Pànxing Pirineus

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Un gran dia per a Formigueres

Cerdanya Pirineus
formigueres-telemix-inauguracio-301223-ist-04
Doncs sí, un gran dia per a Formigueres. Aquest dissabte s'ha inaugurat la temporada 23-24 i a la vegada s'ha obert al públic el nou telemix, batejat amb el nom de Calmazeille. Aquesta és la crònica resultant del dia més important per a la "nova Formigueres", d'estació d'esquí a estació de muntanya.

Dissabte 30 de desembre de 2023. Primer dia d’obertura de Formigueres en aquesta temporada 23-24, que també ha estat la del dia de la inauguració del nou telemix Calmazeille, el primer del Pirineu. La jornada ha estat marcada pel sol radiant, temperatures suaus i força ambient a pistes.

Puntualment, pocs minuts abans de les 9 del matí els esquiadors ja s’esperaven a la plataforma de fusta del peu de pistes de l’estació, davant mateix de les caixes de venda de forfets, del restaurant, i de les botigues de lloguer i venda de material.

Els més impacients eren els membres del Club Esports Formigueres. Normal: després de força dies de lliscar per altres estacions, aquest cop jugaven a casa i ho feien amb una expectativa de luxe: inaugurar el telemix, el primer del Pirineu.

Un passadís de neu de poc més de 50 metres, degudament perimetrat, separava la terminal de les galeries comercials del peu de pista. I tan bon punt s’obria l’accés per part d’una operària de Formigueres, els clients han caminat pel passadís de neu. I ja a tocar de les noves cabines, de color negre lluent, esperaven instruccions.

Tot en un ordre, sense presses ni nervis, però amb cara d’il·lusió. Això sí, l’operària els avisava que només es podria pujar a les cabines, les cadires quedaven per a una altra millor ocasió. El fet que no hi hagués neu suficient ni a la plataforma de sortida ni a la d’arribada del telemix, obligava a pujar esquís o taula de surf en mà i fer-ho dins les cabines panoràmiques.

Valoració d’Eric Charre des de la primera cabina oberta al públic

Al diaridelaneu hem tingut l’honor de, oficialment, pujar amb la primera cabina oberta al públic en aquest dia 30: la cabina que sortia de la terminal a les nou i quatre minuts, ja que la nova instal·lació s’havia aturat uns pocs segons abans d’arrencar definitivament. Les coses del primer dia: comprovacions de seguretat de darrera hora, nervis, tensió, prudència….

Però no ens enganyem, la raó en ser el primers no era ni per privilegi ni per cap altra motiu excepcional, sinó per poder entrevistar Eric Charre, director general de Trio-Pyrénées, qui des de la mateixa cabina i ja remuntant metres a uns 4/5 metres per segon (pot arribar a 6m/segon) ens ha explicat sobre les primeres sensacions del nou giny mecànic ja obert al públic. I en aquest sentit ha explicat que “la primera sensació és de satisfacció, perquè és una innovació per a tot el Pirineu. Ofereix confort i vistes panoràmiques” i n’ha destacat “el silenci” amb el que es viatja a la cabina.

A més, ha posat en valor que, pel fet de ser un telecabina, permetrà “que els qui no siguin esquiadors també puguin gaudir de la muntanya, de forma fàcil. Una altra manera de gaudir de la muntanya, amb neu, perquè Formigueres ja no és només una estació d’esquí, ara ja és una estació de muntanya“.

Ha recordat que de cara a l’estiu el telemix estarà operatiu pensant en els excursionistes que volen visitar els llacs de Camporells, passejar per l’alta muntanya, però també estan valorant poder adaptar la pista forestal per a la baixada per gravetat (no a motor) en karts de muntanya i en bicicletes.

A la part final del trajecte, i quan ja es visualitzava el sostre de la terminal d’arribada, el director general ens ha avançat que després que l’any passat la gran inversió de Trio-Pyrénées fos per Portè-Puymorens i enguany per a Formigueres, ha assegurat que tot és a punt per, a partir de la propera primavera, iniciar les inversions a Cambra d’Ase. Està previst reforçar la innivació i canviar algun remuntador.

Michel Garcia, des de la terminal d’arribada

Michel Garcia, Alcalde Matamala, membre del Consell Departemental del Cantó dels Pirineus Catalans i president del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, una de les autoritats ahir presents en l’obertura al públic del telemix, valorava el moment desde la terminal superior del telemix de Formigueres.

Ha destacat la importància de la inauguració del telemix de Formigueres pel fet que “avui és un dia important, tant per Formigueres com per a Trio-Pyrénées, ja que aquest model de telemix és únic a França i permetrà completar l’oferta turística en el territori, sobretot l’esquí, i això malgrat les condicions climàtiques, actualment difícils per la poca neu a la nostra muntanya. Però malgrat això s’inicia una nova època, perquè el telemix permetrà l’accés hivern i estiu a aquest paratge dels Pirineus catalans i, a la vegada, consolida el treball a la zona”.

I els clients, què hi diuen?

Després d’entrevistar Eric Charre i Michel Garcia, tocava preguntar als primers viatgers que han fet ús de les cabines del nou Calmazeille.  Entre els usuaris hi havia unanimitat en destacar dues paraules per definir el seu primer trajecte amb el telemix: comoditat i rapidesa. Però han explicat més coses…

Serguei Valls és regidor a l’Ajuntament de Formigueres i anys enrere professor d’equí a l’escola d’esquí de l’estació. Li demanem la seva opinió del nou telemix i en destaca que és una instal·lació moderna, molt ràpida, tecnològica, lúdica i especialment útil per a les escoles d’esquí que treballin amb nens.

La Gabriela Castro Iturbide, de Llers (Alt Empordà) estava esquiant a Formigueres amb la seva família. La interceptem quan s’acabava de calçar els esquís al costat del seu home i filles. Explica que són habituals del forfet de Les Neus Catalanes, tot i que aquest any han optat per la fórmula que els hi ofereix Trio-Pyrénées. Sobre el fet que aquest dissabte hagin optat per Formigueres és perquè “precisament hem vingut per a provar el telemix” i “ens ha agradat molt”, a més de recordar que “també servirà per a l’estiu, per a la gent que ve a la muntanya a passar el dia amb bicicleta o a caminar”. El seu company, Jordi Fontdecava, creu que la instal·lació serà especialment útil en dies de mal temps.

Eva Herreros, de Barcelona i actualment vivint a Oxford, està passant uns dies amb la seva família a la segona residència que tenen al Capcir. Sobre la nova instal·lació ha declarat que “ens ha agradat molt. A la cabina hem pogut deixar els esquís al centre, hem estat asseguts, hem gaudit de les vistes i tot molt ràpid, perquè recordo que l’anterior telecadira era bastant lent per fer el mateix trajecte fins aquí. I sí, l’hem gaudit”.

Oriol Capdevila, de Girona, està e vacances aquests dies al Capcir amb la seva família i dues més. Hi seran fins al dos de gener i tenen previst esquiar tots aquests dies a Formigueres, de la qual en valoren l’ambient familiar, ideal per a anar-hi amb els nens (en porten cinc), i precisament per això ideal per a ells, tot i que la recomanen “a tothom”. Ens ha explicat que “portem tota la vida esquiant aquí a Formigueres i ara veure aquest telemix és una meravella“. Ha recordat que amb l’anterior telecadira el trajecte es feia amb vint minuts i que avui l’han fet en 7.

La família Prat-Rodríguez són de Girona i tenen una segona residència a Llívia. Més conegut com en Pep, quan l’interceptem amb la família a la terminal superior del telemix, recordem que ja l’any passat el vam entrevistar i enregistrar també aquí, a Formigueres, prova que són uns clients fidels a l’estació. Si els és possible, pugen cada cap de setmana.

En aquest sentit, recorda que ja hi havien vingut fa molts anys amb els socis del GEiEG, i que ara ho fan amb els de la Selva Esquí Club. Després de força dies esquiant a Portè-Puymorens, el fet que aquest dissabte fos el de l’obertura de l’estació i del telemix, ha estat l’excusa perfecta per esquiar aquí. Sobre el nou giny mecànic, en Pep raona que “és molt ràpid”, mentre que la Lídia creu que “per als dies de fred serà fabulós” i tots ells en valoren el sistema híbrid de cadires i cabines.

I la neu a les pistes?

Pel que fa a l’estat de pistes i la neu, ahir dissabte estaven obertes les pistes del sector telecadira serra de Mauri, amb neu natural i accessible via el nou telemix Calmazeille.

En definitiva, i fent-nos pròpies les paraules de Michel Garcia, la conclusió és la d’un dia molt important per a Formigueres i Trio-Pyrénées, i això malgrat la poca neu present a les muntanyes en aquesta temporada 23-24 que acaba de començar per a la “nova Formigueres”. Poca neu, cert, però la justa i necessària per esquiar en bones condicions.

Ivan Sanz Tusell – Diaridelaneu.cat

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.