https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

La Ruta Modernista

Maresme
086218b2ac4369b7cefd2acbee0be8b1.jpg

Mataró i Canet ofereixen una ruta modernista on es mostren edificis emblemàtics de Puig i Cadafalch, Gaudí i Domènech i Montaner. La ruta neix amb la intenció de mostrar al públic en general el centre històric de Mataró i Canet de Mar.

Tot i que no pretén donar una visió exhaustiva de tot el patrimoni modernista que atresoren aquests dos municipis, aquest itinerari serà una magnífica oportunitat per conèixer els recursos més destacats. A partir dels elements que formen part d’aquesta ruta també n’hi ha altres que s’ofereixen en cada municipi del Maresme.
El preu de la ruta és de 16 euros i els menors de 7 anys tenen l’entrada gratuïta. El preu del dinar a un restaurant modernista és de 15 euros i 12 euros per als nens. La gestió i reserva de l’itinerari es duen a terme a través de les oficines de turisme de Mataró i Canet de Mar.

El patrimoni modernista que forma part d’aquesta ruta inclou:

Mataró

1. Saló de Sessions de l’Ajuntament (1893)

La Riera, 48

L’any 1893, Josep Puig i Cadafalch, que aleshores era l’arquitecte municipal, va assumir la reforma del Saló de Sessions. Del seu projecte en destaca la decoració de l’enteixinat del sostre, que va fer encreuant bigues decorades amb sanefes i diversos escuts i símbols emblemàtics i que ha estat reformat amb ocasió de l’Any Puig i Cadafalch.

2. La Beneficència (1894)

Carrer de Sant Josep, 9

La Beneficència, projectada probablement l’any 1892 i construïda el 1894, fou concebuda com a casa de la caritat de Mataró per acollir orfes i dones i era un centre educatiu per a col·lectius desfavorits. L’austeritat de les façanes es trenca només per escadussers elements ornamentals: rajoles amb l’escut heràldic de la ciutat, finestrals amb columnes, corol·les amb capitells d’inspiració medieval i elements escultòrics d’Eusebi Arnau.

3. Casa Coll i Regàs (1897)

Carrer d’Argentona, 55

Encàrrec de l’empresari Joaquim Coll i Regàs l’any 1896, la Casa Coll i Regàs és una de les primeres grans obres de Puig, en què combina magistralment formes arquitectòniques medievals i barroques amb influències mossàrabs i del nord d’Europa. Les reixes de ferro forjat, els elements escultòrics d’Eusebi Arnau, els esgrafiats, les rajoles i les vidrieres emplomades són un exemple de l’eclecticisme arquitectònic de l’època i una demostració de la importància de la llar per a la burgesia de l’època.

4. Cooperativa Obrera Mataronina – Nau Gaudí

Carrer de la Cooperativa, 47

La Cooperativa Obrera Mataronina, coneguda com a Nau Gaudí, és una de les primeres obres de l’arquitecte Antoni Gaudí. De tots els projectes que Gaudí va idear per encàrrec d’aquesta cooperativa, l’únic que es va construir, l’any 1883, va ser la sala de blanqueig de cotó, l’actual Nau Gaudí. Els elements singulars de la nau són els arcs parabòlics, tan característics de l’arquitectura gaudiniana, donant com a resultat una nau molt àmplia i diàfana i un petit edifici circular de latrines conservat a l’exterior i compartimentat en quatre urinaris. La Nau Gaudí acull la col·lecció Bassat d’art contemporani de Catalunya.

Canet de Mar

5. Riera Sant Domènec

La riera Sant Domènech era una de les zones més nobles de la vila i l’emplaçament escollit per alguns “americanos” per fixar-hi la seva residència. En són un exemple les cases de Joan Boher Gibert, al número 18, o la de l’hisendat Josep Móra i Tarrats, al número 20, qui va fer fortuna a Puerto Rico.

6. Casa Roura (1891-1892)

Riera Sant Domènec, 1

Lluís Domènech i Montaner va projectar la residència d’estiu de Francesca Roura Carnesoltes, cunyada seva, al mig de la riera Sant Domènech. L’arquitecte va construir un edifici inspirat en l’estil neerlandès que destaca per l’ús del maó vist. Domènech va resoldre les façanes amb frontons esglaonats, tot i que a la façana principal va col·locar una fantasiosa torre de planta circular que feia les funcions de mirador. La coberta cònica està revestida amb ceràmica vidriada de colors, mentre que a la cornisa sobresurten gàrgoles zoomòrfiques. És interessant el treball de forja de les baranes amb decoració vegetal. A l’interior, destaca una gran llar de foc amb una al·legoria del descobriment d’Amèrica i el mosaic del paviment, d’inspiració clàssica. Actualment és un restaurant i el punt de parada del dinar de la ruta.

7. Ateneu Canetenc

(1884-1885)

Xamfrà Riera Sant Domènec i carrer Ample L’Ateneu, que té una estructura geomètrica amb un frontó amb rosassa a la façana de la riera, és el primer edifici fet per Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar. L’edifici, on actualment hi ha la biblioteca, va ser aixecat sobre una casa antiga i ha estat la seu de diverses associacions culturals i polítiques. També ressalta el xamfrà, que té un cos curvilini acabat en cúpula, amb un penell de forja en forma de drac. D’altra banda, el ferro forjat és molt present a la imatgeria de l’edifici i a la balconada, mentre que els esgrafiats abunden a tota la façana.

8. Casa Domènech i Masia Rocosa

Casa Museu Lluís Domènech i Montaner (1918 i 1920)
Xamfrà Riera Gavarra amb Riera Buscarons

Aquest conjunt museístic està integrat per dos espais de gran interès patrimonial: Can Rocosa, una masia del segle XVII, i la Casa Domènech, d’estil modernista. L’edifici sobresurt per l’elegant tribuna de la façana principal, d’arcs lobulats amb esvelts trencallums i elements florals i zoomòrfics. A l’interior, Domè-nech va col·locar elements decoratius que va fer servir en altres edificis i projectes. La Casa Domènech, que va ser l’habitatge d’estiu de la seva família, mostra l’espai més íntim de l’artista. El recorregut per la casa passa per diferents espais, dedicats a les festes del poble, a la influència de la família, a la història de la casa i a l’àmbit familiar.
A la Masia Rocosa, que va ser el taller d’arquitectura de Domè-nech i Montaner i el lloc on va desenvolupar una gran part dels seus projectes, hi ha la vessant més professional del personatge com a arquitecte, editor, polític i intel·lectual. A la sala que va ser el seu despatx es conserva una gran llibreria i la taula de dibuix dissenyada per l’arquitecte.

Delegació de Turisme de la Diputació de Barcelona
www.diba.cat/turisme
Costa de Barcelona Maresme
www.costadebarcelonamaresme.cat
Turisme de Mataró
www.mataro.cat
Turisme de Canet de Mar
www.canetdemar.cat

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.