https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Alella, enoturisme i cultura

Maresme
7a886fd61405367b6373ab7bee4d5096.jpg

Tot just entrant al Maresme, trobem la vila d’Alella, entre el Mar Mediterrani i els vessants de la Serralada Litoral, els dos elements que determinen des de sempre la seva idiosincràsia. Grans extensions de vinyes, plantades molt a prop del litoral, caracteritzen aquest municipi, unes vinyes de valor incalculable pel sol fet d’haver aconseguit sobreviure, en producció, tot i l’enorme pressió urbanística que ha patit el litoral mediterrani des de fa més de 30 anys. Un municipi que dóna nom a la Denomiació d’Origen Alella i que ofereix al visitant grans i diverses opcions de gaudir dels seus paisatges, les seves vinyes, els seus cellers i d’una multitud d’activitats relacionades sempre amb l’univers del vi.

I  aquesta terra de vins ha centrat, des de fa anys, els seus esforços en magnificar tot el món del vi per a convertir a Alella en un dels referents europeus de l’enoturisme. Això va comportar la creació, l‘any 2010, del Consorci DO Alella, amb l'objectiu de promocionar el territori DO Alella com a destinació enoturística de gran qualitat.

Les iniciatives són moltes i diverses, una d’elles llançada des del Consorci promou l’obertura, per a la seva visita, dels 8 cellers de la DO de forma regular. D’altra banda des de l’Oficina de Turisme fa anys que es realitza una gran tasca, a l’octubre de 2012 inaugurava l’Enoteca, un servei on es donen a conèixer i es tasten vins de la DO Alella per entendre millor les seves peculiaritats i aplicacions a la gastronomia. Les dues activitats estrelles de l’enoteca són l’enotast, un esdeveniment obert a totes les persones que tinguin interès per conèixer i tastar els vins de la DO Alella. Unes trobades mensuals en les que es passa una estona tot parlant i tastant vins de la DO. A cada sessió es tasten dos vins escollits d'acord a cadascuna de les èpoques de l'any i s’acompanyen dels productes gastronòmics de temporada més adients als vins. L’altra activitat és l’enomost, uns tallers didàctics de tast de most adreçats a infants de 4 a 12 anys, en els quals s'ensenya a la canalla a experimentar amb els cinc sentits el fruit d'aquesta terra.
 
 
Altres esdeveniments enològics, vitivinícoles i turístics, cada cop més reconeguts arreu del territori, són la Setmana del Vi DO Alella o les Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella, durant les quals més de cinquanta restaurants del territori proposen un menú DO Alella, a preu tancat, maridant el suggeriment de cuina amb els vins de la Denominació d’Origen Alella.
 
Però el millor aparador de la cultura del vi i de la qualitat del municipi com a centre de referència de l’enoturisme és la Festa de la Verema, la més important del municipi, tant des del punt de vista popular com del turístic. Popular perquè se celebra des de fa 40 anys de manera ininterrompuda, i es basa en l'element que més ha marcat la vida social, econòmica i cultural del poble (el vi), i perquè conjuga la vessant tradicional i festiva amb la promoció econòmica del municipi. La Festa és també, i cada cop més, un dels principals aparadors de promoció turística d'un municipi que des de fa anys ocupa un lloc al mapa de les destinacions enoturístiques de Catalunya.
 
 
La Festa de la Verema cada any atrau més visitants de fora del municipi, la major part procedents de Barcelona i d'altres municipis propers. Però també són cada vegada més les persones que es desplacen a Alella aquests dies de Festa des d'altres demarcacions catalanes.
 
Més enllà del vi
Perquè malgrat tot giri entorn del món del vi en aquest municipi Alella també té una riquesa històrica i patrimonial i una intensa vida cultural que completa les rutes enoturístiques, Sota el genèric Alella 1.000 anys d’història, l’Oficina de Turisme té e marxa un seguit de rutes autoguiades com “De la vinya al celler romà”, una passejada entre vinyes de la vall de Rials fins al jaciment arqueològic Cella Vinaria; “L’empremta del modernisme” o la “Visita als miradors”, amb especial atenció al Mirador del Bosquet, amb una vista espectacular del Parc de la Serralada Litoral, la vall de Rials, El Masnou, Alella i al fons la ciutat de Barcelona i al Mirador dels Nous Pins, des d’on la vista del visitant podrà recórrer des de Barcelona al Parc del Montegre i del Corredor, o de l'horitzó del mar fins a les entranyes del Parc de la Serralada Litoral.
 
 
D’altra banda dos festivals acaben d’omplir de continguts un poble amb un dinamisme cultural notable. A la primavera Alella s’omple de poesia amb el festival ESPAISDEPOESIA. Un festival que va néixer amb l’objectiu de promoure i difondre la creació literària i perque tothom pugui gaudir de la lectura poètica i de la poesia musicada. Un festival que s’ha convertit en els anys en un dels pocs referents de poesia de la comarca.
 
Per últim cal destacar el Festival d’Estiu d’Alella que enguany celebra els seus 10 anys. El Festival va néixer el 2005 amb l’ànim de convertir-se en un referent musical de la comarca del Maresme i una cita destacada dins dels cicles de concerts que s’organitzen arreu del país coincidint amb l’època estival. A diferència d’altres el Festival d’Estiu d’Alella està promogut exclusivament per l’Ajuntament, tot i que compta cada any amb aportacions de patrocinadors i la col·laboració dels propietaris dels dos magnífics jardins privats que cedeixen els espais com a escenaris musicals. La qualitat i la diversitat han estat una constant en totes les seves edicions, acollint espectacles de música i dansa de diferents i variats estils amb l’objectiu de satisfer les preferències de tot tipus de públic.
 
I com no una de les característiques que diferència aquest festival de la resta de cicles musicals, és que després de cada espectacle s’ofereix al públic assistent la possibilitat de tastar un dels vins blancs de la DO Alella.
 
“Alella, la vinya de Barcelona”
I sota aquesta nova marca turística, absolutament definitòria del municipi, s’ha volgut ressaltar dos dels principals valors del poble: el paisatge i la cultura vitivinícola, i la privilegiada i estratègica ubicació a tocar de la capital catalana, un potent referent turístic a nivell mundial.
 
 
Lligant aquesta nova marca Alella, de manera molt estreta, a la potent “marca Barcelona”, reconeguda a nivell internacional, el municipi pren un posicionament estratègic acollint sota el seu nom l’enoturisme de qualitat al que es vol arribar  i les rutes paisatgístiques i patrimonials així com tots els actes culturals.

 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.