https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

L’escalada, un esport en plena expansió

Maresme
23e0d7c99b99e61dea8f3bded56d59b9.jpg
Moltes persones pensen que l’escalada és només un esport per aventurers o atletes extrems. Però la realitat és que cada cop més gent, de qualsevol condició física i edat, gaudeix d’aquest esport que, a més de posar-te en forma, resulta divertit i aporta nombrosos beneficis per a la salut física i mental. 

La pràctica d’escalada des de jovenets (entre 5 i 14 anys) és especialment aconsellable, ja que els nens aprenen a escalar de forma molt natural mitjançant el joc i poden, en cas de ser aquest el seu objectiu, desenvolupar un nivell esportiu molt alt en relativament poc temps. No és estrany que nens d’entre 10 i 16 anys arribin a tenir un nivell pròxim al d’escaladors professionals adults.
 
Com introduir-se en l’esport?
Actualment ja no és necessari “anar a la muntanya” per poder escalar (malgrat, òbviament, aquesta possibilitat segueix existint i és molt atractiva). L’escalada s’ha convertit, també, en un esport “urbanita” gràcies a l’enorme proliferació de rocòdroms on practicar-la en estructures artificials que permeten la simulació i aprenentatge quasi il·limitada de tipus de moviments.  Els rocòdroms són un entorn ideal per a la introducció i pràctica de l’escalada amb nens, ja que no cal desplaçar-se fora de la ciutat, es pot combinar amb horaris escolars i, sobretot, permet una supervisió i planificació del procés d’aprenentatge en condicions de seguretat total.
 
Beneficis físics de l’escalada per a nens
L’ escalada és un perfecte instrument per millorar les condicions físiques dels més petits (entre 5 i 8 anys) mitjançant jocs i la pràctica de l’esport per pre/adolescents (de 9 a 14 anys).
En l’àmbit físic, l’escalada:
• Enforteix i tonifica els músculs de tot el cos.
• Desenvolupa una major resistència i força.
• Millora la flexibilitat, la coordinació i l’equilibri.
Prova d’aquests beneficis és que cada dia és més recomanat per professionals de la salut com psicomotricistes, fisioterapeutes i osteòpates.
 
Beneficis psicològics pels nens
Tant en l’àmbit de l’escola com en la vida quotidiana, l’escalada aporta valors que tenen a veure amb la auto superació i la motivació, reforça  l’autoestima i potencia la concentració i l’atenció.
En concret:
• La progressió per la paret, amb els agafadors de mans i suports als peus, requereixen un alt grau de concentració, atenció i creativitat.
• L’escalada ajuda a millorar l’auto-avaluació i a identificar i ampliar els límits personals.
• Reforça sentiments positius, com l’orgull, la superació i la satisfacció.
• També millora l’autoestima i la confiança en un mateix.
• Al tenir la ment ocupada en la recerca estratègica de la següent presa, es deixen de costat els problemes i s’arriba a un estat de relaxació mental.
 
 
L’escalada com tractament per a malalties psicològiques
Molts terapeutes han començat a recomanar l’escalada per a nens hiperactius i amb problemes d’atenció. Molts nens amb TDAH també tenen problemes en el sistema motor, per exemple falta de reflexos o d’equilibri, aquestes dificultats poden ser millorades a través de l’escalada terapèutica.
 
També nens amb  Asperger o Autisme, síndromes caracteritzades per trastorns en la interacció social i l’empatia emocional, poden beneficiar-se d’un esport on el treball en equip per resoldre un problema d’escalada (especialment en el bulder) i la confiança en el company (escalada esportiva) són fonamentals. Nens amb problemes de conducta també poden complementar els tractaments psicoterapèutics amb l’escalada terapèutica.
 
En definitiva, encara que l’escalada és un esport que pot practicar-se en una franja d’edat molt àmplia, és especialment recomanable iniciar-se en ell com més aviat millor i ara, gràcies a l’existència de sales d’escalada (rocòdroms) és molt més senzill.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.