https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

El Modernisme, llegat cultural i arquitectònic vinculat al Maresme

Maresme
argentona_generals_031_JMArenaza
Entre finals del segle XIX i principis del segle XX es va estendre per Europa un moviment cultural caracteritzat pels detalls, els motius vegetals, l’asimetria i el dinamisme de les formes. Es tractava del Modernisme, un moviment que va impactar en totes les manifestacions de l’art i que al Maresme va tenir la seva màxima expressió en l’arquitectura, propiciat per les famílies burgeses que volien demostrar el seu poder adquisitiu en les seves residències.

Així, i gràcies als arquitectes nascuts o vinculats al Maresme com són Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner, Ferrés i Puig, Cabanyes i Mas i Morell, el Maresme es va convertir en un petit paradís modernista, on s’hi poden trobar gairebé 300 recursos vinculats a aquest moviment cultural. Fàbriques, escoles, torres, panteons, capelles, ateneus, ajuntaments, conjunts de carrers, cases… tot un patrimoni per descobrir. 

modernisme
El Masnou – JM Arenaza

Alguns municipis de la comarca tenen rutes turístiques sobre el Modernisme consolidades, com Canet de Mar, Mataró, Argentona, El Masnou i Sant Andreu de Llavaneres. Però altres poblacions, com Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Calella, Malgrat de Mar, Premià de Mar, Premià de Dalt, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar també tenen recursos modernistes. Aquest 2023 es commemora el 100è aniversari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, és l’Any Domènech.

Casa Coll i Regàs – Ajuntament de Mataró
Ca l’Alfaro, Sant Andreu de Llavaneres – JM Arenaza

Canet de Mar es pot considerar el bressol del Modernisme. És on l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner tenia el seu estudi i la casa familiar, i experimentava amb els materials i maquetes que després traslladaria a alguns dels seus edificis més importants, com l’Hospital de Sant Pau o el Palau de la Música de Barcelona. A la localitat costanera hi ha la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, patrimoni emblemàtic del municipi, així com altres cases, l’Ateneu Canetenc, l’antic escorxador municipal o el Castell de Santa Florentina. 

Castell de Santa Florentina – Javi Cabrera

Tal és la seva importància, que cada any, precisament ara pel setembre, la vila torna als segles XIX i XX per reviure la Fira Modernista, on personatges d’època recorren els carrers i reviuen històries centenàries, però també es ressegueix el patrimoni arquitectònic, la gastronomia, els oficis artesans i els costums de l’època. La fira se celebra del 15 al 17 de setembre.

A Mataró s’hi troba la Nau Gaudí, el km 0 del Modernisme per ser la primera obra del reconegut arquitecte Antoni Gaudí, qui es va convertir en el símbol modernista de Catalunya. En aquesta nau és on va experimentar amb els arcs parabòlics com a elements estructurals. Però també hi ha altres espais amb la marca modernista, com el Saló de Sessions de l’Ajuntament, la botiga “La Confianza”, la Casa Coll i Regàs o l’antiga casa de la caritat “La Beneficiència”, tots ells dissenyats per Josep Puig i Cadafalch, qui va ser l’arquitecte municipal de la capital del Maresme, la seva ciutat natal.

modernisme
Botiga La Confianza – Ajuntament de Mataró

Argentona és un altre dels municipis que han cuidat el seu patrimoni modernista, que té grans exemples com la Casa Puig i Cadafalch o la Casa Garí, on va estiuejar Puig i Cadafalch, a més de la Torre d’Aigües del Cros. Per la seva banda, Alella amaga joies modernistes en espais com un celler: el d’Alella Vinícola, projectat per Jeroni Martorell, però també la Fàbrica de pintures del segle XIX i la Torre del Governador. I a El Masnou, arquitectes com Bonaventura Bassegoda i Amigó, Gaietà Buïgas o Domènec Boada també van deixar un llegat que a dia d’avui llueix orgullós.

modernisme
Casa Puig i Cadafalch – JM Arenaza

Els pobles i ciutats més intrínsecament vinculats al Modernisme organitzen rutes especialitzades als emblemes del moviment, una gran oportunitat per descobrir l’empremta que aquest moviment, especialment cultural, va deixar al Maresme.

Font: Consorci de Promoció Turística – Costa del Maresme

Si t’ha agradat llegir el reportatge El Modernisme, llegat cultural i arquitectònic vinculat al Maresme, també et pot interessar llegir Gaudeix de la Cerdanya, amb els cinc sentits.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.