https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

26, abril del 2024

Search
Close this search box.

26, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

De vi laietà a D.O.

Maresme
vi laietà a D.O.

Des de fa un any, el Parc arqueològic Cella Vinària de Teià us permet descobrir com eren i com s’elaboraven els primers vins durant l’imperi romà, el que ara anomenem D.O Alella. Desprès de conèixer els orígens dels actuals vins, i un cop dins les instal·lacions del CAT, es realitza un tast de vi per tal de poder apreciar la continuïtat d’aquest aliment dins la nostra cultura.

A través dels diferents passos del tast, aprendrem a apreciar uns vins que són tan nostres i antics com la mateixa terra. L’activitat pot incloure una visita guiada a algun dels cellers de la D.O. en el moment en què es formalitza la reserva.

El punt de trobada és l’edifici CAT (Centre d’Acollida Turística), on la introducció de la visita, a càrrec dels nostres guies, es complementa amb la projecció d’un audiovisual. Aquest equipament serà on, en acabar la visita guiada, es desenvoluparà el tast de vi, ja que, entre altres, les instal·lacions que s’hi poden trobar són serveis, una botiga de vins i una cafeteria.

 

Les restes romanes del parc arqueològic romanen a cel obert i ocupen més de 3.000 m2. Els quatre segles de vida del jaciment ja són sinònim d’importància comercial. Tant les mateixes restes com la museïtzació ens permeten reviure tota la feina que va tenir lloc al seu voltant. No ens caldrà imaginació per entendre les paraules dels mateixos romans com Ponci Cató, Plini el Vell o Columella per entendre el que veiem, però ens serviran per entendre com era d’important el vi en la seva cultura i forma de vida. En canvi, sí ens podrem imaginar els esclaus trepitjant el raïm al calcatorium, els bous refrescant-se a la piscinam o la bromera de la fermentació als laci, ja que el celler conserva totes les instal·lacions descrites pels clàssics, cosa que va permetre restaurar les premses de vi o torcularia, segons els textos antics. La monumentalitat i l’esforç en recuperar aquestes “maquinaries pesants” només pot trobar comparació en altres països europeus. Al mateix temps, també expliquem com eren, com es feien, i el perquè de cadascun dels processos d’elaboració, per tal de transmetre com era el vi dels soldats, dels esclaus però també el dels grans senyors.

I per tal de conèixer la nostra primera cultura del vi expliquem, també, com cultivaven els romans, com cuidaven els ceps, com feien l’empelta, quines varietats coneixien i quines utilitzaven a Hispania i quins eren millors, tot al peu de la nostra vinya experimental que, en el futur, voldríem que ens donés una anyada com la de fa dos mil·lennis.

Un cop dins l’edifici CAT i desprès de conèixer una mica més la D.O. Alella actual, provarem i comprovarem com els vins actuals són hereus dels vins romans. De manera senzilla i amena, explicarem les qualitats d’aquests caldos amb una copa a la mà i donarem les claus per interpretar-los amb els nostres criteris i paraules.

Visites guiades:
Dissabtes: 10.15h, 12.00h i 16.00h
Diumenges: 10.15h, 12.00h

Informació i reserves:
Tel: 935 559 977
info@cella-vinaria.cat

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.