Pànxing Pirineus

25, abril del 2024

Search
Close this search box.

25, abril del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

La Garrotxa: volcans i molt més

Pirineus
4347e310402ba43582a0bf8cb21e0c5b.jpg
Catalunya disposa de la regió volcànica més ben conservada de la Península Ibèrica amb més de 40 volcans i 20 colades de lava. Vegetació diversa, flora molt rica i innumerables espècies d’animals habiten en un paisatge serè i equilibrat molt singular. És el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un espai natural protegit format per 11 municipis i 28 reserves naturals entre les quals es troben la Fageda d’en Jordà i els volcans del Croscat i del Montsacopa. Però aquest Parc Natural és molt més. 

A la població garrotxina de Sant Joan les Fonts es troben dos indrets singulars i amb interès turístic destacable: les impressionants colades basàltiques i el castell medieval Estada Juvinyà. Al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts es poden veure fins a tres colades de lava que van baixar consecutivament per aquest ram de riu i que, una vegada refredades, van formar columnes i lloses. A la zona, a més, destaquen els boscos de ribera i l’arquitectura industrial. D’altra banda, el castell medieval Estada Juvinyà és un espai on es donen a conèixer els principals atractius i llocs d’interès de la zona. La Casa Fortificada, que data del segle XIV, compta amb una torre defensiva del segle XII, un canal medieval i un canal modern. A més, també es pot veure un molí fariner i un audiovisual de Sant Joan les Fonts i la Garrotxa.
 
La cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca és una de les imatges més representatives de la comarca. De 40m d’alçada està formada per la lava de dues colades provinents de volcans d’Olot i de Begudà. Tot i que aquesta és la zona més popular del municipi, el barri vell de Castellfollit de la Roca també destaca per ser d’època medieval, on us podeu endinsar pels carrers estrets, gaudir de les vistes de les places miradors i observar amb detall els edificis construïts amb material volcànic. L’Església Vella-Museu és actualment el centre cultural de la població i des del seu campanar es pot veure una bonica panoràmica del nucli vell i de la vall del Fluvià. 
 
El nucli antic de Sant Feliu de Pallerols i els seus voltants mereixen una visita tranquil·la i sense presses. El conjunt d’elements històrics i arquitectònics dels segles XII i XIII, les cases de la Sagrega i la Cellera, el Firal, els ponts medievals, el molí de la Conqueta, el molí gros, les cases pairals de Can Trias i Can Viola o l’edifici modernista de Can Casas són alguns dels indrets de més interès i que es poden visitar en diversos itineraris que es realitzen a la zona. En plena natura es pot gaudir de les colades de lava del riu Brugent procedents de l’erupció del volcà del Traiter, el volcà de Sant Marc i el riu Brugent, que es troba en molt bon estat de conservació.
 
 
El municipi de Les Preses compta amb dos indrets amb parada obligatòria: l’àrea de Xenacs i el Parc de Pedra Tosca. El mirador de Puig Rodó, situat a l’àrea de Xenacs és un excel·lent paratge per gaudir de bones vistes de la Zona Volcànica de la Garrotxa. D’altra banda, el Parc de Pedra Tosca és un espai rural explotat per l’home i posteriorment abandonat. Laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes són el resultat de l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori d’una excepcional duresa. La restauració i la recuperació d’aquest espai ha rebut el Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba.
 
Per últim, la vila medieval de Santa Pau gaudeix d’un nucli antic excepcional. Passejar pels seus carrers, contemplar els edificis singulars i veure les panoràmiques esplèndides sobre la vall del Ser des del sector est del municipi són algunes de les millors opcions per a passar un estona agradable. A més, si el dia és molt clar es pot veure, fins i tot, el golf de Roses i el mar. El nucli antic també compta amb un castell bastit als segles XIII i XIV, una plaça porticada o Firal dels Bous que servia d’aixopluc al mercat i l’església gòtica de Santa Maria, d’una sola nau.
 
Per a més informació us podeu adreçar al Casal dels Volcans del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, situat a la Torre Castanys del Parc Nou d’Olot i que ha fet 30 anys recentment.
 
 
Podeu consultar els horaris d'obertura actualitzats al web o facebook del Parc.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.