https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Esport a la Serralada amb respecte

Maresme
7371e407b15efd6365a7b73b854800b6.jpg
La moda de fer esports a l'aire lliure com el running, la bicicleta de muntanya, el crossing-can, les caminades, l'escalada…. ha portat a centenars de persones a endinsar-se, moltes vegades, en espais naturals protegits com són els Parcs Naturals. I això ha provocat la necessitat de normatives per a la protecció d'aquest espais tan importants per a la geografia catalana.

Al  Maresme l'emblema dels espais protegits és el Parc de la Serralada Litoral, que ofereix un patrimoni arqueològic, arquitectònic, faunístic i natural molt rellevant que cal protegir per sobre de totes les activitats que s'hi puguin realitzar. Aquesta riquesa, i el seu entorn excepcional, fa que sigui molt freqüentat per aquells usuaris d'activitats diverses a l'aire lliure, com senderisme, bicicleta de muntanya, passeigs a cavall, escalada…. que cal compatibilitzar amb la conservació del patrimoni.
 
En aquesta línia totes les activitats a peu, amb bicicleta i/o cavall, organitzades per empreses i entitats hauran de ser sempre prèviament informades al Parc, també caldrà informar de totes les activitats que es realitzin dins l'horari nocturn.
 
Si Catalunya compta amb una activitat arrelada i molt practicada és l'escalada. Les activitats d'escalada coincideixen sovint a realitzar-se en indrets on abunden exemplars de flora i fauna singulars o de patrimoni cultural que cal protegir.
 
En l'orografia del Parc Serralada destaca l'acumulació de blocs granítics d'interès geològic o protegits, fruit de l'erosió natural del terreny, que ja fa anys són un potent reclam per la pràctica de l'escalada de blocs, modalitat d'escalada lliure sense fixacions, que ha convertit aquest sector en un lloc de referència pels practicants d'aquesta disciplina.
 
El lloc de concentració màxima de blocs en l'àmbit del parc és la zona de Can Boquet (Vilassar de Dalt), per aquest motiu s'ha posat en marxa un programa de protecció, en què col·laboren el Departament de Cultura de la Generalitat, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i el Parc de la Serralada Litoral, que inclou mesures encaminades a ordenar la freqüentació i garantir la protecció i la conservació d'aquests jaciments arqueològics.
 

Regulació de l'escalada al sector de Can Boquet

 
Està prohibit practicar l'escalada de blocs en els abrics prehistòrics de Can Boquet (Castell de Pedra, cova del Pont, cova d'en Joan, cova d'en Pau i cova de la Granota), que seran senyalitzats convenientment.
 
Cal respectar les visites guiades a elements del patrimoni arqueològic que es fan de manera periòdica als jaciments de Can Boquet.
 
Cal respectar les zones previstes d'aparcament, els camins de pas i les prohibicions de pas dels camins particulars, per una millor conservació de la vegetació autòctona. Cal recordar que aquests elements arqueològics estan ubicats en finques de titularitat privada.

 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.