https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Maresme

La subhasta del peix, tot un espectacle

Maresme
e054be95ee5e86d00256743563d9615d.jpg

Arenys de Mar és un dels ports més importants de Catalunya. D’ell surten les preuades gambes d’Arenys i els calamars que arriben a taula, després de passar per un dels espectacles més curiosos, la subhasta del peix. A Arenys de Mar es duu a terme a La Llotja Nova, un dels principals atractius turístics tant del municipi com de la comarca.

Cap a les 4 de la tarda arrenca el moment més pintoresc del dia a Arenys de Mar. Arriben els primers vaixells a Port encapçalant una llarga processó de gavines que intenta aconseguir un bon àpat. Els primers en arribar són els que practiquen pesca de palangre i del tremall. Una vegada al moll, els pescadors amarren bé les seves embarcacions, treuen tota la captura del dia i es dirigeixen cap a la Llotja Nova on les caixes de peix fresc brillant, encara regalimant aigua i molt bellugant, seran pesades per passar a la subhasta. I de sobte la tecnologia irromp en aquesta activitat centenària, la pantalla s’encén i un reguitzell de números i lletres indica les espècies en venda i el seu preu, aquest baixa, baixa, baixa ràpidament, mentre els compradors -peixaters- han de ser prou ràpids, però alhora prou pacients, per no pagar un preu desorbitat. El primer en prémer el botó del seu comandament serà qui s’emporti el peix a casa. Les captures es subhasten a mida que arriben, primer els de pesca de palangre i tremall i per últim, ja pels volts de les 6 de la tarda, els vaixells d’arrossegament. El més preuat, sens dubte, el calamar i la gamba d’Arenys. 
 
 
Malgrat la tradició marca la subhasta a la tarda, alguns matins també hi ha subhasta a la Llotja Vella. És a primera hora, amb el primer raig de sol, quan arriba la flota d’encerclament, els que durant la nit, i amb l’ajut d’un punt de llum, atrauen, majoritàriament, peix blau. Segons la temporada, se subhasten sardines i anxoves, entre d’altres espècies. Tot i això, no sempre hi ha moviment a la Llotja Vella ja que la flota d’encerclament, a vegades, descarrega a altres ports com el de Blanes.
 
Un atractiu turístic d’importància
A la Llotja Nova, darrera les grades dels peixaters, hi ha un passadís on, sobretot a la primavera, està a vessar de canalla. Aquest és l’indret reservat pels visitants, des d’on es pot viure la subhasta del peix d’Arenys en primera persona. Al llarg de la setmana són molts els que s’acosten fins al Port per presenciar-la, turistes i curiosos, però no és fins al mes d’abril quan es comença a omplir d’infants i joves. Molts centres educatius del Maresme aprofiten la proximitat de l’indret per fer una classe diferent, ja que la subhasta és un atractiu per a les escoles, una manera divertida i experimental d’aprendre les espècies de peix, les tècniques de pesca i la cultura del mar en general. 
 
 
A la major part de les instal·lacions del Port d’Arenys s’hi pot accedir, caminant, de manera gratuïta. Es poden veure les barques amarrades, les que arriben amb la captura del dia o l’espectacle de la subhasta a la Llotja. 
 
Amb el Calamarenys es torna als orígens
La modalitat electrònica de subhasta és la més moderna però, una vegada l’any, i amb motiu del Calamarenys, Arenys de Mar es remunta diverses dècades enrere. Torna a acollir una subhasta com les d’abans, les que només es veuen a les poblacions pesqueres més petites, una subhasta en la que es crida a viva veu l’espècie i el preu del producte. Enguany es durà a terme el dissabte 24 d’octubre a les 11h al pati del Calisay, al bell mig del municipi. 
 
La subhasta tradicional és un dels atractius del Calamarenys però també ho és la gran quantitat de menús i plats diversos que es poden tastar al municipi on el calamar és el producte principal.
 
RESTAURANT OPENSPORTSCAFE
Riera Bisbe Pol,65 – Tel. 93 795 92 36
Pizzeta de calamars d’Arenys
Preu: 14,90 € (IVA inclòs)
 
BAR RESTAURANT CAL XAVI
C/ Pau Costa, 16 – Tel. 93 792 38 50
Dilluns tancat
Calamars a l’andalusa + copa de vi
Preu: 10 € (IVA inclòs)
 
LA CASA DEL MAR
Zona Port s/n – Tel. 93 792 35 46
Calamar de potera a la bruta 25 €
Calamar de potera arrebossat 13,50 €
Calamar de potera a la planxa 13,50 €
Calamar de potera encebat 16€
Calamar de potera saltat amb favetes 16 € (IVA inclòs)
 
CLUB NÀUTIC ARENYS DE MAR
Zona portuària s/n
Tel. 93 795 83 57 / 663 93 49 59
Vespres tancat, excepte divendres i dissabte nit
Cruixent de calamar de potera amb verdura de temporada
Preu: 19 € (IVA inclòs)
 
TAS TAM
Riera Bisbe Pol, 45 – Tel. 93 792 51 30
Calamars d’Arenys farcits en la seva salsa
Preu: 14,50 € (IVA inclòs)
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.