https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Canet de Mar, el rovell modernista del Maresme

Maresme
0de215b1fd0caea575e1fd7bcdd19bdb.jpg
A uns 40 quilòmetres de Barcelona, i amb poc més de 14.000 habitants, Canet de Mar és un dels municipis més privilegiats de la comarca del Maresme. Al bell mig d’una vall, que li ofereix un microclima mimat, obert al mar i envoltat de muntanyes, gaudir del mar i la muntanya del seu entorn natural és un dels plaers en visitar el municipi.

Però, a més, Canet és cultura, patrimoni, arquitectura i sobretot arquitectura modernista. La tria d’una de les seves rutes culturals farà descobrir al visitant cadascun dels seus bells racons.

LES RUTES MODERNISTES

La gran prevalença de construccions modernistes, gràcies al pas de l’especulació per sobre del municipi quasi sense tocar-lo, ha permès a Canet estructurar gran part de la seva  oferta turística entorn d’aquets patrimoni arquitectònic. Quatre rutes ofereixen al visitant el descobriment del bell encant del Modernisme canetenc.
 
Ruta Modernista: 
una tranquil·la passejada exterior pel centre històric modernista de Canet de Mar que continua amb la visita del Museu. El descobriment de cases modernistes com l’Ateneu Canetenc, les cases Roura i Serra Pujadas, l’edifici de l’Ajuntament, la casa Joaquim Floris, Can Puxan, les cases Carbonell i d’altres fan d’aquesta ruta la visita imprescindible per tenir una visió del Canet Modernista. 
 
El Triangle Modernista:
aquesta ruta, compartida amb Mataró, inclou també l’experiència d’un dinar en un restaurant modernista. Després de les visites a Mataró, a Canet la ruta es centra, sobretot, en les obres de Domènech i Montaner.
 
Ruta dels americanos: 
al centre històric de Canet hi ha moltes cases construïdes per “indianos”, persones que havien fet fortuna a Amèrica i tornaven al seu poble d’origen orgullosos de poder demostrar el seu poder econòmic. Aquesta ruta s’inicia al centre històric, puja fins el cementiri, i finalitza a Vil·la Flora. La visita recorre cases com les de Can Font, Higini Negra, Can Busquets i la botiga La Moderna. Al cementiri es descobreixen nombrosos monuments funeraris i panteons de caire modernista com el de la família Domènech i Montaner, els Busquets, la Pau Font, la Casals i Roura, la Santiñà o la Domingo Pascual. La ruta es perllonga fins a la Vil·la Flora, excel·lent exemple de Modernisme tardà d’estil Sezession.
 
Ruta del Modernisme i neogoticisme: 
una passejada pel centre històric i modernista portarà al turista fins el Santuari de la Verge de la Misericòrdia, on se celebra l’aplec tradicional per la Festa Major Petita.
 
 
MOLT MÉS QUE MODERNISME:
En el camí d’aprofitar tot el seu potencial cultural, Canet planteja una aposta clara per fomentar la utilització de moltes de les cases d’indianos i modernistes del centre del poble com petits negocis d’hoteleria, de manera que s’aconseguirà una xarxa de turisme rural costaner que facilitarà les visites amb pernoctacions al municipi. 
 
D’altra banda la visió de futur per potenciar totes els valors de Canet ha fet que un projecte que s’erigeix amb força sigui apostar pel turisme de formació, aquell turisme que aprofita les vacances per formar-se. L’existència de l’antiga Escola de Teixits, ara centre d’innovació i recerca, s’ha vist com l’eix on articular el nou projecte, un edifici amb una llarga i apassionant història que encara avui manté maquinària, les antigues naus i la biblioteca en el que va ser el primer centre d’estudis industrials en temps de la Mancomunitat. L’objectiu és aprofitar tota aquesta història i el bagatge per fer una oferta de packs de truisme formatiu aprofitant els antics espais de formació de l’escola, de manera que es puguin oferir congressos, conferències, formacions que es poden arribar a convertir en el valor afegit del turisme a Canet de Mar.
 
 
CASA MUSEU DOMÈNECH I MONTANER
I si visitem Canet de Mar, i ens interessa el modernisme, és obvi que no podrem fer el salt a la visita per excel·lència… A Canet ens espera amb les seves portes obertes la Casa  Museu Domènech i Montaner, un conjunt museístic que comprèn la Masia Rocosa, del segle XVII i la casa Domènech, construïda entre 1918 i 1919 per Lluís Domènech i Montaner, el seu fill Pere Domènech i el seu gendre, Francesc Guàrdia.
 
La Casa Museu ofereix la visita a la casa on l’arquitecte va  passar llargues temporades i on hi va projectar edificis tan coneguts com el Cafè Restaurant i l’Hotel Internacional de l’Exposició Universal de 1888, el Palau de la Música, l’Hospital de Sant Pau o la Universitat de Comillas, entre altres. La visita introdueix al visitant en altres aspectes de la vida de l’arquitecte, especialment el polític i l’editorial. 
 
Canet 2016: Cultura i Art
– Homenatge al fotògraf canetenc Eugeni Forcano (Premio Nacional de fotografia)
– Exposició destacada sobre Lluís Domènech i Montaner, Patrimoni de la Humanitat i Congrés Lluís Domènech i Montaner 
– Vídeo documental sobre la Guerra Civil i la postguerra a Canet de Mar 
– Festival Repercussió, Canet Rock, proposta de Vermujazz
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.