Pànxing Pirineus

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Descobreix l’Alta Cerdanya: passejant per Osseja

Cerdanya Pirineus
647f54c2000b7d0337ea06737af46a57.jpg

Des de Pànxing Cerdanya us presentem una nova secció en què descobrirem els municipis de l’Alta Cerdanya, on conflueixen les cultures catalana i francesa, i la compartirem en els dos idiomes perquè tothom en pugui gaudir. Esperem que us agradi! Encetem secció passejant per Osseja. 

Situat al cor del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, a la part de la Cerdanya francesa, es troba Osseja, un municipi que ofereix moltes oportunitats per als amants de la natura. De fet, forma part de la xarxa de municipis amb l’etiqueta Estació Verda des de 1976 –la qual integra més de 600 ciutats a França–, que distingeix aquelles localitats que respecten l’entorn i promouen el turisme de natura.
 
 
Osseja, ancorat a la vall de Vanéra, abraçat per muntanyes i amb vistes a la plana de la Cerdanya catalana, està a només 5 km de Puigcerdà i molt a prop del Puigmal. Una situació excel·lent per a desconnectar, gaudir de la muntanya i l’aire pur, i també per a realitzar rutes i excursions. 
 
En el mateix municipi, un dels punts destacats per a fer senderisme, anar en bici o, fins i tot, practicar raquetes de neu és el bosc centenari d’Osseja, una zona molt popular gràcies a la seva accessibilitat per al públic familiar i, especialment, agradable a la primavera i a l’estiu, quan es pot gaudir de les seves àrees de pícnic. El bosc compta amb 30 km de camins forestals i 40 km de senders per descobrir-los i fruir-los.
 
 
El llac d’Osseja és també un lloc magnífic on passar el dia, ja sigui descansant, passejant pels voltants o gaudint de les diferents activitats que ofereix: mini golf, zona de jocs, rocòdrom, hípica, zona de barbacoa i pícnic, un restaurant i, a l’estiu, inclús es poden llogar patins per fer una volteta per l’estany. A la majoria de gent, quan pensa en un llac a la Cerdanya, el primer que li ve al cap és el de Puigcerdà, però el d’Osseja és una molt bona alternativa, més tranquil i amb molt d’encant. És un indret net i ben equipat, i on els petits podran descobrir, segur que amb sorpresa i admiració, la fauna que viu al llac: ànecs, cignes, peixos i fins i tot tortugues. A més, és molt fàcil d’arribar i disposa de pàrquing gratuït, fonts d’aigua potable i lavabos.
 
 
Passejar pel nucli antic d’Osseja és fer un viatge en el temps: descobrir l’església parroquial de Sant Pere, d’origen romànic, trasllada al visitant a plena Edat Mitjana, com si el recorregut  a segles passats hagués estat a la velocitat de la llum. 
 
Passar la tarda al cinema de la població és una altra opció familiar (les projeccions són en francès), o bé recórrer els carrers on Osseja manté encara comerços tradicionals.
 
 
I, per descomptat, com millor es viu l’esperit d’Osseja és amb les festes i tradicions que omplen el poble de color, música i un ambient que sempre captiva grans i petits.
 
 
Destaquen les celebracions de Sant Jordi (23 d’abril), Sant Joan (23 de juny), Sant Pere (del 30 de juny a l’1 de juliol), Halloween (31 d’octubre), el mercat nadalenc (8 i 9 de desembre)… però les més singulars són, segurament, la festa trobadoresca al llac d’Osseja (23 i 24 d’agost) i el concurs internacional de gossos d’atura, que aquest any acollirà la seva 34a edició. 
 
DÉCOUVREZ LA HAUTE-CERDAGNE: Se promenant à Osséja
 
De Pànxing Cerdanya, nous vous présentons une nouvelle section dans laquelle nous découvrirons les municipalités de la Haute-Cerdagne, où les cultures catalanes et françaises convergent, et nous allons la partager en les deux langues afin que tout le monde puisse en profiter. Nous espérons que vous l’aimez !
 
Située au cœur du Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes, dans la partie de la Cerdagne française, se trouve Osséja, une municipalité qui offre de nombreuses opportunités aux amoureux de la nature. En fait, celui-ci fait partie du réseau des municipalités avec le label Station Verte depuis 1976 –qui distingue plus de 600 villes en France–, qui distingue les localités qui respectent l’environnement et promeuvent le tourisme vert.
 
Osséja, ancrée dans la vallée de Vanéra, embrassée par les montagnes et avec vue sur la plaine de la Cerdagne catalane, est à seulement 5 km de Puigcerdà et très proche du Puigmal. Une excellente situation pour déconnecter, profiter de la montagne et de l’air pur, et aussi faire des routes et des excursions.
 
 
Dans la même municipalité, l’un des points remarquables pour la randonnée, faire du vélo ou même pratiquer de la raquette à neige est la forêt centenaire d’Osséja, une zone très populaire grâce à son accessibilité pour le public familial et, surtout, agréable au printemps et en été, quand on peut profiter de ses zones de pique-nique. La forêt a 30 km de chemins forestiers et 40 km de sentiers pour les découvrir et en profiter.
 
Le lac d’Osséja est aussi un endroit idéal pour passer la journée, que ce soit se reposant, se promenant aux alentours ou profitant des différentes activités que celui-ci offre: un minigolf, une zone de jeux, un mur d’escalade, de l’équitation, une zone de barbecue et de pique-nique, un restaurant et, en été, vous pouvez même louer des pédalos pour faire le tour du lac. À la plupart des gens, quand ils pensent à un lac en Cerdagne, la première idée qui vient à son esprit est celui de Puigcerdà, mais celui d’Osséja est une très bonne alternative, plus calme et très charmant. C’est un endroit calme, propre et bien équipé, et où les enfants peuvent découvrir, certainement avec surprise et admiration, la faune qui vit dans le lac: des canards, des cygnes, des poissons et même des tortues. En outre, celui-ci est très facile à atteindre et dispose d’un parking gratuit, des fontaines et des toilettes.
 
Se promener dans la vieille ville d’Osséja est un voyage dans le temps : découvrir l’église paroissiale Saint-Pierre, d’origine romane, ramène les visiteurs au Moyen Âge, comme si le voyage aux siècles passés avait été faità la vitesse de la lumière.
 
Passer l’après-midi au cinéma du village est une autre option familiale (les projections sont en français), ou bien parcourir les rues où Osséja maintient encore des magasins traditionnels.
 
 
Et, bien sûr, la meilleure façon de vivre l’esprit d’Osséja est avec les festivités et les traditions qui remplissent la ville de couleurs, de musique et d’un environnement qui captive toujours les jeunes et moins jeunes. Ressortent les célébrations de Saint-Georges (le 23 avril), Saint-Jean (le 23 juin), Saint-Pierre (du 30 juin au 1er juillet), Halloween (le 31 octobre), le marché de Noël (les 8 et 9 décembre)… mais les plus singulières sont sûrement le festival des troubadours au lac d’Osséja (les 23 et 24 août) et le concours international des chiens de berger, qui accueillera cette année sa 34e édition.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.