https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

4, març del 2024

Search
Close this search box.

4, març del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Argentona El Cros, Castell de Burriac, Coll de Burriac

Maresme
eb74109ba03b320d4305bb07b602d0cb.jpg
El castell de Burriac té diverses ascensions i aquest itinerari presenta una d’elles, des del Polígon El Cros d’Argentona. Aquest castell s’ha convertit en un dels monuments emblemàtics de la comarca del Maresme.

Aquest recorregut és per fer-lo seguint el track, tret que es conegui molt bé la zona, ja que cada dues passes apareix un corriol nou per prendre i amb prou feines hi ha indicadors, senyals o fites.
 
Com anar-hi?
Punt de sortida: Avinguda del Mediterrani (Polígon El Cros). 
Deixem els vehicles al final de l’avinguda del Mediterrani. Travessem l’autopista, pel pas habilitat, i girem a l’esquerra per sortir al camp Municipal Esportiu Sant Miguel del Cros. Recorrem uns metres i agafem un caminoi que surt a l’esquerra paral·lel a la C-32. Busquem el camí que transcorre per terrenys mig urbans i que ens porta a la carretera B-502, que creuarem per seguir per un altre sender, just al davant, i que ens portarà al carrer Santa Elena, del Barri Agell (Cabrera de Mar). Pugem fins a l’entrada de l’alberg Torre Ametller i, per la pista d’aquesta instal·lació, arribarem fins a la primera corba molt tancada. Seguim pel sender que hi ha just davant i que transcorre per pinedes de pi pinyoner.

 
Sortim a la pista principal, que va cap al castell, i caminem per ella uns metres fins a trobar el sender a mà dreta. En aquest punt, el camí puja. Anem buscant el Turó dels Oriols. Pel caminoi de la dreta, arribarem a un desviament on als pocs metres aconseguim un cim i lloc privilegiat, el Turó dels Oriols (325 m), on hi ha una enorme base de ciment i restes metàl·liques del que en el seu moment va ser una antena/repetidor. Des d’aquí gaudim de molt bones vistes d’alguns municipis maresmencs (Cabrera de Mar, Argentona, Vilassar de Mar i Mataró i tota la zona costanera) més les constants vistes al castell.
 
 
De nou en el tram del sender, ens anem apropant al Coll de la Codera (295 m). En aquest punt connectem amb la pista que puja al castell, pal SL-C-124. Arribem al monòlit de Burriac, monument en commemoració del 5è Centenari de les Municipalitats de les Baronies del Maresme (1480 fins a 1980). Enfront del monòlit surt un sender molt pedregós i vertical pel qual seguirem fins a arribar a l’entrada del recinte del castell.
 
Només ens quedarà pujar per l’escala metàl·lica que trobem a la base del castell de Burriac (390 m). Assentat sobre unes antigues restes romanes, la primera documentació de la seva existència data de l’any 1017. Aquí tornarem a gaudir d’esplèndides vistes, ara sobre la serra del Montnegre, el Corredor i la franja del litoral.
 
 
Les primeres gotes d’aigua són un avís del que està per venir…  així que ens preparem pel canvi que s’apropa i, sense por a les inclemències del temps, continuem amb la nostra ruta.
 
Baixem per l’escala per continuar pel tram, amb sòl cimentat, per on arribarem a la pista on girem a l’esquerra, fins al monòlit trobat anteriorment. Prenem un camí descendent, que surt a pocs metres a la dreta del monument. El camí passa per dins del bosc, en paral·lel i per sobre de la pista, a la qual sortirem més endavant.
 
Continuant fins al denominat Coll de Burriac (308 m), seguim un bon tros pel mateix fins a deixar-lo i prendre un sender, a la dreta, que baixa cap a la Creu de l’Avellà. Seguim en direcció als voltants del Turó d’en Cirers i, una vegada vorejat el mateix, arribem a un encreuament, el Coll de Gironella (392 m), on creuem la cadena i girem cap a la dreta per una nova pista en direcció al Turó de Matacabres.
 
Més endavant hem de deixar la pista principal i prendre un sender a la dreta, seguint sempre en direcció nord-est. La forta tempesta que cau en aquest moment ens obliga a refugiar-nos entre els arbres una bona estona, veient com llampega i escoltant l’eixordador soroll dels trons. Encara que teníem la intenció de seguir la ruta de les fonts, a causa de la tempesta decidim canviar l’itinerari.  
 
Vam anar donant algunes voltes i orientant-nos a poc a poc, atents en tot moment a les bifurcacions que anàvem trobant per desplaçar-nos, fins a sortir novament a la pista principal que ve d’Argentona-castell i havent baixat ja una mica trobem un dels pocs pals indicadors del sender local, que vam agafar a mà dreta.
 
De baixada coincidim amb un tram del sender pel qual havíem pujat, però en comptes de seguir-lo ens dirigim cap a l’esquerra fins a sortir a la carretera B-502. Continuem per la dreta i, passada l’entrada de la masia Can Riera, travessem la carretera per seguir el camí buscant el carrer del Torrent de Madà. Anem baixant i trobem l’antiga i senyorial masia catalana Can Garí. El carrer arriba fins al pas subterrani C-32, que no creuem, i seguim a la dreta pel camí de terra que ens portarà fins al pas subterrani novament C-32, per on havíem sortit a l’inici de la ruta. 
 
Creuat el mateix, ens trobem en el punt de sortida i finalitzem el recorregut… al Polígon El Cros.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.