https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Montgat, un municipi en renovació

Maresme
4309514678f71d1118a547634c289320.jpg

Un balcó sobre el Mediterrani, sol, aigua, sorra…. Només 10 km de distància separen el seu nucli urbà de Barcelona…. Això és Montgat, un dels municipis, probablement, més desconeguts del Maresme que, en els darrers temps, està aixecant la veu per fer-se visible. Canvis importants esquitxen el seu dia a dia, un municipi que es modernitza, que canvia, en moviment constant i que vol fer sentir la seva veu per dir que és una bona aposta de futur.

La transformació que ha viscut Montgat en els darrers temps és evident a simple vista. Durant moltes dècades va ser un municipi de pas, un municipi gris, tan gris que una de les seves zones, allà on es concentraven les indústries més productives, però també més contaminants, era conegut com Montgat del fum.
 
Però Montgat ja fa temps que s’ha abocat a una transformació que dirigeix totes les seves expectatives a convertir-se en un poble millor, més lluminós i més bonic. I un dels canvis més notables, després d’un parell d’anys d’obres, és la renovació de la Plaça de la Vila, una plaça que s’inaugurarà el 21 d’abril, coincidint amb la Festa Major de Sant Jordi. 
 
Durant molt anys, Montgat no ha gaudit d’una plaça de la vila. La plaça ubicada davant l’Ajuntament era incòmoda, arran d’una carretera per on passaven tots els cotxes d’entrada cap a Barcelona i amb un aparcament que la inutilitzava, pràcticament de ple, per poder fer cap mena d’acte o de trobada. Així, des del minut 0, la remodelació de la plaça ha tingut com a objectiu principal recuperar un espai del qual els montgatins eren orfes. La reforma, a més, ha implicat la construcció d’un pàrquing soterrani i la remodelació de l’edifici de l’ajuntament. 
 
 
Per a la construcció de la nova plaça, s’han seguit fonamentalment dos criteris: la millora de la mobilitat i la cohesió de la plaça amb el seu entorn. S’hi ha instal•lat mobiliari urbà, fent la plaça més còmoda per a la ciutadania i per donar prioritat als vianants. El projecte acumula i concentra l’espai lliure de trànsit de vehicles al voltant de l’edifici de l’ajuntament. De fet, l’objectiu final no era un altre que oferir a la gent de Montgat un espai que, com a la majoria de pobles de Catalunya, sigui el centre de la vida diària del municipi, un lloc de trobada ciutadana, davant de la casa de la vila i mirant el mar que, des de sempre, ha donat vida al poble.

 
Una nova escola, un nou projecte
 
El creixement constant de Montgat, amb un perfil de població molt determinat, ja feia temps que feia preveure la necessitat de la implementació d’una nova escola al municipi, i aquest moment ha arribat. El passat 10 de març es feia públic l’anunci que el curs vinent, 2017-2018, s’iniciarà el camí d’aquesta nova escola amb la primera promoció d’educació infantil.
 
La nova escola de Montgat s’ubicarà a la ronda dels Països Catalans, a la parcel•la reservada per a equipaments que, des de 2007, ja es va posar a disposició de la Generalitat per a aquesta finalitat. Serà una escola d’una línia que s’anirà implantant progressivament, com ja va succeir en el seu moment amb la darrera escola inaugurada a Montgat. Es començarà el curs 2017-2018 amb unes instal•lacions provisionals i, paral•lelament, s’iniciaran totes les tasques per a procedir a la construcció de les instal•lacions definitives. 
 
 
Una escola que neix amb un projecte integrador, inclusiu i d’interrelació amb el municipi. Una escola que vol ser centre de trobada i d’empenta a nous projectes i que en pocs anys veurà com creixen els seus nivells fins arribar a la normalitat d’una escola completa.
 
El Museu de la farmàcia Cirici, una petita joia
 
Formularis farmacèutics del s. XIX; algun tractat de farmacopea molt antic dels quals existeixen pocs exemplars; instrumental per elaborar medicaments al laboratori; balances de precisió; curiosos instruments per fer dragees, supositoris, cremes…; medicaments antics; mostres de la primera homeopatia feta a França; desenes de principis actius que s’utilitzaven en aquella farmacopea de principis de segle; forns per dessecar plantes; molinets i premses per polvoritzar plantes; esterilitzadors gegants… Són alguns dels objectes que es poden descobrir al petit museu que té habilitat, en una sala, la farmàcia Cirici de Montgat.
 
 
La farmàcia Cirici és la més antiga de la zona de Montgat – Tiana. La primera constància que es té d’ella és de l’1 de novembre de 1936, ja que aquesta és la data que consta (escrita a mà) en la primera inscripció del llibre de formulari, on era obligat apuntar tot el que es venia. Malgrat que aquesta data és la constància més antiga que es té, molts creuen que ja abans, en aquest mateix local, havia existit un dispensari de drogues (nom que rebien els medicaments en èpoques passades), però l’incendi de tota la documentació del Col•legi de Farmacèutics durant la Guerra Civil no permet anar més enrere d’aquesta inscripció del 1936. 
 
I és aquesta farmàcia la que, al 1975, adquireix Manuel Cirici, el seu titular fins al 2014. Manuel troba totes aquestes petites joies, però en aquell moment, tot i que no els dóna gaire importància, tampoc les llença: les guarda en caixes i les emmagatzema.
Quan, al 2014, la farmàcia és traspassada al fill de Manuel Manel i a la seva dona Sandra, també farmacèutica, són ells qui, amb la renovació i modernització de l’establiment, pensen a donar un profit a tot aquest material. Així, decideixen aprofitar la remodelació per fer una sala on poder exposar tot aquest material, que durant 30 anys havia estat tancat en capses. D’aquesta manera neix una petita joia museística que conté una petita part de la història universal de la farmàcia i que tothom que acut a la farmàcia Cirici pot visitar.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.