Pànxing Pirineus

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Els itineraris “Muntanyes de la Llibertat”

Pirineus
b6c13a43815e940b7c84cec4d50737a6.jpg

Qui no se sent lliure davant la immensitat que es contempla des dels cims dels Pirineus? És com respirar llibertat. Però la paraula llibertat cobra encara més sentit quan a aquesta sensació s’hi suma la història de milers de persones anònimes que els van utilitzar per a fugir de la persecució de les guerres i, en especial, de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial.

Fa més de vint anys que la Xarxa de Camins del Pallars Sobirà inclou els Camins de la Llibertat (s’anome-nava  així als que porten fins als ports d’Aulà, Clavera i Salau, a les Valls d’Àneu) camins transfronterers que uneixen amb França o Andorra i van servir per a l’evasió.
 
En els darrers anys s’ha realitzat un extens treball de recerca i posada en valor de la memòria històrica al voltant d’aquestes dues guerres, especialment de la Guerra Civil Espanyola més propera i coneguda per nosaltres, però també de la Segona Guerra Mundial. 
 

Els itineraris “Muntanyes de la Llibertat”

Es calcula que durant la Segona Guerra Mundial s’evadiren prop de 80.000 persones travessant els Pirineus, i 20.000 d’elles eren jueves. Alguns venien d’Aulus-les-Bains, població francesa on s’ubicava un centre de reclutament de jueus, arribaven pel refugi de Certascan fins a Tavascan. Aquí els tenien a la caserna de la Guàrdia Civil fins que eren transportats a la presó de Sort. D’altres, amb el suport de la Creu Roja i l’American Joint Distribution Commitee, s’allotjaven als hotels de Tavascan, Ribera de Cardós o Sort i finalment van aconseguir arribar als Estats Units, Canadà o Israel. Altres van ser directament deportats o reclosos al centre d’internament de Miranda de Ebro i es van salvar o van ser retornats a França.
 
El 2013 s’inicià el projecte “Muntanyes de la Llibertat” que proposa 3 itineraris, de diferents nivells, pels camins que uneixen La Vall de Cardós amb Aulus-les Bains.
 
 
“Aquests itineraris ens brinden l'oportunitat d'acostar-nos a aquestes muntanyes seguint els camins de l'exili republicà i de l'holocaust nazi. Una història dramàtica i humana que, en alguns casos, els va lliurar d'una mort segura. En un paisatge de somni  tret de la ficció, on sembla que caminem per Rivendel  (indret fictici d’ “El Hobbit” i “El Senyor dels Anells”), i on a cada pas pensem que ens creuarem amb algun elf, ens trobem envoltats, per tot arreu, de gegantins abismes dels quals pengen fantàstiques cascades que desafien la llei de la gravetat, boscos màgics amb una vegetació luxuriant i estanys de postal. Però no cal espantar-se, ja que el mag fosc es passeja per zones més poblades i és possible que aquí siguem els únics caminants a la recerca de la muntanya del destí.
 
 
En planejar aquesta ruta, si bé sabia que la muntanya i la història anaven agafats de la mà, no imaginava fins a quin punt les petites històries ens poden arribar a esglaiar. Fa uns mesos la Sra. Rogalle, veïna d'Aulus- les-Bains, ens va commoure amb un relat entendridor. Ens explicava com va ajudar a passar una família amb una àvia de 77 anys, els pares i un nadó de 7 mesos, a qui va haver d'agafar en els seus propis braços per poder assolir el coll de Guiló. Els va ajudar, exposant la seva vida, perquè li feia pena la situació desesperada d'aquelles persones. Sense la seva ajuda, tal com va passar a molts jueus que no van poder seguir el seu camí, haurien acabat als crematoris d'Auswitch. 
 
Seguint aquest camí, revivim el sofriment de tots els que van haver de fugir amb un material precari, intentant burlar els controls policials, sortint en plena nit sense il·luminació, sense menjar, ni preparació i en moltes ocasions amb neu o gel” (Jan Gamarra – Guia).
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.