Pànxing Solsonès

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Solsonès

10 coses que has de saber de Port del Comte

Solsonès
port-del-comte-snowpowderlovers
Situada al Solsonès, al municipi de La Coma i La Pedra i a prop de Sant Llorenç de Morunys. Destaca per ser una estació familiar, propera a Barcelona, de capital privat i una de les poques estacions d'esquí catalanes que és viable econòmicament. És una estació de mida mitjana, amb 50 quilòmetres de pistes sobre plànols i dividida en 2 grans àrees i 4 sectors. En voleu saber més?

Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Port del Comte, segons la nostra experiència d’acord amb diverses visites realitzades.

1.LA NEU

La millor neu es troba al sector Estivella, en pistes com ara La Rasa, Estivella Nord i els Bolets, però també ofereixen bona neu les pistes El Llop i Orri. La neu natural i el suport de la neu produïda garanteixen una mitjana de 120 dies d’esquí per temporada, normalment de la Puríssima fins a Setmana Santa o mitjans/finals de març.
Fins a 256 canons de neu, sent l’estació número 10 del Pirineu en unitats de producció.

Donada la seva ubicació al vessant sud del Pirineu, en concret al Pre-pirineu, el factor meteorològic clau en aquesta estació són les llevantades, però també les pertorbacions d’origen atlàntic que arrenquen al golf de Cadis i tot seguit entren pel Mediterrani, prenent orientació sud-nord a l’alçada de la costa tarragonina. El gruix mig acumulat per temporada és de 3 metres, però el clima sec d’aquesta part de la serralada ajuda al manteniment de la neu.

2.ELS REMUNTADORS

En total té 16 remuntadors, dels quals en destaca 1 telecadira desembragable de 4 places, 2 telecadires 4 places pinça fixa, 2 telecadires de 2 places. La resta són teleesquís i dues cintes transportadores.

3.LES PISTES

Sobre plànols hi ha traçades 37 pistes (3 verdes, 10 blaves, 12 vermelles i 6 negres com a traçats principals i diversos enllaços) que sumen 50 km de pistes, de les quals 25 km amb xarxa de neu produïda. Totes d’orientació nord excepte el sector que enllaça amb l’Estivella pel vessant de llevant.
Les competicions es fan a la pista El Llop, homologada FIS des de 2011 per a eslàloms i gegants, i les pistes Dreta i Orri, també homologades FIS des de 2011.
Cota màxima: 2.400 m, cota mínima: 1.690 m

4.FORAPISTES I ÀREES FREESTYLE

L’estació disposa d’un snow-park a la zona alta dels debutants. L’àrea fora-pistes més important i coneguda de Port del Comte és al sector del telecadira La Bòfia, on hi trobem la zona del bosquet. Un total de 27 hectàrees d’esquí entre bosc que va ser condicionada l’any 2011. També hi ha racons i línies molt interessants per practicar a la zona d’Estivella.

5.HISTÒRIA

L’estació va ser impulsada per Esteve Montañà, amb capital 100% privat i posada en funcionament el 6 de gener de 1974. L’estació anava acompanyada d’un projecte urbanitzable amb sòl residencial i hostaler. Deu anys més tard es posava en marxa el sector Estivella, el més alpí de tot el domini.


L’any 1986 arriben els primers canons de neu, amb la instal·lació de 28 canons de baixa pressió. L’any 2000 hi ha canvi de propietaris i arriben importants inversions durant la primera dècada del segle XXI per modernitzar i posar al dia els remuntadors. Actualment l’estació és propietat de la constructora Guimaru SL.

L’any 2010 es va fer una proposta conjunta amb la veïna estació de Tuixent La Vansa (esquí nòrdic) per formar part de la candidatura olímpica de Barcelona-Pirineus. No va prosperar.

6.RESTAURACIÓ I ALLOTJAMENT

A pistes hi destaquen 4 punts gastronòmics: el Quiosk, a l’arribada del telecadira del Querol, el Bar Sucre, al peu del telecadira del mateix nom, i el refugi Estivella, a la cota 2.200 del vessant sud de l’Estivella.

El peu de pistes amb serveis de Port del Comte es concentra, bàsicament, en el sector de Prat Donadó. Aquí hi trobarem el gruix de serveis i allotjaments, on destaquen l’Hotel Port 1730, el refugi Bages i el centre de vacances Mirador de Port. També hi ha alguns restaurants, entre els quals cal destacar La Granja, el refugi Bages, Bar El Kau, restaurant del Golf Natura i L’Avet.

Per a més oferta cal desplaçar-se a Sant Llorenç de Morunys o la capital de comarca, Solsona.

7.ACCESSOS I APARCAMENTS

Bàsicament hi ha tres accessos principals: des de Sant Llorenç de Morunys (carretera LV4241), des de Solsona per Lladurs (carretera Lv4241) i des de Tuixent per la carretera C-462. El pas de llevaneus en cas de nevada és regular i eficient. Aparcament perfectament pavimentat i de gran capacitat. També hi ha l’opció d’aparcar a la zona del Sucre i sector sud de l’Estivella.

8.SERVEIS GENERALS

Tots els serveis que ha d’oferir una estació d’esquí hi són presents. Escoles d’esquí (Prepirineu, Port del comte, La Bofia i Skb), guarderia, taller de lloguer i reparació d’equips d’esquí i surf de neu, botiga de venda de material, centre mèdic i sala pic-nic. Aplicació pròpia per a mòbils. Zona de trineus i tubbies, circuits de raquetes de neu i parc d’aventura. Hi ha diversos clubs d’esquí que dinamitzen la vida social a l’estació: Club Esquí Port del ComteClub Esquí SolsonaClub Esquí La Coma i Schuss Esquí Club.

9.APRÈS SKI I ESDEVENIMENTS

L’après-ski al peu de pistes de Prat Donadó passa fer una copa en algun dels tres bars del sector. La millor opció és, doncs, traslladar-se a Sant Llorenç de Morunys o a Solsona. En temporada alta o caps de setmana hi ha pubs i discoteques. L’ambient és agradable i d’esperit muntanyenc.


Pel que fa a esdeveniments en destaquen dos. Un és l’Arribada dels Reis de l’Orient el 5 de gener, normalment amb màquina trepitjaneus. I l’altra és a principis de març quan se celebra la Cursa Trofeu Vall del Lord. Mereix un esment un nou esdeveniment que des de fa uns pocs anys se celebra a Sant Llorenç de Morunys: el primer diumenge de novembre s’organitza la Fira de la neu.

10.EL QUE MÉS ENS AGRADA I EL QUE MENYS

Més que explicar el que no ens agrada, el que farem aquí és proposar un parell de millores. La primera, allargar en el calendari els dies d’obertura, especialment per la part final, i així garantir tots els anys una temporada d’esquí completa fins a Setmana Santa. 2 – El sector Estivella necessita una renovació dels remuntadors o millor encara una inversió en neu produïda

El que ens agrada més? És una estació familiar, molt completa i ben variada, el sector dels tres telecadires amb pistes entre bosc, amples i molt ben perfilades, i un sector com l’Estivella de paisatge molt diferent que li dóna un aire d’estació alpina. És propera als grans nuclis de població del país i que fa que, des del punt de vista dels peatges, sigui fàcilment accessible sense necessitat de passar per vies de pagament. A nosaltres Port del Comte ens va encantar. I a vosaltres?

Font: Ivan Sanz. Diari de la Neu

Si t’ha agradat llegir 10 coses que has de saber de Port del Comte, també et pot interessar llegir El Solsonès celebra el seu primer festival de senderisme.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.