Pànxing Pirineus

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Perseguits i Salvats: Ruta La Cerdanya

Pirineus
1d3175327a81ee6dbda7ea3fd1c67935.jpg
Centenars de jueus van arribar clandestinament a la Cerdanya des del Principat d’Andorra, a través dels colls de Claror, Perafita, la Portella o Vallcivera. El seu objectiu era dirigir-se a Barcelona, a través de la Serra del Cadí, la Seu d’Urgell o la vall del riu Llobregat.

Ruta Pirineus la Cerdanya (Perafita – Martinet): 20,5 km. 
 
S’ha senyalitzat l’itinerari que partia d’Escaldes Engordany (Andorra) i creuava a través del coll de Perafita. Un cop a Catalunya es baixava fins als estanys de la Pera i, posteriorment, s’anava a Arànser, Lles, Travesseres i Martinet. Es tractava de la ruta més curta entre Andorra i la Cerdanya, travessant grans extensions de bosc, la qual cosa facilitava poder passar de manera clandestina.
 

Punts d’interès:

Arànser: situada a 1.470 metres d’altitud, és la primera població després d’haver creuat el pas fronterer.
Lles: confluïen diversos itineraris que arribaven a la Cerdanya procedents del Principat d’Andorra. Habitualment utilitzats per a la pràctica del contraban, durant la Segona Guerra Mundial van tenir protagonisme com a lloc de fugida per als perseguits a l’Europa en guerra.
Martinet: era l’indret des d’on els evadits iniciaven la segona part de la fugida que els havia de dur a Barcelona, per mitjà de diverses rutes que seguien els rius Segre i Llobregat o travessaven la Serra del Cadí. També hi havia una caserna de la Guàrdia Civil, on eren traslladats els detinguts per les dotacions que patrullaven els camins propers a la frontera andorrana abans de ser traslladats a la presó de la Seu d’Urgell.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.