https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Premià de Dalt. Esports i arts, una combinació perfecta

Maresme
3e07cac361df4ab31efe815f4c44558f.jpg
Premià de Dalt, un municipi tranquil i menut a la Vall de Sant Mateu, caracteritzat, tradicionalment, per la seva gran activitat cultural i per la seva riquesa patrimonial suma nous àmbits a la seva projecció turística i reinventa alguns dels ja existents. 

Amb l’existència de La Poma Bike Park, el complex per salts de bicicleta i monopatí, el municipi s’ha fet un lloc en el mapa de grans esdeveniments esportius internacionals. La creació del festival Escenarts dóna un nou valor a les arts escèniques al municipi. I el Dia d’Ulisses, un esdeveniment lligat al patrimoni singular i arqueològic de la vila, del que destaquem l’exclusiu Plat de Circe amb escenes de l’Odissea, és qui dóna sentit a l’esdeveniment. Finalment, el Poblat ibèric de la Cadira del Bisbe amb una gran càrrega històrica – patrimonial sempre llaminera de visitar, és un reclam i alhora una aturada obligada per a descobrir Premià de Dalt i el seu paisatge amb unes vistes gairebé idíl·liques sobre el nucli antic i el Mediterrani.
 
Des de 2008 Premià de Dalt compta amb el circuit de La Poma Bike Park, un espai amb unes magnífiques instal·lacions que han anat millorant any rere any, i que s’ha consolidat assolint un prestigi internacional, tant a nivell competitiu com a camp base d’entrenaments de campions europeus de les zones nòrdiques del continent on durant l’hivern es fa impossible practicar entrenaments i preparacions de competicions.
 
 
La Poma Bike Park, gestionada pel Club Ciclista BTT Premià de Dalt, amb el suport de l’Ajuntament, consta de diferents espais, tots ells àmpliament afalagats pels especialistes del món de les acrobàcies de la bicicleta i el monopatí. El Circuit de Dual Paral·lel Speed & Style, on dos riders poden circular un al costat de l’altre per dos carrils diferenciats sense contacte físic; la Zona Dirt Jump amb big airs i wallrides, un espectacular espai on es concentren la major part dels salts, un seguit de l’altre amb diferents nivells de dificultat; la Zona Bike-Trial, dissenyada per César Cañas, onze vegades campió del Món de Trial, i pensada per a tots els nivells. Es tracta d’una disciplina per a superar obstacles on la característica principal és l’equilibri i la tècnica sobre la bici; la piscina d’escumes, un element indispensable per practicar trucs en una piscina plena d’escumes, és l’espai de tecnificació pels que volen millorar la tècnica de fer trucs en el vol;  el Pump Track, un circuit apte per a totes les edats i nivells amb dubbies i peraltes on es practiquen les inèrcies i on es millora la conducció en general, molt utilitzat per l’entrenament de moltes modalitats (BMX, Descens, Enduro, Dirt…) i per últim la Street Plaza, un espai de ciment on skaters / bikers / scooters practiquen la seva disciplina preferida en un skatepark molt polivalent on rails, calaixos, pool, bowl, escales, quarters, fan les delícies dels usuaris.
 
 
L’espectacularitat de les instal·lacions ha fet de La Poma un lloc de trobada de riders nacionals i internacionals i això, sumat a la bonança del temps de la costa maresmenca, l’ha convertit en una parada fonamental del circuit. 
 
La confluència de tots aquests elements ha propiciat l’organització, amb una primera edició el ja llunyà any 2010, de la Happy Ride Weekend, un cap de setmana entre mitjans d’octubre i mitjans de novembre (depenent de l’any) valorada com un dels millors esdeveniments de Dirt Jump MTB 7BMX de tots els que se celebren a l’Estat espanyol.
 

Un municipi marcat per les arts escèniques

Premià de Dalt té una tradició llarga i intensa de dedicació a les arts escèniques, una vida musical molt activa representada per esdeveniments prou coneguts a la comarca com ara el festival “Jazz en la Nit”. Una proposta plenament consolidada per a tots els divendres de juliol als jardins de la Casa de Cultura Can Figueres. La Coral Primiliana de Veus Femenines, la Coral del Barri i l’oferta formativa de Teatre Musical de la mà del reconegut actor musical Carlos Gramaje –l’etern Saïd del musical “Flor de Nit” de Dagoll Dagom- en són també una bona mostra de la vinculació entre la música i Premià de Dalt. A més, el municipi és el promotor del Festival de Música del Maresme, tot un referent de la música clàssica a la comarca. Tota aquesta intensa activitat té el suport de l’Escola Municipal de Música, nascuda l’any 1987. L’Escola i l’Aula Municipal de Dansa tenen la seva seu a Can Figueres. Tot aquest bullir de cultura escènica ara es centralitzarà en una nova seu que donarà cabuda a tots els cursos d’arts escèniques (música, dansa, teatre musical, possibles manualitats per al muntatge d’escenografies…), a la Casa de la Vila, és a dir, a l’antic ajuntament.
 
 
Aquesta formació i aquest neguit cultural han donat peu al naixement, l’octubre de l’any passat, d’una programació que de ben segur se’n parlarà molt: l’ESCENarts, un festival es va iniciar amb la participació de l’actor Viggo Mortensen.
 
ESCENarts neix per tal d’apropar les diferents arts a Premià de Dalt, amb actuacions a la Sala Sant Jaume de la Societat Cultural Sant Jaume, i amb la voluntat de mantenir-se de forma periòdica en la programació artística del municipi. La intenció és programar les diferents edicions segons l’estació de l’any, tardor / hivern / primavera / estiu. Es pretén que assoleixi el reconeixement de públic i crítica, erigint-se en un dels festivals de prestigi de la comarca i, alhora, en un dels pols d’atracció per a visitar Premià de Dalt.
 

Patrimoni i cultura

El patrimoni cultural de Premià de Dalt és ingent, un municipi amb un valor antropològic, arqueològic, artístic, científic, etnològic, històric, industrial i simbòlic que aporta uns testimonis singulars. Amb un Museu que acull exposicions tan divertides pels infants i les famílies, com la que tindrem fins a finals de juliol “Els Clics viatgen per la història” i que recull peces i col·leccions de diversos jaciments arqueològics del municipi com la Cadira del Bisbe, Can Verboom, La Fàbrica, Les Pèrgoles, Santa Anna o Sot del Pi.
 
 
De tots ells, el més notable és el Poblat Ibèric de la Cadira del Bisbe, un poblat de dimensions mitjanes amb una construcció que respon a un model urbanístic aterrassat, emmurallat i amb una torre defensiva que constitueix el nucli urbà entès com a centre polític i econòmic del territori circumdant. La seva excavació parcial, de moment, només permet conèixer en profunditat la zona superior del carrer, les tres cases i la torre. La importància d’aquest jaciment es deu a que es tracta d’un testimoni únic i irrepetible d’una cultura que, des de finals del segle VI, va perdurar fins poc després de l’arribada dels romans, l’any 218 aC.
 
La visita a La Cadira del Bisbe permet descobrir el món ibèric i altres elements, en un marc privilegiat amb magnífiques panoràmiques a la vall de Premià i al mar.
 
 
L’altre element de gran rellevància, i que aquest any donarà lloc a un nou esdeveniment a mitjans de setembre com és El Dia d’Ulisses, és el Plat de Circe, trobat a la finca de Can Verboom, en les excavacions realitzades l’any 1999. En un pou usat com a abocador domèstic es van recuperar materials heterogenis, entre els quals va aparèixer un plat trencat en fragments que, al començar a enganxar de nou van permetre reconstruir la peça pràcticament sencera. Es tracta d’un plat de ceràmica sigillata africana datat entre la segona meitat del segle IV i la primera del segle V dC, decorat amb dues escenes gravades que evoquen passatges de “L’Odissea”, el gran viatge d’Ulisses. Es tracta d’una peça única i molt ben conservada.
 
El Dia d’Ulisses és la primera llavor per aconseguir una fira singular a Premià de Dalt que vinculi patrimoni, esport i comerç, i que permeti potenciar els eixos diferencials de promoció turística que es basen en l’esport i la vida saludable, la cultura i el patrimoni.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.