https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

4, desembre del 2023

4, desembre del 2023

Turisme Actiu – Maresme

El Maresme: escalar durant tot l’any

Maresme
08b6fc024c034cd2dd3127581f8c23c1.jpg

Potser el Maresme no és la zona d’escalada més coneguda de Catalunya, però juga amb el gran avantatge d’un sol que escalfa la façana de la Serralada Litoral i que permet la pràctica d’aquest apassionant esport durant tot l’any, fins i tot en el bell mig de l’hivern. Les vies són curtes i molt especialitzades, encara que també n’hi ha d’aptes pels més novells. La roca granítica, compacta, és excel·lent per l’escalada. Per tot plegat és innegable l’interès de la zona.

El Maresme, entre la Serralada Litoral i el mar, compta amb un fort desnivell i un curt recorregut. L’erosió del granit, provocat pel clima humit i càlid, el desfà en una mena de terra anomenada sauló. Per trobar les roques granítiques escalables cal buscar els blocs menys alterats en les zones altes de la serra. 
 

Blocs de Teià

Sota aquest nom s'hi amaga un conjunt de blocs granítics escampats per un agradable bosc mediterrani. Els tres més significatius són les roques del Dinosaure, la Pedrera i la Roca Riera; són els que més vies acumulen i estan força isolats, cosa que els fa idonis per als matins d'hivern o les tardes d'estiu. La seva alçada oscil·la entre els 5m, de les roques del Dinosaure, i els 10m de la roca Riera. Compta amb moltes vies perfectament equipades. Cal destacar que existeix alguna via d’artificial acrobàtic a Roca Riera, així com una gran quantitat de preses sikades a mode de rocòdrom, en algun dels blocs, fetes a principis dels 90…
 

Roques de l’Ignasi – PREMIÀ DE DALT

Ens trobem davant d’un conjunt de blocs d'alçada diversa, entre els 4 i els 15m, en un entorn agradable que permet l'escalada tant a l'hivern com a l'estiu. Situades sobre la població de Premià de Dalt, hi trobem tres sectors ben diferenciats: la Placa de la Locura, on hi podem trobar vies de fissura assequibles i vies d’adherència difícil, el sostre de l’Ignasi, amb cinc vies que superen una vistosa visera (una d’elles sense encadenar), i els blocs del camí, que són blocs alts amb reunió i una magnífica adherència, donat que estan fora del bosc.
 

Roques del Caçador – PREMIÀ DE DALT

Properes al sector anterior, es tracta d’una petita zona d’escalada situada sobre la població de Premià de Dalt. Envoltada d’un dens bosc, hi trobem un amuntegament de blocs de granit que configuren una zona amb un grapat de vies curtes i difícils en la seva majoria.
 

Boulder de Can Boquet – VILASSAR DE DALT

Can Boquet és un nom genèric que correspon al bosc de “Can Boquet” entre els municipis de Vilassar de Dalt i Cabrils. La zona de búlder ofereix una escalada en granit en plaques desplomades, presenta més de mil blocs dividits en 25 sectors. És una bona zona per l’estiu ja que els blocs estan dintre d’un bosc. La majoria són blocs baixets i molt roms, que s’escalen a força de dits, malgrat es pot trobar algun tsunami.
 
 

Les banyadores – CABRERA DE MAR

Dels diversos sectors d’escalada de la zona de Cabrera de Mar – Cabrils, Les Banyadores és el més important. Es va popularitzar fa uns 10 anys, i va passar de no ser res a tenir un èxit quasi massiu. L’èxit posterior, i actual, d’aquest lloc va ser en part obra de la bona tasca d’Esports DOM, de Mataró, que va restaurar, equipar i netejar tota la zona. Actualment la zona compta amb uns 60 itineraris i ja està saturada. El fet de tenir un aura de segurs a prop i graus entre assequibles i regalats (no sempre) la fan tant una zona popular como criticada. La seva orientació sud-est fa que difícilment a l’hivern trobem no menys de tres o quatre cordades sota l’escalf del sol hivernal, i a les tardes d’estiu, quan la muntanya de Montcabrer ofereix la seva ombra, a partir de les 17h, la zona també s’omple de gent delerosa de practicar escalada.
 
 

I… també escalada en rocòdrom

L’escalada d’interior en rocòdrom és també una opció, bé pels que es volen iniciar en aquet esport, bé per aquells que ho utilitzen com a base dels seus entrenaments. Continuant en la mateixa zona de l’escalada a la muntanya a Vilassar de Dalt trobem gràcies a la Secció de Muntanya La Massa (Vilassar de Dalt) un bon exemple.
 
La Secció de Muntanya és una secció de LA MASSA Centre de Cultura Vilassarenc que neix, l’any 2010, de la iniciativa d'un grup de persones que els agradava gaudir de la muntanya. Ràpidament es transforma en el grup excursionista de Vilassar de Dalt i és obert a tothom que tingui ganes de caminar, fer excursions i conèixer el món de la muntanya i l'alpinisme. 
 
Adherida a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i a la FEDME, organitza excursions d'alta muntanya, excursions de mitja muntanya i senderisme, alpinisme hivernal, raquetes de neu, travesses, caminades per conèixer l'entorn (Serralada Litoral), escalada, vies ferrades, excursions culturals, naturalistes i històriques, excursions familiars… 
 
I, concretament, dins la Secció de Muntanya hi ha una comissió d'escalada que gestiona el Rocòdrom “Germans Estorach”, ubicat en el magatzem del Teatre de La Massa. Aquest consta d'una sala boulder de 130 metres quadrats de superfície escalable i una zona de rocòdrom de 16 metres d'alçada amb diferents vies. Dins del centre es poden realitzar diferents activitats per tal de conèixer el món de l'escalada. A la zona de boulder es troben diferents vies i recorreguts marcats perquè fer un seguiment del nivell de cada escalador i anar superant nivells. El boulder de La Massa és un racó de lleure i relax on els seus afiliats poden gaudir d'una instal·lació excepcional apte per a tots els nivells.
 
A més, el Rocòdrom dóna el servei de classes extraescolars d'escalada dirigit a infants d'entre 6 i 16 anys. A aquestes classes les criatures aprenen i descobreixen què és l'escalada i quins són els valors que transmet.
 
El Rocòdrom també ofereix classes particulars d'escalada per a tots els nivells, tant si no s’ha escalat mai i es vol descobrir què se sent amb aquest esport, com si ja s’és un expert escalador i es vol millorar la tècnica i efectivitat als entrenaments. El més important són les ganes d'aprendre!
 
Les informacions i notícies relatives a la Secció així com el calendari d'activitats i excursions el podeu trobar al web de La Massa Centre de Cultura Vilassarenc     http://www.lamassaccv.org .
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.