Pànxing Pirineus

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Perseguits i Salvats: Ruta Alt Urgell

Pirineus
9e5650277c2aeaaf90f9ac772c2f3889.jpg
L’Alt Urgell fou la via principal de penetració dels refugiats jueus procedents del Principat d’Andorra a través, fonamentalment, dels camins de muntanya que conduïen a l’actual municipi de Valls de Valira.
Andorra va ser un dels epicentres del pas d’evadits que tenien com a objectiu arribar a Barcelona, creuant la serra del Cadí o des de la Seu d’Urgell. Alquí van actuar amb gran eficàcia les diferents xarxes d’evasió.

Ruta Pirineus l'Alt Urgell (Coll de Pimés – la Seu d'Urgell): 17 km. 
 
Entre els diversos itineraris utilitzats s’ha senyalitzat el que partia de la Rabassa i arribava a Bescaran després de passar la collada de Pimés i les bordes de Pudovern. Posteriorment, s’adreça a Estamariu i arriba a la Seu d’Urgell a través del barri de Sant Antoni.

Punts d’interès:

Bescaran: era la primera població catalana on arribaven els refugiats. Tenia una caserna de la Guàrdia Civil que s’encarregava de la vigilància dels camins que procedien del Principat d’Andorra.
Estamariu: els refugiats, que havien aconseguit evitar la detenció, arribaven a Estamariu, des d’on acostumaven a passar a la Serra del Cadí per desplaçar-se a Barcelona. Altres feien l’itinerari a través de la Seu d’Urgell i la vall del riu Segre.
La Seu d’Urgell: era la població on es conduïa els detinguts a l’Alt Urgell i a la Cerdanya lleidatana. Eren empresonats a la presó del partit judicial, situada a l’antic convent de Sant Domènec fins al seu trasllat a Lleida. Alguns es van poder allotjar a l’Hotel Andria i a l’Hotel Mundial, evitant la presó. Aquells qui arribaven amb símptomes d’esgotament físic, o després d’haver patit accidents durant el recorregut o congelacions a causa de la neu i el fred, eren atesos al Sant Hospital. Altres romanien a la Seu, de manera clandestina fins que, amb l’ajut de les xarxes d’evasió, podia efectuar-se el seu trasllat a Barcelona.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.