Pànxing Pirineus

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Ermita de Bell-lloc des de Brangolí, una excursió per a tota la família

Cerdanya Pirineus
32591a47764ead663eb7506ab5c84286.jpg

Santa Maria de Bell-lloc (1.685 m) és una església romànica situada al vessant sud del turó del mateix nom (Turó de Bell-lloc, 1.705 m) que ofereix espectaculars vistes panoràmiques sobre la Baixa Cerdanya, la serra del Cadí, la Tosa d’Alp i el Puigmal. És un objectiu habitual per a molts excursionistes que sovint hi accedeixen des de Dorres, des d’Angostrina i Vilanova d’Escaldes o, fins i tot, des de Puigcerdà mateix via Ur. Us proposem una excursió alternativa amb sortida des de Brangolí.

L’excursió s’inicia a Brangolí (1.521 m), un veïnat del terme municipal d’Enveig, al qual podem accedir des d’una carretera estreta que mena des de la mateixa RN20 que travessa el poble. El cert és que no està massa ben senyalitzat per trobar-ne el trencant i cal estar atent als rètols indicatius.
 
Deixarem el cotxe a Brangolí, a tocar de l’església romànica de Sant Fruitós i no massa lluny del nou hotel Chateau de Brangoly, una masia del segle XVIII reformada com a hotel.
 
Un sender d’ascens suau entre bosc
L’excursió que us proposem, de menys de 2 hores a pas tranquil i sense cap dificultat, puja en suau ascens per un sender força ombrívol cobert de boscos de faig, bedoll, avellaner i, fins i tot, algun auró. El sender està ben marcat i voreja el turó de Bell-lloc pel seu vessant de ponent, fins a arribar al coll de Juell (1.625 m).
 
A partir d’aquesta collada el camí esdevé una pista forestal ampla, que voreja pel nord el turó de Bell-lloc travessant un bosc ombrívol de pi negre i pi roig fins a sortir al vessant sud de la muntanya. Des d’aquest camí podrem gaudir de bones vistes sobre el poble de Dorres.
 
 
En arribar al vessant sud del turó de Bell-lloc podem abandonar la pista forestal i prendre un sender que puja costerut des d’Angostrina i Vilanova d’Escaldes. El sender puja directe cap a l’ermita per camps descoberts de vegetació. Des d’aquest vessant sud ja tindrem la vista posada a l’ermita de Bell-lloc. 
 
Una ermita amb convent i vistes privilegiades
L’existència de l’ermita de Santa Maria de Bell-lloc ve citada per primera vegada l’any 1260. L’any 1338 arriba una segona referència ja amb el nom de Santa Maria del Pulcro Loco. L’any 1579 els trinitaris construïren un convent annex, que hagueren d’abandonar aviat per manca de recursos. A finals del s. XVII, el 1793, s’edificà al seu costat de ponent un convent de servites i, anys més tard, tant el convent com bona part de l’església van ser destruïts.
 
Com a curiositats, dir-vos que l’ermita de Bell-lloc va ser declarada monument històric de França l’any 1980 i que el Turó de Bell-lloc està inclòs al llistat dels 100 cims més emblemàtics de Catalunya recomanats per la FEEC.
 
 
Una excursió per a tota la família
L’excursió, des de Brangolí, és de poc més de 140 m de desnivell i 3,4 km de caminada d’anada que es fan en poc més d’una hora i mitja. La tornada seran altre cop 3,4 km i poc més d’una hora de caminada.
 
Un cop a dalt de Bell-lloc, les vistes sobre l’entorn són de gairebé 360 graus. És una excursió fàcil i es pot fer al llarg dels 12 mesos de l’any, és clar que a l’hivern, pels 1.700 m d’altitud, les condicions per accedir-hi poden venir condicionades per la neu i el gel als senders.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.