Pànxing Pirineus

28, maig del 2024

Search
Close this search box.

28, maig del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Les i Poi d’Unha, dues vies ferrades a la Val d’Aran

Pirineus
6fbba28d42cb122392c885ac9eb31b12.jpg
Les Vies Ferrades són una de les moltes activitats d’oci i muntanya que amb més demanda compten darrerament. A la Val d’Aran, on les vies ja són una activitat consolidada des del funcionament de la Via Ferrada de Les, aquesta temporada s’hi ha afegit la Via Ferrada de Poi d’Unha. Amb aquesta nova via la Val d’Aran millora la seva qualitat com a destí turístic de turisme actiu i esportiu, assolint reconeixement estatal i internacional.

Via Ferrada de Les
 
Aquesta Via Ferrada va ser la primera equipada de la Val d’Aran, ubicada al terme municipal de Les (darrere del càmping CAUARCA), a uns vint quilòmetres de la capital Vielha. A la via s’accedeix per un caminoi que s’obre a la dreta, després de caminar uns 100 metres des de l’entrada del càmping. La via, no gaire llarga, està diferenciada en dos trams, un primer molt esportiu i atlètic, de certa dificultat, i un segon més fàcil, assequible a qualsevol persona i pensat per a la iniciació en aquesta mena de vies.
 
Equipada des de l’any 2011 amb materials de primera qualitat, i inèdits a altres vies ferrades catalanes, no és gaire llarga, amb una longitud total d’instal·lacions d’uns 450 metres, es pot realitzar en unes 3 hores aproximadament (incloent el camí d’arribada fins a peu de via i el retorn al municipi de Les). El primer tram, el més dificultós, destaca pel primer mur de gran verticalitat en el que s’haurà de superar algun desplom, superada la paret es continuarà pujant fins arribar al pont tibetà, instal·lació d’uns 12 metres de llargada amb una caiguda de 200 metres. Passat el pont s’arriba a una placa llisa que posa la fi al primer tram. A partir d’aquí hi ha un camí de retorn a l’inici de la via, o bé, si la volem finalitzar fent el segon tram, es travessarà una zona boscosa per començar aquest tram amb una altra paret força vertical però de fàcil accés.
 
 
Els metres finals són senzills i permeten gaudir d’unes meravelloses vistes de la població de Les. Ja només resta el retorn a Les, bé pel camí de Soberpèra, o pel camí dera Carraspa. Tots dos recuperats especialment per facilitar-ne l'accés. Encara que la Via Ferrada és de lliure accés, és obligatori portar material especial de seguretat (casc i cap d'ancoratge de doble de ferrada), així com tenir una certa tècnica, es tracta d'una activitat idònia per a realitzar-la acompanyats d'un guia.
 
Via Ferrada de Poi d'Unha
 
El passat mes de maig la Val d’Aran inaugurava la Via Ferrada de Poi d’Unha , una instal·lació que amplia l’oferta de la comarca en turisme esportiu i d’aventura. Amb un recorregut de 800 metres, i un desnivell de quasi 500, es converteix en una de les vies més llargues de la Península. La Via Ferrada de Poi d’Unha consta de 3 trams de diferents dificultats. El primer és nivell d’iniciació; el segon ja considerat difícil, aquí es troba una vertical i aérea escala de cable i un pont tibetà de vint metres. El tercer tram, també catalogat de difícil, discorre per una paret vertical fins un desplom d’una vintena de metres. A partir d’aquí es continua pujant fins la cota 1.930 on finalitza la via. Des d’aquest punt es pot optar per continuar la pujada fins el cim del Poi d'Unha, 2.221 metres, des d’on es gaudeix de les vistes de la Maladeta i l’Aneto, o començar la baixada. El recorregut sencer pot ocupar, depenent de la preparació i el ritme, entre 4 i 5 hores.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.