https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Hem fet Pànxing amb… el Club de Surf Gregal

Maresme
822886b8bcab4cd0198b95c7add83d97.jpg
Quan veiem les platges del Maresme plenes de surfistes sobre les seves taules, segur que més d’un de nosaltres hem pensat “que xulo, deu ser fàcil!”. De fet el surf “només” consisteix a mantenir-se en equilibri, lliscant sobre una taula arrossegada per una ona, el major temps possible i sense caure a l’aigua. Fàcil, oi? Tres companyes del Pànxing van tenir el privilegi de provar aquest esport “tan fàcil” amb l’Antonio del Club de Surf Gregal. Elles mateixes aporten la vivència del seu primer contacte amb aquest esport.

Hem fet surf by… Montse Calopa
Una cosa és banyar-se al mar, com a simple banyista. L’altra és descobrir les opcions lúdiques i esportives que et pot oferir el mar.
Aquesta és la proposta que fan des del Gregal: descobrir que aquí, al Maresme, també pots practicar surf. Com a les ‘pel·lis’ americanes, però en català i de la mà de l’Antonio, xicot que s’ha dedicat (vida i temps) a surfejar per diferents mars.
Instal·lades a la platja de Vilassar de Mar-Cabrera (abans Apeadero per als maresmencs), rebem la primera classe teòrica de surf.  
Primer pas: saber llegir la formació de les onades, que no les provoca el vent, sinó els moviments de sorra. Intentar llegir el mar!
Segon pas: tocar/familiaritzar-nos amb la planxa/taula de surf. Conèixer les parts que la formen. Molt lleugera i portable, la que jo utilitzo. Ideal per a novells. 
Després de fer els estiraments, la trepitgem, comencem a surfejar en terra ferma. Imitem els surfistes de les ‘pel·lis’, ens surt igual (a la sorra de la platja). Ens hem engrescat i demanem anar a l’aigua. Ens lliguem la planxa al turmell i entrem. Jo no he estat ni dos segons damunt la planxa… que ja sóc sota l’aigua!! Ho torno a intentar i aconsegueixo, com a màxim, mantenir l’equilibri (estirada) i nedar sense rumb. La mar es mou molt… no para quieta!! 
La definició del diccionari diu: planxa de surf ESPORT Planxa sobre la qual l’esportista, dret o bocaterrosa, manté l’equilibri mentre plana sobre la cresta d’una onada. 
Bé, jo he pogut mantenir l’equilibri (i la dignitat) estirada bocaterrosa. Entenc que no arribaré gaire lluny només amb una classe. Tot i saber quins moviments fer per posar-me dreta, no passo d’estar estirada. Així que continuaré estirada fins a la propera lliçó, amb permís del mestre Antonio.
 
 
Hem fet surf by… Mariona Reverter
Fa una tarda fantàstica i a l’espigó de Garbí a la platja de Vilassar de Mar ens espera l’Antonio. En tenim moltíssimes ganes, cap de nosaltres ho ha provat mai.
Ens dóna uns vestits de neoprè i les planxes, que són força grans però molt lleugeres, ens comenta que són de fibra de vidre. Un cop a la sorra, ens inicia amb la teoria del surf.
Després d’un breu escalfament de braços i cames, ens col·loquem de peus a sobre de la taula a la sorra mirant cap al mar. L’Antonio ens explica quina és la posició que hem de tenir, com hem de moure els braços per avançar sobre l’aigua i, el més complicat, com hem de passar de la posició d’estirats a la posició alçada. La veritat és que sobre la sorra no sembla tan difícil…
Al cap d’una estona de practicar ja tenim unes ganes boges d’entrar a l’aigua. O sigui que allà anem…
Ens estirem panxa avall sobre les nostres taules i comencem a remar per anar mar endins. La primera sensació és que la planxa no és tan estable com un es pensa en un inici. Es mou molt sobre l’aigua i costa mantenir l’equilibri sobre ella. Al cap d’una estoneta, però, aquesta sensació va desapareixent, ens sentim més segures i ja ens és més fàcil de controlar.
El segon pas consisteix a passar de la posició d’estirada a asseguda sobre la planxa. Bé, això de moment veiem que no és massa complicat, però després passem al tercer pas: de peu sobre la taula!!!! Aquí sí que la cosa es complica, i molt!!! Ho intentem moltes vegades però la planxa es mou molt, perdem l’equilibri i caiem a l’aigua de forma reiterada. Estem passant més temps a l’aigua que sobre la taula.
Això si… ens ho estem passant de meravella!!!
Bé, s’acaba el temps. Què dir-vos? Que val molt la pena, que ens ho hem passat genial i hem rigut molt. Ei!!! Que el surf enganxa, i l’Antonio del Club Gregal és un gran professional que us ajudarà a gaudir “a tope” d’aquest esport, ja sigui ara a l’estiu o a l’hivern, això si, amb remullada assegurada.
 
 
Hem fet surf by… Cristina Vico
Només arribar, l’Antonio ens fa una classe teòrica per diferenciar, mínimament, el surf del paddle surf. Ja hem après una cosa nova! El surf utilitza taules més lleugeres i petites. 
L’Antonio és una persona propera i somrient que de seguida em fa sentir còmoda, tot i ser la meva primera vegada com a “surfista”. De seguida connectem i el bombardegem a preguntes.
Ens explica, d’una forma planera i natural, alguns conceptes bàsics en referència a les onades i també al material que farem servir. Seguidament, ens fa fer uns quants exercicis d’escalfament i ja comencem a practicar amb la taula sobre la sorra. 
El moment àlgid esdevé quan l’Antonio ens explica què és el “take off”: estirada a sobre de la taula, de col·locar un peu a sobre de la taula, incorporar el tors i pujar l’altre peu per quedar-te dreta sobre la taula. No em vull imaginar com deu ser aconseguir això dins l’aigua!
A continuació, i amb molta empenta, ens capbussem a les aigües maresmenques, lliures i tropicals. Ens estirem sobre les taules i comencem a remar. El vent ens porta una mica de bòlit, però aconseguim allunyar-nos força. L’Antonio ens anima i ja ens adverteix que el primer dia és molt difícil aconseguir posar-se dretes. Nosaltres, però, no parem d’insistir, fins que arriba un moment en què, entre riures, m’adono que els braços ja no responen i que cada cop serà més difícil aconseguir-ho… Sempre queda provar una segona sessió! He aconseguit seure amb les cames obertes sobre la taula (rotllo cavallet)… tot un èxit! 
Mai hagués pensat que m’agradaria tant aquesta experiència. La sensació és una barreja de llibertat i connexió amb el mar, el cel i els companys que em fa sentir molt feliç! 
Gràcies Antonio! Han estat un parell d’hores fantàstiques. Segur que repetim!
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.