https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Notícies – Maresme

Una plaga amenaça els alzinars del Maresme

Maresme
bosc-alzines-dosrius
La plaga de la papallona del suro ataca per segon estiu els alzinars del Maresme. Els tècnics reclamen una millor gestió del bosc i avisen que una alta mortalitat d'exemplars elevaria el risc d'incendi.

Una plaga amenaça els alzinars del Maresme. Es tracta de la papallona del suro, que ataca per segon estiu els boscos d’alzina.

La papallona del suro torna a atacar per segon any consecutiu els boscos d’alzina del nord del Maresme, i la plaga es desplaça a gran velocitat cap al centre de la comarca i cap al Vallès. El fenomen, que es va iniciar l’any passat, es podria repetir almenys un parell d’estius més. Tot i els treballs preventius que s’han fet durant la primavera, amb la fumigació de 6.000 hectàrees de bosc, l’explosió demogràfica de la papallona és tant o més intensa que l’any passat. L’insecte és inofensiu per als humans, però molt ferotge amb l’alzina. S’alimenta de les fulles i la pot arribar a defoliar per complet, causant-li fins i tot la mort. Els tècnics avisen que si hi ha una alta mortalitat, el risc d’incendi es podria multiplicar exponencialment.

I és que la presència de la plaga de la papallona del suro (Lymantria dispar) afegeix dificultats de supervivència a un bosc que ve de patir la plaga del tomicus, als pins. En aquest cas la víctima és l’alzina, amb una gran presència també al Maresme. Es calcula que n’hi ha uns 12 milions d’exemplars, d’un total de 94 milions d’arbres que hi ha als boscos de la comarca.

Segons els tècnics, es tracta d’unes xifres que demostren la mala gestió del bosc. “Cal una millor gestió i reduir l’espessor dels boscos”, assegura el tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Jordi Bonet. “Tenim massa arbres petits que neixen a l’ombra i simplement sobreviuen”, es lamenta.

Plaga de fàcil desplaçament

A més, davant una plaga com aquesta, “no és el mateix si es defolia un arbre sa que es pugui recuperar, que un arbre dèbil que té la mort assegurada”. El problema s’agreujaria amb un episodi de sequera al juliol que acabés augmentant definitivament la mortalitat del bosc i, de retruc, elevant el risc d’incendi.

A més, la plaga, explica Bonet, està agafant cada vegada més àrea perquè es desplaça fàcilment amb el vent. “Està sent més intensa”, avisa. A més de les alzines, en algunes zones de la comarca la papallona ha atacat també fulles i fruits d’arbres fruiters, una situació gens habitual.

Tampoc és habitual que l’explosió arribi tan aviat, ja que normalment la papallona neix més avançat l’estiu: “El canvi climàtic ha fet avançar el cicle”. Amb tot, Bonet recorda que l’insecte és inofensiu per a les persones i no provoca al·lèrgies: “La gent ho ha de veure com un fenomen natural”.

Com ja va passar l’any passat, a més de la seva presència als boscos, les papallones es comencen a veure ja en alguns nuclis urbans de la comarca.

Altres articles
Si t’ha agradat llegir Una plaga amenaça els alzinars del Maresme també et pot interessar llegir Buscant suports per promoure el turisme al Maresme.
ACN

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.