https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Maresme

L’Odina, la recuperació del passat nàutic

Maresme
ed8fdc946eeac5078fea95a11a2c73ee.jpg

El vent a la cara, la salabror als llavis i totes les onades del Mediterrani sota els nostres peus. Sensació de llibertat, la immensitat del mar davant dels ulls i els xisclets, una barreja d’emoció per l’aventura i de por pels moviments que les onades provoquen, dels més petits del vaixell. Arrenquem la nostra aventura a bord de l’Odina!

El capità de l’Odina, l’Oriol Ferran, ens espera al port d’Arenys. És una tarda ventosa que ha aixecat un cert onatge. Donat que la sortida d’avui és un tant especial perquè ens acompanyen alguns “peques”, l’Oriol ens avisa que serà bo escurçar el pla inicial (en  benefici dels nostres estómacs!!).
 
Tot i això, l’experiència val la pena: les sensacions de navegar són sempre de llibertat, contemplar el blau immens davant dels ulls, gaudir del perfil d’Arenys des d’una perspectiva no habitual, el vol de les gavines per sobre nostre, les capbussades dels corbs marins…
 
L’Oriol ens fa cinc cèntims de la història de l’Odina, una construcció de Josep Maria Casablancas per la pel·lícula Capità Escalaborns (1989). És una recreació d’una barca de mitjana, l’embarcació tradicional que feia la navegació de cabotatge a la costa catalana fins a inicis del segle XX. Aquesta construcció de l’Odina es va fer sobre l’antiga estructura d’una tranyina construïda el 1948 a les drassanes Sala de l’Escala. No és un vaixell gran però, per als no entesos, els seus 8 metres d’eslora, més els 3 metres de bauprès, són suficients per fer-lo molt gran als nostres ulls.
 
 
El Moll, un projecte de mar
L’Odina és un dels molts projectes que tira endavant El Moll, una proposta nascuda el 2013 per aconseguir que el Port d’Arenys sigui un punt de referència de vaixells i  navegació clàssica. L’Oriol explica que “a partir d’aquest punt de partida, hem anat afegint idees i projectes nous, des de la promoció de noves activitats econòmiques i oficis fins a nous projectes culturals, d’esbarjo i d’oci relacionats sempre amb l’àmbit nàutic i marítim”.
 
 
De fet, l’Odina és l’exemple d’una de les prioritats d’El Moll, que és crear un espai per a la història nàutica i la construcció naval, establint una flota de vaixells clàssics i d’època al Port d’Arenys de Mar i impulsant un projecte emblemàtic de recuperació naval, mitjançant una aula-escola d’oficis. D’altra banda, l’Oriol comenta que un altre dels eixos en què treballen és “impulsar un projecte d’interpretació de la nàutica i la pesca amb propostes didàctiques i pedagògiques que tinguin interès per l’escola i també pel turisme familiar i el turisme internacional, i a la vegada propostes relacionades amb el concepte de turisme pesquer”.
 
Per tirar endavant tots aquests projectes, El Moll té acords de col·laboració amb diferents estaments, entitats… concretament, “per anar incorporant nous vaixells al projecte, ens està funcionant molt bé l’Aula de mar, una activitat iniciada amb joves aprenents-alumnes de l’Institut Els Tres Turons que permet, d’una banda, la recuperació de vaixells i, d’altra, ensenyar oficis a joves estudiants”.
 
 
Entre onades i les interessants explicacions de l’Oriol, i quasi sense sentir el moviment del vaixell, ens adonem que hem tornat a entrar a port quan les criatures criden “els mini fars, els mini fars!!”. Baixem de l’Odina amb ganes de més i amb l’aprenentatge d’un projecte apassionant per al manteniment del patrimoni nàutic i mariner de la comarca del Maresme.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.