Durant els mesos més crus de la pandèmia, quan s’obria un escenari social i sanitari nou per a absolutament tothom, l’ara malauradament conegut virus es va acarnissar amb els més vulnerables i fràgils: amb les àvies i avis.
De retruc, i de manera totalment injusta, les residències van patir un judici social que no els pertocava. Davant d’una situació d’emergència se’ls va exigir ser allò que no són, se’ls va demanar que exercissin de centre mèdic quan la seva missió és cuidar, vetllar i estimar als nostres avis i àvies.
Cures i atenció permanents
I és que en essència, les residències de gent gran són això, centres dedicats al benestar dels més indefensos, el lloc on se sentiran segurs i acompanyats en un entorn de germanor entre homes i dones amb qui compartir experiències, vivències i amistat. En paraules de Jordi Pageo, director tècnic de la Residència Bellaire de Cabrils, “la vida a la residència augmenta amb escreix la capacitat relacional dels avis, així com el sentit de pertinença a un grup i les ganes i il·lusió de participar activament de la vida, tot sentint-se útils i valorats”.
Les residències de gent gran compten amb tots els recursos materials i humans perquè la vida dels seus usuaris sigui totalment plena. Des del personal d’infermeria, passant per les psicòlogues, els fisioterapeutes, fins al personal de recepció, tots ells estan dedicats en cos i ànima al benestar dels ancians, aconseguint un nivell de dedicació i domini del material necessari per a la vida dels ancians difícilment igualable en altres entorns.
L’Andrea Mora Martínez, directora i psicòloga de la residència Vida als Anys de Vilassar de Mar ens aconsella sobre què buscar en una residència a l’hora d’escollir-la. “Per generar la confiança necessària amb el centre hem de poder supervisar en tot moment les cures i el tracte que rep el nostre familiar, poder conèixer les instal·lacions on passarà temps, com el dormitori o les sales comunes i finalment que no se’ns imposin uns horaris de visita fora del normal”.
Viure a casa amb seguretat
Per poder continuar amb la vida de casa seva, de vegades i en funció de l’estat de salut física i cognitiva, cal un seguit d’adaptacions a l’equipament de la llar. Per fer front a aquestes necessitats tenim la sort de comptar amb tot un seguit de farmàcies i professionals de l’ortopèdia que ens proveeixen de consell i material.
En aquest sentit, en Jacopo Lussana, responsable d’ortopèdia de la farmàcia i ortopèdia Peraire de Premià de Mar ens aconsella que a casa cal anar amb compte sobretot a la zona del bany i lavabo. “Per la seva naturalesa humida on l’aigua hi juga un paper fonamental, cal proveir totes les ajudes tècniques necessàries perquè l’autonomia d’higiene personal de cadascú no es vegi afectada: agafadors per la dutxa, banquetes aptes per al bany o alçadors per al lavabo”.
També són de gran importància les “solucions de mobilitat, tant interiors com exteriors, en forma de caminadors, bastons o cadires de rodes per moure’s amb total autonomia i llibertat”.
Si t’ha agradat llegir l’article sobre Residències de gent gran i assistència domiciliària, també et pot interessar llegir La sostenibilitat, la responsabilitat i la digitalització, els reptes del turisme per a aquest 2022