https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

15, abril del 2024

Search
Close this search box.

15, abril del 2024

Notícies – Maresme

Videovigilància de la platja amb drons

Maresme
Tram de platja de l'Alt Maresme

És possible la videovigilància de la platja amb drons? Doncs sí, i serà a les platges de Pineda de Mar on s’utilitzarà un sistema de videovigilància amb drons per controlar l’aforament.

Aviat es començarà la videovigilància de la platja amb drons. Pineda de Mar utilitzarà aquest sistema per controlar l’aforament de les platges. La tecnologia, capta imatges i identifica de forma anònima el nombre de persones que hi ha a cada tram mitjançant algoritmes. Així, assegura un control permanent que permet reduir el risc de contagi.
El municipi començarà a utilitzar aquests aparells el proper mes de juliol, especialment durant els caps de setmana. La mesura coincideix amb l’entrada de l’Alt Maresme en la fase 2 de la desescalada i la recuperació del bany recreatiu en els seus sis municipis costers. Malgrat que el temps no acompanyava, alguns ciutadans s’han apropat a la platja per inaugurar l’esperada temporada de bany: “Ens en moríem de ganes”, han indicat.
Primeres proves aquest 1 de juny

La videovigilància per drons s’ha posat a prova aquest dilluns a la platja del Poblenou del municipi. Els responsables municipals i els de l’empresa AirCatDron, encarregada del sistema, han detallat que els aparells recorren la superfície indicada, van captant imatges que es pugen a uns servidors, i en temps real, mitjançant una sèrie d’algoritmes, van calculant el nombre de persones que hi ha en un determinat espai.

“Les dades s’envien a uns parells de control que té l’Ajuntament i en cas que se superi l’aforament s’activa la Policia Local i el servei de socorrisme perquè intervinguin informant la ciutadania”, comenta Xavier Amor, alcalde de Pineda. Apunta que en aquests cassos també s’utilitzaran els altaveus que hi ha a les diferents platges per advertir els banyistes.

Amor ha destacat la utilitat de les noves tecnologies per complir amb els protocols de seguretat que marca l’Estat. Indica que en el cas dels drons “el marge d’error és mínim”, ja que són capaços de capturar quanta gent hi ha en un lloc i analitzar com està distribuïda. “Aquest fet és un element important, ja que la normativa també limita el nombre de persones que es poden agrupar”, explica.

 

Combinar zones i franges horàries

Per facilitar aquestes mesures de control, Pineda de Mar dividirà les platges en quinze trams, que se senyalitzaran amb cartells de diferents colors i que inclouran l’aforament màxim. “Aquesta sectorització ens ha donat una xifra de 15.000 banyistes, el que creiem que és suficient per encarar l’estiu”, afirma el batlle.

Amb tot, reconeix que algunes zones, com la que es troba més a la vora del centre, tendeixen a estar més massificades. “En determinats punts haurem de posar-hi especial atenció, sobretot en la franja horària en què s’hi aplega més gent i que és la que va de les dotze del migdia a les tres de la tarda”, apunta.

Cada tram disposarà de dues passeres, amb un únic punt d’accés i de sortida, per minimitzar la possibilitat d’aglomeracions. S’instal·laran mòduls de recollida de residus i punts de reciclatge, dutxes i lavabos totalment adaptats. També es reservarà una zona d’ombra per a persones amb mobilitat reduïda que es trobarà prop dels dos mòduls de salvament i de l’accés a les cadires amfíbies per a la pràctica del bany.

El consistori està treballant per tenir la platja enllestida pel 13 de juny, quan s’inicia la temporada de bany de forma oficial i s’activen els socorristes. Tot i això, el control de l’aforament a través de drons només s’utilitzarà durant la temporada alta. “Serà al juliol i a l’agost quan el farem servir, sobretot durant el cap de setmana”, han explicat els responsables municipals.

Privacitat garantida

Tant l’alcalde de Pineda de Mar com l’empresa AirCatDron, han assegurat que la tecnologia garanteix el dret a la protecció de la imatge dels banyistes. “L’algoritme processa les imatges en temps real, no les emmagatzema”, ha comentat Joaquim Coll, director d’Intel·ligència Artificial de la companyia, que ha assegurat totes les captures es fan des de damunt el mar. “No s’enregistren cares de persones, sinó punts”, ha insistit.

D’altres municipis de la costa de l’Alt Maresme també preveuen tenir a punt les mesures preventives a mitjan de juny. Calella ha dividit la platja en quinze sectors que tenen una capacitat màxima de 40.000 persones. En aquest cas, el consistori farà servir una aplicació per calcular quanta gent hi ha a cada moment a cadascuna d’aquestes àrees. També hi haurà vigilants per fer complir les mesures de seguretat.

En altres casos, com a Santa Susanna, es faran controls als dos únics punts d’accés en vehicle privat al litoral del municipi. Amb tot, la previsió és que aquestes mesures no comencin a aplicar-se durant la fase 2 del desconfinament, ja que per ara es mantenen les restriccions de mobilitat.

En aquesta mateixa línia, Malgrat de Mar no contempla tenir problemes d’aforament amb els usuaris del propi municipi, ja que disposa de quatre quilòmetres de platja. Amb tot, sí que preveu reforçar les mesures de vigilància partir de la fase 3.

Satisfacció entre els banyistes

Tot i que la jornada s’ha despertat molt ennuvolada a l’Alt Maresme, alguns ciutadans no han pogut resistir la temptació d’anar a gaudir del primer bany oficial de la temporada. “Estem molt contents perquè han estat molts dies de confinament i els nens es morien de ganes de poder tornar a venir a jugar amb l’aigua”, explica Raquel Sepena, una banyista de la platja del Poblenou de Pineda de Mar, que hi ha anat amb el seu marit i els seus dos fills petits.

En aquest sentit s’ha explicat l’Antonio Alarcón, un jove que ha hagut de traslladar-se a la localitat per cuidar del seu pare malalt. “Vaig venir fa unes setmanes perquè té Alzheimer i necessitava ajuda i ja m’he quedat”, apunta. El veí explica que ha baixat a caminar per la sorra per fer una mica d’exercici, però diu que en veure el mar s’ha acabat animant a entrar. “Normalment no em banyo fins a mitjan de juny o per Sant Joan”, ha comentat el ciutadà que ha reconegut que l’aigua encara està “una mica freda”. Tot i això s’ha mostrat satisfet perquè “poc a poc es va recuperant la normalitat”.

Els dos banyistes opinen que les limitacions d’aforament no seran un problema per les platges d’aquesta zona de l’Alt Maresme. Consideren que aquest estiu el turisme estranger es reduirà i això permetrà un major distanciament. “Tenim quilòmetres de sorra, segur que tothom hi posarà coneixement, i si cal ja farem torns”, han considerat.

ACN Pineda de Mar
Altres articles
Si t’ha agradat llegir Videovigilància de la platja amb drons potser també t’interessa llegir Mig Maresme a la platja i l’altre a casa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.