimentar qualsevol d’aquests símptomes i ho podeu atribuir a haver deixat de consumir la substància o de fer un determinat comportament, recordeu:

 • Els fàrmacs derivats d’opiacis (codeïna, etc.) també poden provocar símptomes d’abstinència si deixeu de prendre’ls.
 • No minimitzeu els riscos i feu una valoració contínua de com
 • Instal·leu-vos o busqueu un lloc on pugueu sentir tranquil·litat i seguretat mentre no us trobeu bé.
 • Expliqueu amb qui conviviu el que està passant.
 • Eviteu prendre medicaments que no us hagin prescrit i si en necessiteu prendre, preneu la substància l’absència de la qual us ha induït aquest estat.
 • Si empitjoreu truca al CAS.
 • En quadres greus amb alteracions mentals que no remeten, truqueu al 061 Salut Respon o al 112.

Empitjorament greu d’altres símptomes: Algunes persones que pateixen una addicció poden també patir altres malalties mentals (trastorns depressius, trastorns obsessius-compulsius, trastorns psicòtics, etc.). Caldrà estar molt alerta davant de qualsevol sospita (deliris, al·lucinacions, depressió, ideació suïcida, etc.) d’empitjorament d’aquestes.

Recordeu:

 • Si noteu o persones del vostre entorn noten canvis bruscos en el vostre estat d’ànim i comportament, truqueu al CAS.
 • Si es produeixen situacions que poden posar en risc la vostra vida o la de les persones del vostre entorn, truqueu al 061 Salut Respon i al 112.

Agressivitat i risc per a les persones de l’entorn: Per a algunes persones el confinament es pot fer insuportable i provocar un augment de la irritabilitat i desencadenar comportaments agressius i violents.

Si us noteu més irritat, recordeu:

  • Cal aturar l’escalada amb estratègies específiques d’autocontrol.
  • Consumir substàncies pot disminuir la teva capacitat d’autocontrol.

Si us sentiu en risc que la persona amb la qual conviviu us pugui agredir, recordeu:

7. Si decidiu continuar consumint o tenint el comportament:

Opteu per una estratègia de reducció de danys:

Consulteu algun manual d’autoajuda per mirar de controlar la vostra addicció, com el Manual d’Estratègies de l’OMS.

Preveieu que us serà difícil aconseguir la substància o tenir comportaments no disponibles en línia.

Consumiu la mínima quantitat possible (també de les conductes a les quals tingueu addicció) per tal de poder fer front a les vostres responsabilitat (laborals, familiars, etc.) i tenir una bona convivència amb qui conviviu!

 • Consumiu en determinats moments del dia només, si és possible a les tardes i eviteu fer-ho abans d’anar a dormir atès que poden induir a l’insomni i interferiria en el vostre descans.
 • Eviteu els consums intensius (grans quantitats en petits períodes de temps) que redueixen la vostra capacitat de
 • Presteu especial atenció a no abusar ni de l’alcohol (disponible als establiments alimentaris), cànnabis (accessible per a aquells que en cultiven) ni d’hipnosedants (prescrits o no) que podeu tenir a mà en aquest període..

No consumiu davant dels vostres fills/es o les persones que hi conviuen. Consulteu aquestes recomanacions.

Si fumeu tabac, cànnabis, etc. feu-ho en un lloc exterior o molt ben ventilat. Recordeu que l’exposició passiva és molt perjudicial.

Guardeu la substància en un lloc segur fora de l’abast dels vostres fills/es o persones a càrrec.

Per evitar contagis, netegeu molt bé els contenidors i estris (sobretot d’esnifar i inhalar) que utilitzeu per consumir i no els compartiu.

Si les ganes de consumir van a més i necessiteu qualsevol ajuda relacionada amb el consum, contacteu amb el vostre CAS o UJP, o el que estigui més a prop del vostre domicili.

En cas d’intoxicació, truqueu al 061 Salut Respon o al 112

Per a més informació, consulteu les Consideracions complementàries quant a la protecció davant de la infecció per la COVID-19 per a les persones usuàries de drogues.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.