https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, juliol del 2024

Search
Close this search box.

18, juliol del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Els cirerers d’En Roca florits

Maresme
a1c5da4e3fa31b9c435d8f57a858d430.jpg
La sortida d’aquest mes podríem dir-ne que és com la cuina ràpida, que es per consumir al moment.  La sortida és la dels cirerers d’en Roca florits, un magnífic  espectacle  per la vista, però que sols dura uns dies. Hem sentit moltes vegades que La Vall del Jerte (Extremadura) és un espectacle únic quan els cirerers estan en flor. Doncs bé aquest espectacle també el tenim al nostre Maresme, concretament a Arenys de Munt.

La floració dels cirerers no passa cada any a les mateixes dates ja que depèn de les condicions meteorològiques que hi hagin durant l’ hivern. El més normal és que es produeixi entre el 20 de març i el 15 d’abril i sol durar uns 10 – 15 dies, aproximadament.
 
Les cireres d’en Roca són un conreu típic de tot el terme d’Arenys de Munt.
 
Fou introduït a finals del S.XIX per dos germans que es deien Roca de cognom. El seu ofici era el de minaire i estaven llargues temporades treballant lluny del poble. En una d’aquestes, van portar esqueixos d’un cirerer situat en el pati d’una masia de l’Empordà i el van empeltar en un de bord. Quan l’arbre va llevar, la qualitat del fruit era superior a la de les classes que es plantaven habitualment. A base d’empelts, aquest conreu es va escampar per tot el poble i, com que aquesta classe ningú no la coneixia, li van dir cirera d’en Roca, en honor als seus introductors.
 
Més endavant trobem el Corral del Forn; les edificacions comprenen la masia i el corral del bestiar, pertany a la Saga dels Fàbregas, essent l’actual generació d’aquesta saga: Cesc Fàbregas, ex- jugador del Barça.
 
La sortida és des del Parc del Lourdes, on hi ha una cova, reproducció de la gruta de Massabielle (França) , amb la imatge de la Verge, on segons la tradició es va aparèixer a una nena. Hi ha un restaurant i una gran zona de picnic.
 
Com anar-hi?
Entrarem a Arenys de Munt per la riera, eix vertebrador del poble, i trobarem un comerç de proximitat molt trempat i simpàtic. Al final de la riera ens creuem amb la Ctra. De Cornellà a Fogars de Tordera, que travessem i allà ja trobem un indicador que ens indica: Parc de Lourdes. Seguim pel camí de terra uns 2Km. i arribem a l’esmentat Parc de Lourdes, on deixarem el cotxe.
 
Comencem a caminar en direcció muntanya, pel mig de la Riera de Sobirans, i als 500 metres, la riera es divideix en 3 camins; agafarem el de l’esquerra que va pujant amb bastant pendent i fent  giragonses per guanyar el fort desnivell.
 
 
Arribats al pla, el camí desemboca en un rial ample i nosaltres anirem cap a la dreta, el camí és agradable i ombrívol, voltat d’alzines sureres anem pujant i al cap d’uns 20 minuts, deixem el bosc enrere i entrem a camp obert, és en aquest espai i a la nostra esquerra on trobarem els cirerers d’en Roca i si tenim sort de coincidir amb els dies de la florida, l’espectacle és bucòlic, veure tota la petita vall de color blanc i rosat dels arbres, donant el millor espectacle de l’any.
 
Després de descansar, i tirar les fotografies de record, continuem el nostre camí fins arribar al Corral del Forn, on considerem el final de la sortida.
 
Els més valents, i amb ganes de suar una mica més, poden pujar al Vilanegra, des d’on veuran una àmplia vista del Montnegre, Montseny i tota la nostra costa. Per anar-hi des d’El Corral del Forn, han de continuar el camí i en el segon trencant a l’esquerra, pocs metres més endavant i a la dreta (casi a la mateixa cruïlla), surt una torrentera que s’enfila per un corriol fins al cim del Vilanegra, el camí és aventurer, ja que no està massa ben marcat, però sabent que heu d’arribar al cim serà la vostra orientació.
 
Des del Corral del Forn tornem sobre els nostres passos al Parc del Lourdes, on si ho desitgem, hi ha una gran zona de picnic amb taules i barbacoes i podem rematar el dia amb una bona costellada amb all i oli.   

 
Fitxa tècnica:
Itinerari: No Circular 
Dificultat: Fàcil
Desnivell: 210 metres
Distància:  4.8 Km
Temps: 2 hores
Avituallaments: Font a la sortida al Parc del Lourdes.  
Track a Wikiloc: Riera Subirans-Corral del Forn.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.