Pànxing Pirineus

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Descobreix l’Alta Cerdanya: Bourg-Madame, una frontera plena de vida

Cerdanya Pirineus
a774d8c3745a520e59377faa0778fa40.jpg

Des de Pànxing Cerdanya us presentem una nova secció en què descobrirem els municipis de l’Alta Cerdanya, on conflueixen les cultures catalana i francesa, i la compartirem en els dos idiomes perquè tothom en pugui gaudir. Esperem que us agradi! Encetem secció passejant per Bourg-Madame. 

Ancorada entre dos països, Bourg-Madame (la Guingueta d’Ix en català) és la porta de França cap al territori català. Precisament per aquest motiu, la vila havia estat sempre un lloc de pas per on creuar la duana, però, gràcies al treball per reforçar el seu valor, el municipi és avui un atractiu destí turístic i comercial. No deixis passar el moment de descobrir-lo i gaudir-lo!
 
Per descobrir aquest poble és obligatori passejar pel seu carrer principal, aquell carrer que durant anys i anys ha estat la via de lligam entre Catalunya i França. Bourg-Madame, la principal vila de la Cerdanya francesa, ha sabut reformar aquest carrer per convertir-lo en la seva màxima atracció com a centre comercial a l’aire lliure. Amb una associació de comerciants molt activa i amb idees fresques i innovadores, els carrers es veuen sovint ocupats per fires de les més diverses naturaleses. Entre les més visitades, i que no us podeu perdre, destaca la Journée Catalane al setembre, quan els elements més representatius de la cultura catalana com gegants, sardanes, grallers, havaneres, esbarts dansaires o rom cremat conquereixen els carrers de la vila. Una altra de les fires indispensables és la Foire au Gras a l’octubre, en què l’ànec i tots els seus productes derivats són els grans protagonistes. El foie gras, juntament amb el formatge, són dos dels productes gastronòmics que més mouen els catalans a fer-hi una escapada per adquirir delícies de primera qualitat.
 
La música és un altre dels trets distintius del municipi, sobretot durant l’estiu. Són molts els que esperen any rere any l’arribada del Festival de Bourg-Madame / Ix durant el mes d’agost, que enguany arriba a la 50a edició, dedicada a la música femenina amb artistes com Quatuor Ardeo, Trio George Sand i Lidija et Sanja Bizjak. La primera edició del festival es remunta al 1969, quan l’església romana de Sant Martí d’Ix va acollir dues representacions del pianista George Rabøl. Des de llavors, i cada any sense interrupcions, l’església ha estat l’escenari dels diferents concerts de música clàssica i de jazz, que aquest any tindran lloc del 2 al 14 d’agost.
 
 
Dos monuments de visita obligatòria ajudaran a descobrir el ric patrimoni cultural i històric de la localitat: l’església de Sant Romà de Càldegues (documentada al s. IX, encara que la que visitem avui dia és del s. XI) i l’església de Sant Martí d’Ix (documentada l’any 1063, amb un campanar, originalment de cadireta, transformat el s. XIII). D’aquesta última, destaca el frontal d’altar, del s. XII, tot i que avui dia no es pot contemplar in situ, ja que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya. 
 
A Bourg-Madame també podrem gaudir d’un meravellós entorn natural amb paisatges típicament cerdans i grans possibilitats d’aprofitar-lo, de diferents maneres, durant totes les estacions de l’any. Ara, per primavera, la millor opció és realitzar un dels molts camins de senderisme, ideals per sentir la natura als peus, omplir-se d’aire pur i deixar-se fascinar per les vistes. Un dels més agraïts és el que ens menarà de Puigcerdà fins a Bourg-Madame, una caminada còmoda i planera que, des de Puigcerdà, passant pel poble d’Ur, ens farà tornar per Bourg-Madame per caminois i corriols entre natura i per algun tram de carretera o pista asfaltada circumval·lant les poblacions. Una ruta que ens descobrirà un entorn natural magnífic en plena explosió primaveral. A més, cal tenir present que Bourg-Madame ofereix un bon ventall d’excursions al Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans dignes d’aprofitar.
 
Per a aquells que ja coneixen aquesta vila, poca cosa a afegir, i per a aquells que encara no s’han decidit a fer-ho, us animem a fer el gran descobriment d’aquesta frontera plena de vida!!
 
Bourg-Madame, une frontière pleine de vie
 
Ancrée entre deux pays, Bourg-Madame (la Guingueta d’Ix en catalan) est la porte d’entrée de la France vers le territoire catalan. C’est précisément pour cette raison que la ville a toujours été un lieu de passage pour traverser la douane, mais, grâce au travail pour renforcer sa valeur, la municipalité est aujourd’hui une destination touristique et commerciale attrayante. Ne laissez pas passer l’heure de le découvrir et en jouir !
 
 
Pour découvrir cette ville, il est obligatoire de se promener dans sa rue principale, cette rue qui pendant des années a été le lien entre la Catalogne et la France. Bourg-Madame, le principal village de la Cerdagne française, a su réformer cette rue pour la transformer en sa plus haute attraction comme un centre commercial en plein air. Avec une association commerciale très active et des idées fraîches et innovantes, les rues sont souvent occupées par des foires de diverses natures. Parmi les plus visitées, et à ne pas manquer, est la Journée Catalane en septembre, lorsque les éléments les plus représentatifs de la culture catalane comme des géants, sardanes, grallers, habaneras, groupes de danse ou de rhum brulé conquièrent les rues de la ville. Une autre foire incontournable c’est la Foire au Gras en octobre, où le canard et tous ses dérivés sont les principaux protagonistes. Le foie gras, avec le fromage, sont deux des produits gastronomiques qui déplacent plus les Catalans pour y faire une escapade et acquérir des délices de première qualité.
La musique est un autre des traits distinctifs de la municipalité, surtout pendant l’été. Chaque année, beaucoup de gens attendent l’arrivée du Festival de Bourg-Madame / Hix pendant le mois d’août, qui cette année atteindra la 50e édition, dédiée à la musique féminine avec des artistes comme Quatuor Ardeo, Trio George Sand et Lidija et Sanja Bizjak. La première édition du festival remonte à 1969, lorsque l’église romane Saint-Martin d’Hix a accueilli deux représentations du pianiste George Rabøl. Depuis lors, et chaque année sans interruption, l’église accueille les différents concerts de musique classique et jazz, qui se dérouleront cette année du 2 au 14 août.
 
Deux monuments à ne pas rater contribueront à découvrir le riche patrimoine culturel et historique de la ville: l’église Saint-Romain de Caldégas (documenté au IXe s., bien que celle qu’on visite aujourd’hui est du XIe s.) et l’église Saint-Martin d’Hix (documenté en 1063, avec un clocher, à l’origine un clocher-mur, transformé au XIIIe siècle). De cette dernière, il détache l’antependium, du XIIe s., bien que de nos jours on ne puisse pas le contempler in situ, puisqu’il est conservé au Museu Nacional d’Art de Catalunya. 
 
 
À Bourg-Madame, nous pouvons également profiter d’un environnement naturel merveilleux  avec des paysages typiques de la Cerdagne et de grandes possibilités d’en profiter, de différentes manières, pendant toutes les saisons de l’année. Maintenant, au printemps, la meilleure option est de faire un des nombreux sentiers de randonnée, idéals pour sentir la nature à vos pieds, vous remplir d’air pur et vous fasciner avec les vues. L’un des plus épanouissants est ce qui conduira de Puigcerdà à Bourg-Madame, une route confortable et facile qui, de Puigcerdà, passant par le village d’Ur, nous fera rentrer pour Bourg-Madame pour des chemins et sentiers entre la nature et quelque tronçon de route ou de piste goudronnée autour des villes. Un itinéraire qui nous découvrira un magnifique environnement naturel en pleine floraison. En outre, il faut garder à l’esprit que Bourg-Madame offre une bonne gamme d’excursions au Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes, digne de profiter.
 
Pour ceux qui connaissent déjà ce village, peu à ajouter, et pour ceux qui n’ont pas encore décidé de le faire, nous vous encourageons à faire la grande découverte de cette frontière pleine de vie !
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.