https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Arenys de Mar… s’ha de descobrir

Maresme
57c9bc1955ac2daa49754b18e0d2c2c1.jpg

Arenys de Mar, identificada ràpidament amb el seu port, una de les perles del mediterrani maresmenc, és una vila única protegida per tres turons que la vetllen des del capdamunt de la Riera. Un eix central marca tota la vida geogràfica, social i comercial del municipi: la Riera. Amb una gran activitat social, els arenyencs s’estimen el seu poble i en senten un orgull veritable.

És una vila rica en cultura i s’ha fet un esforç perquè aquesta cultura llueixi i la gent se senti atreta a visitar-la, amb punts d’interès com el Centre Salvador Espriu, el Museu Marès de la Punta, el Teatre Principal, el Centre Cultural Calisay, les sales d’exposicions, el cementiri de Sinera o l’edifici Xifré, són només algunes propostes que el visitant pot gaudir en una visita a Arenys de Mar. A tot això s’hi han de sumar tradicions artesanals com les puntes de coixí, en especial la punta d’Arenys o ret fi, o la llotja de pescadors mostra de la tradició marinera.
 
 
Arenys de Mar també destaca per la seva gastronomia, restaurants, pastisseries i cellers de gran qualitat que llueixen com a reis de la comarca pel Calamarenys, les jornades gastronòmiques del calamar de les que Arenys de Mar n’és la protagonista.
 
Per fer gaudir al visitant de totes les seves oportunitats Arenys ha estat capaç d’articular una sèrie de rutes que fan fàcil la visita i permeten no perdre’s cap racó de la vila.
 
“El Centre Salvador Espriu, el Museu Marès de la Punta, el Teatre Principal, el Centre Cultural Calisay, les sales d’exposicions, el cementiri de Sinera o l’edifici Xifré són només algunes propostes”
 

L’itinerari cultural

A mode de sinopsis d’altres rutes més, o que paren esment en elements d’aquesta mateixa, l’itinerari cultural permet una visita per tots els racons més emblemàtics, començant per l’edifici Xifré, un edifici neoclàssic fet per encàrrec de l’indià Josep Xifré i cedit després com a hospital per al poble. D’aquí ens dirigirem a l’edifici Calisay, un antic molí fariner que es convertiria en la fàbrica del licor Calisay fins al seu tancament al 1994, quan passaria a formar part dels equipaments culturals del municipi. Indis-pensable la visita al Museu Marès de la Punta, un museu d’art tèxtil dedicat als treballs de la punta, amb denominació oficial de zona d’interès artesanal gràcies al ret fi o punta d’Arenys. La següent parada serà el Museu de Mineralogia, un museu científic que disposa d’una col·lecció de minerals excepcional.
 
Seguirem el passeig per la vila d’Arenys i ens trobarem amb una casa del S XIX acabada amb cúpula i torre mirador a la coberta. Es tracta de Can Solà, El Moro (també coneguda com Can Juncosa). Actualment és la Biblioteca Pública Pare Fidel Fita.
 
Arribem ja a l’Església de Santa Maria, de la que destaca el retaule barroc dedicat a la Verge Maria, obra del vigatà Pau Costa. La darrera parada en aquesta visita cultural serà el Mercat Municipal, un edifici de l’arquitecte Ignasi Mas i Morell, amb una monumental façana amb totxo vist i blocs de pedra treballada que la coronen d’estil modernista. Actualment els tercers divendres de mes es pot gaudir de la degustació de tapes i vins amb música en directe, en una iniciativa arrencada ara fa un any i que ha comptat no només amb l’aprovació dels arenyencs sinó amb la visita de gent de la zona que ja esperen els tercers divendres per gaudir de l’agradable sopar al Mercat Municipal.
 
“La ruta Indiana ens portarà a un recorregut per la vila del segles XVIII i XIX”
 
Dintre del món cultural caldria destacar també altres tres rutes fonamentals per entendre el municipi, l’Arenys Indiana ens portarà a un recorregut de la vila del segles XVIII i XIX que posa en valor l’aportació econòmica i social dels indians que van tornar rics d’Amèrica. En la ruta es podran descobrir edificis com l’Asil Torrent, l’edifici Xifré, antic Hospital de pobres, el Col·legi La Presentació, El Paraíso, la Casa Torrent, les Cases de la Riera o Can Còrdova.
 
No es pot passar per Arenys i evitar, d’una manera o altra, la figura de Salvador Espriu. En la ruta del Cementiri de Sinera les referències a l’escriptor seran constants, coneixent els racons més amagats d’un dels cementiris més bonics de Catalunya. Sinera també ens portarà a referències d’artistes com Vallmitjana, Llimona o Frederic Marès.
 
 
La darrera de les rutes és coneguda com Arenys de lletres una passejada pel municipi a través de la literatura. Tant novel·les com poesies inspirades en aquesta vila guiaran la nostra ruta seguint la inspiració dels escriptors en els seus moments creatius.
 

El port, un itinerari particular

El mar ha estat un element sempre fonamental en la vida d’Arenys, tant en la seva vessant més emotiva, els arenyencs se senten lligats a aquest mar que els hi mulla els peus de la nit al dia i del dia a la nit, com en la seva vessant econòmica des de temps immemorials.
 
 
La primera parada obligatòria serà La Llotja, l’edifici on es realitza la subhasta del peix cada tarda quan les barques tornen a port. Just enfront d’aquesta, la nostra vista toparà amb un edifici, el Mont Calvari, situat sota el penya-segat de la mítica muntanya del Mal Temps, on es troba l’ermita marinera de Mont Calvari.
 

Els rials, la part més natural

Aquest itinerari va ser dissenyat per descobrir els rials més significatius seguint un recorregut senyalitzat. Rieres i rials són accidents geogràfics típics del Maresme, camins de sorra, normalment secs que, quan plou, aboquen l’excés d’aigua cap al mar. Els rials han estat sempre, i són, llocs de pas i passejades, en aquesta ruta del patrimoni natural d’Arenys podreu descobrir el Rial de la Serp, el Camí de Ronda, el Rial del Bareu, el Pla dels Frares o el Rial del Sapí.
 
“Parada obligatòria serà La Llotja, l’edifici on es realitza la subhasta del peix”

La gastronomia, una altra joia

Arenys és una vila gastronòmica per excel·lència, la multitud de restaurants que ofereixen als visitants les seves delícies culinàries en donen sobrada fe d’aquesta màxima. I si alguna cosa destaca a la cuina d’Arenys són els productes del mar. De reconeguda fama són els calamars d’Arenys de primera qualitat. La seva època de pesca comença a finals de setembre i les possibilitats culinàries moltes i variades, des dels calamars a la romana o a l’andalusa a receptes que els farceixen de carn o marisc. Gran protagonista de les jornades gastronòmiques Calama-renys moment en què les cartes dels restaurants arenyencs ofereixen les seves millors receptes en base a aquest producte.
 
 
Escamarlans, gambes i sonso són tres altres productes pescats davant mateix de la costa arenyenca que li donen fama i sabor a la seva cuina de la vila.
 
I per acabar, en un bon àpat arenyenc no podran faltar les coquetes d’Arenys, una pasta de full arrebossada de sucre caramel·litzat al forn, de forma ovalada i allargada, molt cruixent a l’hora de degustar-la. 
 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.