Pànxing Pirineus

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

El Tour de l’Aneto, una experiència al voltant del cim més alt dels Pirineus

Pirineus
b15a4671faf6c4b60330e61964272471.jpg

El Tour de l’Aneto és una nova ruta de senderisme que proposa, en 6 dies, donar la volta al cim més alt dels Pirineus, l’Aneto, recorrent zones de l’Aran, Catalunya, França i Aragó.

Aquesta nova ruta es desenvolupa sempre per camins perfectament senyalitzats, la qual cosa implica que no té cap mena de dificultat tècnica i per tant no necessita d’una preparació específica. Qualsevol caminant la podrà realitzar ja que l’objectiu és que la puguin realitzar el major nombre de gent possible.

El Tour de l’Aneto vol promocionar els valors naturals, culturals, històrics i patrimonials de la zona, dinamitzant amb la ruta a tots els agents directes que intervenen en ella com l’hostaleria, els refugis o el transport i acabar situant el Massís de l’Aneto – Maladeta en el mapa senderista nacional i internacional.

Es tracta d’una ruta autoguiada, una nova fórmula de conèixer el territori a peu mitjançant una organització professional que garanteix la seguretat del recorregut. Això es fa realitat gràcies als camins perfectament senyalitzats, un mapa, un llibre de ruta, els millors allotjaments i un control diari per part de l’organització. Aquesta organització no és una altra que Camins, empresa amb 20 d’experiència en l’organització de activitats de muntanya, rutes i aventura.

Camins ha estat l’empresa pionera en establir la fórmula de les travesses lineals i circulars als Pirineus, pernoctant en allotjaments dels pobles de les valls i incloent el transport de l’equipatge en totes les etapes de manera que el camí es fa de manera lliure i amb l’equipatge controlat en tot moment.

La ruta es pot realitzar entre el 20 de juny i el 18 d’octubre.

El punt de sortida i arribada del Tour de l’Aneto és Vielha, la capital de la Val d’Aran. Per a la primera etapa farem un curt transfer en cotxe a la Vall de l’Artiga de Lin on es troben els Uelhs deth Joeu. Les aigües de fusió de la glacera de l’Aneto, desapareixen en un lloc anomenat el Forau d’Aigualluts a la Vall de Benasc. Durant 5 km, travessa per sota terra la muntanya i apareix de nou en els Uelhs deth Joeu a la Val d’Aran per convertir-se més tard en el riu Garona. Dos valls unides per l’aigua i un lloc simbòlic per a començar la ruta. 

ESTAPES:

1. ETAPA dels Uelhs deth Joeu a l’Hospice de France: 

Uelhs deth Joeu 1.352 m | Coll de l’Infern 2.397 m  |  Coll de la Montjoia 2.065 m   |  Hospice de France 1.385 m.

Des dels Uelhs deth Joeu, el camí va pujant fins passar per sobre de la sortida de les aigües i llavors es dirigeix cap al Pla de l’Artiga, on travessa un frondós bosc de faig per seguir per la canal de Pomero fins el Coll de l’Infern, pas fronterer amb França. Des d’aquí, el sender descendeix per prats alpins fins el coll de la Montjoia des d’on ja veiem tota la Vall de Luchon i l’ Hospice de France al fons.

TOTAL:  15 km  | DESNIVELL+ 1.045 m  1.012 m | DURADA: De 6 a 6,30 hores.

 

2.  ETAPA  de l’Hospice de France a l’Hospital de Benasque:
 
Hospice de France 1385 m | Port de Benasc 2.444 m | Hospital de Benasc 1.750 m
 

L’etapa passa per un dels camins històrics dels Pirineus, el Port de Benasc que uneix França amb Aragó. El sender va pujant fins els Llacs del Boum que bordeja, a on veiem la part final del camí, que en varies zig-zags condicionades amb murs de pedra, arriba al port. La vista des d’allà de tot el massís Aneto-Maladetas amb les seves glaceres és fantàstica. Baixarem pel camí de Peña Blanca, a condicionat en la roca calcàrea per arribar als bosc i als prats que ens condueixen al modern Hospital de Benasc, un Hotel Spa en ple Parc Natural.

TOTAL:  15 km  | DESNIVELL + 1.059 m   694 m | DURADA: De 5 a 5,30 hores

 
 

3. ETAPA del Hospital de Benasc a Benasc:

Hospital de Benasc 1.750m – Banys de Benasc – Benasc 1.138m.

En una etapa tranquil·la, baixarem la Vall fins la seva capital, Benasc. Al començar el sender ens condueix fins els Banys de Benasc, antic establiment d’aigües termals. Després seguim pel “Camí de la Ball”, camí utilitzat des del segle XII per al transport de mercaderies i que unia les ciutats de Zaragossa i Toulouse. A Benasc podrem visitar el casc antic, l’Ajuntament, les cases senyorials i la Casa del Parc Natural Posets-Maladeta.

TOTAL:  15 km  | DESNIVELL+ 110 m   712 m | DURADA: De 4 a 4,15 hores.

 

4. ETAPA de Benasc a Castanesa:

Benasc 1.138 m | Cerler 1.531 m | Coll de Basibe 2.280 m | Castanesa 1.485 m

A través d’un bosc anem pujant pel camí vell que uneix Benasc amb el poble de Cerler. Continuem per tota la vall de l’Ampriu pel sender que junt al riu, descendeix des del coll, amb unes vistes magnífiques del Posets, el segon cim dels Pirineus. Una vegada en el coll, el paisatge canvia per complert. Estem en la zona sud del massís, solejada i a on el sender transcorre per còmodes prats alpins. Aquesta vall la tanca al nord la Sierra Negra, un gran contrast de colors negres i vermells de les pissarres i argiles que posseeix. Al fons de la vall i seguint el curs del riu Baliera trobarem els pobles de Fonchanina i Castanesa.

TOTAL:  25 km | DESNIVELL+ 1.142 m  795 m | DURADA: De  6 a 6,30 hores

 

5. ETAPA de Castanesa a Aneto:

Castanesa 1.485 m | Comadelo 2.440 m | Collada de Salinas 2.177 m | Aneto 1.345 m

Des del poble de Castanesa ens dirigim al Coll del “Queso”, a on comença els lloms que en direcció nord ens portaran fins el Comadelo. La sensació és fantàstica, el sender va per un llarg llom de prats, amb la vall de Castanesa a l’esquerra, la vall de Barraves a la dreta i en front, cap el nord el massís de cims de més de 3.000 m a on destaquen el Ballibierna i l’Aneto. Des de Comadelo baixem fins el coll de Salinas, per a on el sender continua baixant fins arribar al poble que dona nom a la muntanya: Aneto. 

TOTAL:19 km | DESNIVELL+ 955 m   1.095 m | DURADA: De 6,30 a 7 hores.

 

6. ETAPA de Aneto a Vielha:

Aneto  1.345 m | Conangles 1.555 m | Port de Vielha 2.442 m | Vielha 977 m

Des del poble d’Aneto ens dirigim al poble de Senet situat en front. Una vegada passat el riu Noguera Ribagorçana, el camí comença a remuntar-lo cap a la pressa de Baserca i el Bosc de Conangles. Arribarem d’aquesta forma fins l’Hospital de Vielha situat a la boca sud del túnel de Vielha, i el lloc on comença la pujada del camí històric del Port de Vielha. Veurem algun bunker de la guerra, així com restes de l’antiga calçada empedrada per les cavalleries. Abans de passar-lo començarem a veure de nou cap a l’oest tot el massís de l’Aneto amb les seves glaceres. Una vegada en el port ens espera una llarga baixada, per un circ de muntanyes primer i un bosc d’avets després, fins a Vielha, i  haurem completat així la ruta del TOUR DE L’ANETO.

TOTAL: 23 km | DESNIVELL+ 1.097 m   1.465 m | DURADA: De 7 a 8 hores.

 

TOTAL: 115 km | DESNVIELL + 5.405 m    5.773 m | Acumulat: 11.178 m

NOTA: L’etapa de Benasc a Castanesa de 25 km pot reduir-se agafant el bus que fa el trajecte diàriament entre el poble de Benasc i el de Cerler. D’aquesta forma l’etapa quedaria en 20 km de recorregut.

 

VARIANT EN 5 ETAPES

Per la Vall de Ballibierna és possible fer el Tour de l’Aneto en 5 etapes. Aquesta variant passa més a propera a la cara sud de l’Aneto i és de més alta muntanya que la zona de la Vall de Castanesa. És una etapa del GR11 (Transpirinenca) i es passa per el Coll de Ballibierna a 2.720 m més pedregós i amb possibilitat d’algunes geleres al començament de l’estiu. Per realitzar aquesta etapa es necessari agafar el Bus del Parc Natural que fa el trajecte diari des de Benasc fins al Pont de Corones (14 km).

La ruta canvia les dues etapes de Benasc a Castanesa i Castanesa a Aneto, per una sola etapa de Benasc a Aneto. La resta de las etapes són les del Tour del Aneto.

 

ETAPA de Benasc a Aneto:

Pont de Corones 1.980 m | Collada de Ballibierna 2.720 m | Aneto 1.345 m

El transfer en bus des de Benasc ens deixa en el pont de Corones. El sender segueix per la Vall de Ballibierna guanyant alçada fins arribar al dos llacs de sota del coll. A través de una zona pedregosa, el sender arriba al coll a on veiem tota la cara sud de l’Aneto. Des de aquí comença un llarg descens fins el poble d’Aneto. Primer anem baixant fins arribar al Llac de Botornas i més tard al Llac de Llauset. Des d’aquí el sender segueix en descens fins les Bordes de Nestui a on s’ha junta amb el camí que ve de Castanesa. Per un balcó amb bona vista de la Vall de Barraves, el sender arriba a Aneto.

TOTAL: 17 km | DESNIVELL+ 740 m  – 1.375 m | DURADA: De 7 a 7,30 hores

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.