Pànxing Pirineus

16, abril del 2024

Search
Close this search box.

16, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Descobreix l’Alta Cerdanya: arquitectura i natura a Ur i Angostrina

Cerdanya Pirineus
5d2b4fdbd6b8e540590bc5947653dbbe.jpg

Vorejant la vila de Llívia per l’oest, trobem Ur i Angostrina, dos poblets de menys de 1.000 habitants que estan units per una carretera de poc més de 3 km. Tant un com l’altre presumeixen no només del magnífic enclavament entre aigües i muntanyes, sinó també del seu patrimoni arquitectònic, principalment romànic.

Situat entre Puigcerdà i Llívia, Ur gaudeix d’una bona connexió gràcies a la N-20, per on passen tant turistes com veïns de la regió i inclús els transports de mercaderies. De fet, és conegut per ser un lloc de pas des de la Cerdanya per anar a esquiar a Porté-Puymorens o al Pas de la Casa, o per anar a relaxar-se a les aigües calentes i sulfúriques dels Banys Romans de Dorres. Ara bé, més enllà d’aquesta travessera, Ur és un indret tranquil i acollidor que val la pena visitar.
 
Passejar per la vora del riu Reür, afluent del Segre que passa pel mig del poble, amb el cabal de l’aigua com a so de fons, és tot un exercici de connexió amb la naturalesa. De fet, el nom del municipi va aparèixer per primer cop el 839 com a Hur, d’origen preindoeuropeu, que significa “aigua” o “riu”. És més, avui dia, ur significa “aigua” en basc.
 
Ja entrant al poble, l’església de Sant Martí d’Ur és de visita obligada. Donat que va ser construïda el segle XI però reformada els segles XVII i XVIII, la seva arquitectura és molt peculiar: l’art preromànic de l’exterior, on destaca la nau, amb capçalera trevolada i els absis decorats amb bandes llombardes, contrasta amb el barroc de l’interior del recinte, destacant-ne els retaules. Durant el passeig, també pots apreciar el castell d’Ur, una torre de vigilància que va ser propietat de la família Còdol fins a la Revolució Francesa.
 
Ur també es caracteritza per ser un referent en l’equitació, tradició molt arrelada a la cultura ceretana. Mostra d’això és la Fira Internacional del Cavall, que té lloc a finals d’octubre. Concretament, enguany se celebrarà la 17a edició el cap de setmana del 20 i 21. Amb un espai de més de 2 ha, l’esdeveniment aplega visitants del món dels èquids, des de cavalls, tant de tir com de sella, fins a ases i mules. Espectacles, curses de velocitat, concursos de bellesa i de salt d’obstacles, tallers, entre altres activitats, fan de la fira una trobada única.
 
Per altra banda, a menys de 5 minuts en cotxe, i uns 30 a peu d’Ur, trobem el municipi d’Angostrina i Vilanova de les Escaldes, situat entre Llívia i Dorres. Només entrar-hi, ja podem veure un dels monuments històrics dels quals presumeix el poble: l’església de Sant Iscle i Santa Victòria. Es tracta d’un temple originàriament romànic, ja que es va construir entre els segles XI i XII, però que fins al segle XVIII va patir diverses modificacions, com els murs laterals, la volta de canó sobre la nau, el campanar o una de les portes.
 
Un cop ens hem endinsat al centre del poble, trobem l’església parroquial de Sant Andreu, construïda el segle XIX i, a diferència de la resta dels monuments, d’estil neogòtic. És important no confondre-la amb l’església homònima situada a la part alta del poble. Aquesta, igual que la de Sant Iscle i Santa Victòria, és d’estil romànic, datant del segle XI, però també ha patit modificacions, com la porta de granit oberta al sud, les dues capelles laterals o els ulls de bou.
 
Tot i que a primera vista sembla un petit poble de 700 habitants, Angostrina té una extensió de gairebé 88 km2, ja que el terreny comprèn gairebé tota la vall d’Angostrina i la capçalera de la Tet, i arriba al llac de la Bullosa per una banda i a la capçalera de la vall de Querol per l’altra. És per això que la densitat de població és de tan sols 8 hab./km2.
 
Amb aquesta espectacular àrea natural dins d’un petit poble, la varietat d’excursions que s’hi poden fer és evident. De fet, el camí de la vall d’Angostrina, camí de transhumància i un dels llocs de pas del camí de Sant Jaume, és un traçat que ens mena a diferents indrets des del poble. Per exemple, podem arribar a l’església de Sant Martí d’Envalls, l’última joia arquitectònica a comentar, datada del segle XII. El camí també ens porta al mític llac de la Bullosa, de gairebé 150 ha, en un paratge obert i tranquil famós per ser una zona de pas en l’ascensió del Carlit, pic que també pertany a Angostrina.
 
Architecture et nature à Ur et Angostrina 

 
Bordant la ville de Llivia à l’ouest, nous trouvons Ur et Angoustrine, deux villages de moins de 1 000 habitants qui sont reliés par une route d’un peu plus de 3 km. L’un comme l’autre se vantent non seulement de la magnifique enclave entre les eaux et les montagnes, mais aussi de son patrimoine architectural, principalement romane.
 
Situé entre Puigcerdà et Llívia, Ur bénéficie d’une bonne connexion grâce à la N-20, par laquelle passent les touristes et les voisins de la région, et même les transports de marchandises. En fait, il est connu comme un point de passage depuis la Cerdagne pour faire du ski à Porté-Puymorens ou au Pas de la Casa, ou aller se détendre dans les eaux chaudes et sulfuriques des Bains Romans de Dorres. Cependant, au-delà de ce chemin, Ur est un endroit paisible et confortable à visiter.
 
Marcher le long de la rivière de Rahur, un affluent du Sègre qui traverse le village, avec le débit de l’eau comme le son de fond, est un vrai exercice en lien avec la nature. En fait, le nom de la municipalité apparut pour la première fois en 839 comme Hur, d’origine pré-indo-européenne, ce qui signifie « eau » ou « rivière ». En fait, de nos jours, ur signifie « eau » en basque.
 
Entrant dans le village, l’église Saint-Martin d’Ur est un must. Comme il a été construit au XIe siècle mais restaurée les XVIIe et XVIIIe siècles, son architecture est très particulière : l’art préroman à l’extérieur, où la nef ressorte, avec le chevet tribolé et les absides ornés de bandes lombardes, contraste avec le baroque de l’intérieur de l’enceinte, détachant ses retables. Pendant la promenade, vous pouvez également apprécier le château d’Ur, une tour de guet qui appartenait à la famille De Codol jusqu’à la Révolution française.
 
Ur se caractérise également pour être une référence dans l’équitation, une tradition profondément enracinée dans la culture de la Cerdagne. Une preuve de ceci est la Foire internationale du cheval, qui a lieu à la fin d’octobre. Plus précisément, cette année, la 17e édition aura lieu le week-end du 20 et 21. Avec un espace de plus de 2 ha, l’événement réunit des visiteurs du monde des équidés, des chevaux, de trait comme de selle, aux ânes et les mules. Des spectacles, des courses de vitesse, des concours de modèles et CSO, des ateliers, entre autres activités, font de la foire une rencontre unique.
D’autre part, à moins de 5 minutes en voiture et environ 30 à pied d’Ur, nous trouvons la municipalité d’Angoustrine-Villeneuve-des-Escaldes, entre Llívia et Dorres. Il suffit d’entrer, nous pouvons déjà voir un des monuments historiques dont que la ville se vante: l’église Saint Assiscle et Sainte Victoire. C’est un temple roman à l’origine, puisqu’il a été construit entre les XIe et XIIe siècles, mais jusqu’au XVIIIe siècle a subi plusieurs modifications, telles que les murs latéraux, la voûte en berceau sur la nef, le clocher ou l’une des portes.
 
Une fois arrivés au centre du village, nous trouvons l’église paroissiale Saint André, construite au XIXe siècle et, contrairement au reste des monuments, de style néogothique. C’est important de ne pas le confondre avec l’église homonyme située au sommet du village. Ceci, comme Saint Assiscle et Sainte Victoire, est de style roman, datant du XIe siècle, mais a subi des modifications, comme la porte de granit ouverte au sud, les deux chapelles ou les œils-de-bœuf.
 
Bien qu’à première vue il ressemble à un petit village de 700 habitants, Angoustrine couvre une superficie de près de 88 km2, puisque le terrain comprend presque toute la vallée d’Angoustrine et la source de la Têt et le lac des Bouillouses d’un côté et les sources de la vallée du Carol de l’autre. C’est pourquoi la densité de population n’est que de 8 hab./km2.
 
Avec cette spectaculaire zone naturelle dans un petit village, la variété des excursions qui peuvent être faites est évidente. En effet, le chemin de la vallée d’Angoustrine, un chemin de transhumance et un des lieux de passage du Pèlerinage de Saint-Jacques, est un sentier qui nous mène à différents endroits du village. Par exemple, nous pouvons atteindre l’église Saint Martin d’Envalls, le dernier joyau architectural à commenter, daté du XIIe siècle. Le sentier nous emmène aussi au mythique lac des Bouillouses, avec près de 150 ha, dans un endroit ouvert et tranquille réputé pour être une zone de passage dans l’ascension du Carlit, pic qui appartient également à Angoustrine.
 

 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.